AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 26, 2014

Торта с Маскарпоне и бял шоколад / White Chocolate Mascarpone Cake



Торта с маскарпоне и бял шоколад - с мед, портокалов ликьор и орехов крокан - за имения ден на мама...


Да ни е жива и здрава :) и да е сладко името й!!!!

Необходими продукти:

За глазурата:
50 г качествен тъмен (или млечен) шоколад
100 г качествен бял шоколад
20 + 30 г какаово масло (или краве масло)
1+ 2 с.л. портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

За пълнежа:
500 г Маскарпоне
200 г течен мед
1 с.л. чист екстракт от ванилия

300 г качествен бял шоколад
500 + 100 мл млечна сметана
40 мл портокалов ликьор (или ром, или друг предпочитан ликьор)

20 г желатин
50 мл студена вода

200 г орехи
200 г захар
40 мл студена вода
30 г масло

За основата:
12 фурми, почистени от костилките и накиснати за 30 минути в 2 с.л. портокалов ликьор
100 г орехи
1 с.л. кокосово масло (или краве масло)


Начин на приготвяне: 

Върху хартия за печене очертаваме формата, в която ще приготвяме тортата, за да оформим впоследствие основата на тортата.
Разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) в термоусточив съд тъмния шоколад, 20 г какаово (или краве) масло и 1 с.л. ликьор и разбъркваме до хомогенна смес.
Запълваме с помощта на пош и накрайник разтопения тъмен шоколад орнаментите на формата и оставяме да стегне.
Приготвяме латисто кафяв карамел от захарта и водата, добавяме маслото и захарта, разбъркваме, изсипваме върху застлана с хартия за печене работна дъска и оставяме да изстине напълно.
В термоустойчив съд разтопяваме на водна баня (или в микровълновата) белия шоколад, 100 мл сметана, 30 г какаово (или краве) масло и 2 с.л. ликьор и разбъркваме, докато съставките се смесят.
Покриваме с помощта на пош и накрайник орнаментите от тъмния шоколад с бял, за да не се смсеят тъмния и белия щоколад, както на места се получи при мен ;) и оставяме за кратко в хладилника да стегне.
С помощта на четка нанасяме тънък!! слой бял шоколад по цялата форма - ако стегне - връщаме на водна баня да се отпусне - и оставяме в хладилника да стегне напълно.
*** Ако шоколадовият слой е твърде дебел - при нарязването на тортата глазурата най-вероятно ще се изпонатроши като моята ;)
Междувременно в голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето, меда и ванилията до гладък крем.
Добавяме охладения, но все още течен бял шоколад и разбъркваме, докато се смесят.
В отделна купа разбиваме с миксер 500 мл сметана до меки върхове.
В блендер смиламе карамелизираните орехи до полушаването на едри трохи.
В малка купа или чаша накисваме желатина в студената вода за около 5 минути и разтваряме на водна баня или в микровълнова, като внимаваме да не го прегреем.
Добавяме разтворения желатин към сместа с маскарпонето и внимателно разбъркваме.
Постепенно прибавяме разбитата сметана към шоколадовата смес с маскарпоне и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Изсипваме половината във формата със стегналия вече бял шоколад, заравняваме и поръсваме с половината от крокана.
Другата половина от крокана смесваме с останалата смес с маскарпоне, разбъркваме внимателно и изсипваме върху слоя крокан, като заравняваме внимателно, като си оставяме около 1 см от формата незапълнена, за да има място за подложката и оставяме в хладилника да стяга.
В блендер обрботваме накиснатите в портокалов ликьор фурми, 100 г орехи, 1 с.л. кокосово или краве масло до меко тесто.
Изсипваме върху хартията за печене, върху която сме очертали основа на формата и разстиламе равномерно, като се стараем да не излизаме от очертанията.
Обръщаме върху постегналата торта, обелваме хартията за печене и с шпатула заравняваме краищата - да не излизат извън форматао
Оставяме тората в хладилника да стегне поне 4 часа.
Разрязваме с горещ сух нож и поднасяме :)




7 comments:

  1. Да ви е жива и здрава мама, Мина!
    Тортата е чудесна :)

    ReplyDelete
  2. Честит имен ден на мама Дими!
    Пожелавам й да е здрава и все така мила,позитивна,усмихната и да е много щастлива!
    Тортата е вълшебна,ефирна,много креместа,фантастично нежна!
    Прегръдки за всяка една от вас,мили дами!

    ReplyDelete
  3. На патерици, но от сърце пожелавам здраве, щастие и безброй топли споделени мигове! Тортата е умопомрачителна, Мина!

    ReplyDelete
  4. Много интересна тортичка! И честит празник на патерица на именичката , да е здрава и енергична!

    ReplyDelete
  5. О, какъв шедьовър само! Разкошна торта!
    Жива и здрава да е майка ти, Мина и безкрайно щастлива!

    ReplyDelete
  6. Мина, прелестна е тортата... :)
    Да ти е жива и здрава мама, да ти е винаги опора и усмивка. Чудно сте се подсладили!
    Хубава вечер!

    ReplyDelete
  7. Да е жива и здрава мама и от мен, Мина! Прекрасна торта си приготвила!
    Формичката пак е влязла в действие и се е появил красив сладкиш! Откога съм ѝ хвърлила око и аз ...
    Пожелания за хубава седмица!

    ReplyDelete

Blogging tips