Има нещо необяснимо специално и вкусно в домашно приготвените лакомства – сякаш попиват от настроението и желанието, с което забъркваме съставките, за да откроят готовото ястие като индивидуално и неповторимо! Затова и вероятно ги предпочитам пред готовите :)
А най-любими са ми рецептите като тази за бонбони от фини кори с Бри и боровинки, които освен че ми дават предимството да се съобразя с различните вкусове и предпочитания на хората, за които ги приготвям, ми позволяват да засвидетелствам и личното си внимание и отношение с всяка хапка, която поднасям.
Рецептата е и поредното ми участие в кулинарния блог La Vita e Bella
Подготовката на бонбоните отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето им - от 8 до 10 минути.
Необходими продукти:
за 24 бонбона
3 листа точени кори Белла
150 г сирене Бри, обелено от кората
100 - 150 г сладко от боровинки
30 г масло, разтопено
30 г филирани бадеми
настърганата кора от 1/2 лимон
пресни боровинки и свежи листа мента, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намаслете форма за мини мъфини и оставете настрани.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете настрани.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
С помощта на метален резец изрежете кръгове с размер 8-9 см (с около 2-3 см по-голям диаметър от диаметъра на формата).
Поставете кръгчетата върху гнездата за мъфини на формата и притиснете към дъното с помощта на чукало от хаванче (или увита в свежо фолио дръжка на чук за пържоли).
Печете в предварително загрятата до 200С или 180С с вентилатор фурна за 8-10 минути, или до бледо златисто, като наблюдавате да не прегорят на финала.
Извадете готовите чашки за бонбони и оставете да се охладят върху решетка, като оставите фурната включена за последващото запичане на бонбоните.
Междувременно нарежете обеленото от кората Бри на кубчета.
С лъжичка сипете на дъното на всяка от чашките сладко от боровинки, поръсете с мака щипка настъргана кора от лимон, покрийте с кубче Бри и поръсете с филирани бадеми.
Подредете бонбоните в покритата с хартия за печене тава и запечете за 8-10 минути, или докато сиренето започне да се топи а краищата на филираните бадеми да порозовяват.
Гарнирайте всеки от запечените бонбони със свежа боровинка и листенце мента и сервирайте веднага.
*** Ако предпочитате бонбоните подсилено сладки, можете да поръсите пудра захар между корите, след като намажете с масло.
*** Можете да приготвите чашките от фини кори от предния ден, или няколко дни предварително, като ги съхранявате в херметически затворен контейнер.
уаууу, Мина, прекрасни са! Вече 10 мин. си ги скролвам нагоре-надолу и се чудя какъв повод да намеря, да си ги направим :)
ReplyDeleteПрекрасни снимки, поздравления!
Лелее, Мина......всичко това в тази комбинация е зашеметяващо! Този деликатес не търпи отлагане, скоро ще го приготвя!
ReplyDeleteПепи Деликостова
Вълшебни...
ReplyDeleteЧудесни са, Мина!
ReplyDeleteРазкошни! :)
ReplyDeleteУау, изглеждат страхотно! Много добра идея за впечатляване на гости :)
ReplyDeleteПоздрави, Мина :)
И тук да кажа, че са фантазия, Мина! Много, много ми харесват!
ReplyDeleteОригинално, красиво и вкусно!
ReplyDeleteПоздрави!
Such a beautiful post. These are perfection!! They are also perfect for appetizers at the holidays. ~ Catherine
ReplyDeleteНевероятна си! Толкова е хубаво, че не мога да откъсна поглед! И през цялото време си мисля дали мога да ги направя?! :) Прекрасни са, Мина! Поздравления!
ReplyDeleteМина, какви малки вълшебства си създала... Прекрасни са, аз също искам да го кажа. :) И си права за готвенето - по-вкусно е от готовото, но избягвам да го правя, ако нямам желание. Храната наистина "усеща" настроенията ни. Поздрави сърдечни от мен!
ReplyDeleteВидях ги преди дни във Фейсбук, но не мога да не мина от тук с коментар :)
ReplyDeleteПоздравления, Мина! Вълшебни "бонбонки" - лесни за направа, красиви, хрупкави и с неустоим вкус! Прелест просто! Една хапка и забравяш къде си. :)))
Прегръдка и прекрасни есенни дни!
ооооо,ето това без малко щях да изпусна и щеше да е непростимо от моя страна.....разконцентрирана съм тотално от кадрите,скъпа!Толкова са красиви снимките,че е удоволствие да ги разглеждаш една по една и от разни ъгли да попитав това блаженство на подноса!Велики са тези кошнички и аз като Пепи си обещавам,че трябва да се опитат непременно!Комбинацията бри и боровинки е невероятна,истинско гурме!Прегръдка!
ReplyDelete