За много хора есента е предпочитан сезон и въпреки че съм запален почитател на лятото, самата аз също не успявам да остана равнодушна към многообразието от специфични есенни багри, вкусове и аромати и някак неволно пренасям тази си слабост и в кухнята - и трапезата ни започва да се обагря в есенни настроения и емоции.
Предложението ми за многолистни бисквитки с пюре от тиква, освен че е бързо и лесно за приготвяне, е много вкусно и особено интересно за малчуганите, които покрай интригуващата форма на бисквитките и неустоимия хрупкав вид на запеченото бутер тесто, ще се влюбят и в ароматния и леко карамелен вкус на глазурата!
Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella
Подготовката на многолистните бисквитки отнема от 15 до 20 минути, а приготвянето им - от 10 до 15 минути.
2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
2-3 с.л. кафява захар, за поръсване
За пюрето от тиква:
100 гр тиква, едро настъргана
50 гр захар
2-3 с.л. вода
1 с.л. разтопено масло
1/2 ч.л. букет подправики (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само предпочитаните от тях
Начин на приготвяне:
Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
В подходящ съд сварете на средно силен огън настърганата тиква, захарта и водата, докато водата почти се изпари.
Добавете подправките и маслото, разбъркайте и оставете настрани да се охлади.
След като сместа се охлади, пюрирайте в блендер или с пасатор.
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете бисквитки с формата на тиква.
Подредете в покритата с хартия за печене тава изрязаните бисквитки на разстояние една от друга.
С остър нож оформете дълбоки надлъжни нарези по бисквитките.
С помощта на сладкарска четка нанесете от пюрето тънък слой върху всяка от бисквитките и поръсете с кафява захар.
Печете в предварително подгрята до 220С или 200С с вентилатор фурна в продължение на 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто-кафяво.
Подредете изпечените бисквитки върху решетка за 4-5 мути - да се охладят.
Поднесете с билков чай, кафе или предпочитана топла напитка.
Така приготвени, многолистните бисквитки са и очарователно лакомство, с което можете да зарадвате децата и семейството си за Хелоуин :)
И аз се влюбих в тези сладки тиквички, Мина! Ама какъв загар само, страхотни са! :)
ReplyDeleteПоздрави!
Много са сладурести тиквичките ти,Мина,отново интересно,забавно и много сполучливо предложение да си заслади човек душичката в това студено време.Прекрасни снимки,прекрасни!Поздрави най-специални за цялото любимо фемили!
ReplyDeleteЕхейййй - направо ми грабнаха очите тези тиквенца ! :) Трябва да се пробват !!!
ReplyDeleteVery lovely treats and delicious looking for a cup of coffee. Catherine
ReplyDeleteАми да, не е само пролетта време за влюбване! Ето и аз се поддадох на емоцията от красотата на тези "тиквета", Мина. Невероятно вкусни ще да са! А снимките направо ми нашепват "Направи ги! Направи ги!" :)))
ReplyDeleteПоздрави и пожелание за красива, усмихната вечер!
Тези тикви определено ще ги тествам, дори в различна форма! Много хубави изглеждат!
ReplyDeleteПоздрави и много усмивки от мен! :)
Представих си ги едни такива хрупкави, ароматни, сладички ммм..., как да им устои човек!
ReplyDeleteПоздрави, Мина :)
Толкова красиво приготвено и снимано! Направо да отмъкнеш едно многолистно тикве.. :).
ReplyDelete