Кестени, карамел и шоколад, погалени от златен полъх, с дъх на кумкуат и щипка летни спомени - каква по-пищна комбинация от вкусове и настроения за тортата за имения ми ден?!
Да ми е живо и здраво името и да е много сладко ;)
Необходими продукти:
За блата:
200 г бисквитки Орео (18 бисквитки)
30 г масло, разтопено
1 с.л. ликьор от кумкуат (портокалов ликьор, ром или коняк)
За кестеновата плънка:
500 г кестени - сварени, обелени и почистени
60 мл течна сметана
30 г масло
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За карамела:
200 г захар
40 мл студена вода
60 г масло, нарязано на кубчета
60 мл течна сметана
2 с.л. ликьор от кумкуат
За шоколадовия ганаш:
200 г тъмен шоколад
30 г масло, на кубчета
2-3 с.л. течна сметана
2 с.л. ликьор от кумкуат
За декорация, по избор:
5-6 цели кестена - сварени, обелени и почистени
5-6 захаросани плодчета кумкуат
златна сладкарска боичка на прах
Тортата се приготвя изключително бързо и лесно и дори без печене :)
На блата:
Намасляваме дъното и стените на 20-22 см форма с подвижен борд и покриваме дъното с хартия за печене.
Блендираме бисквитките Орео, маслото и ликьора от кумкуат до ситни влажни трохи.
Изсипваме в предварително подготвената тава и разстиламе с пръсти, лъжица или равно дъно на чаша, като оформяме и борд с височина 2-3 см.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за 10-ина минути във фризера да стегне.
На кестеновата плънка:
Блендираме сварените, обелени и почистени кестени.
Кипваме сметаната в съд с тежко дъно, добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме към смлените кестени и разбъркваме добре.
Изсипваме кестеновото пюре върху охладения блат и разстиламе равномерно, като притискаме, за да получим компактен, сбит слой.
На карамела:
В съд с тежко дъно карамелизираме до златисто захарта и водата.
Добавяме маслото и разбъркваме енергично, докато се разтопи.
Прибавяме сметаната и отново разбъркваме.
Добавяме ликьора от кумкуат и разбъркваме.
Отстраняваме карамела и оставяме настрани да се поохлади, но да не е съвсем стегнал.
Изсипваме охладения карамел върху кестеновия слой, разнасяме равномерно и оставяме да се охлади.
На шоколадовия ганаш:
Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото, тъмния шоколад и сметаната.
Добавяме ликьора от кумкуат разбъркваме и оставяме настрани леко да се охлади.
Изсипваме, преди да е стегнал върху охладения карамелен слой и накланяме формата във всички посоки, за да се разнесе ганашът равномерно (разстилането със шпатула или нож, поне при мен ;) най-често отнема от блясъка му).
Оставяме да се охлади напълно.
Загряваме лееееко стените на формата (бога ми, аз го постигнах със сешоар :$), внимателно разкопчаваме и отстраняваме ринга.
Преместваме (ако ;) посмеем - вероятно ако се остави тортата за 5-10 минути във фризера преди да се премести, може и да е по-лесно) в подходящ поднос и съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, напудряме (по избор) кестените със златната боичка, като част от тях оставяме цели, а останалите разрязваме според броя на парчетата, нарязваме захаросаните плодчета кумкуат и декорираме тортата.
*** Ако тортата престои в хладилник за повече от 6 часа, добре е да я оставим да се отпусне на стайна температура за 20-30 минути преди да я сервираме.
Тортата е изумителна - неподсладените кестени си партнират в невероятен унисон с ароматния карамел и кадифения вкус тъмния шоколад!!!
П.П. И чак сега забелязвам, че тортата направо може да си мине и за Коледна!!! А на мен през цялото време, докато я приготвях, ми беше едно такова златно-есенно и цитрусово-лятно ;)
Честит имен ден! Жива и здрава да си, щастлива и обичана!
ReplyDeleteПрекрасно изкушение си предложила и много красиви снимки :)
И за есента е чудесна, и за Коледа е чудесна. За всеки празник според мен :)
Дори и лятото бих си я хапнала с кеф :)
Не се съмнявам, че е изумителна :)
Честит празник и закрила от Св. Мина!
ReplyDeleteВпечатляващо предложение - ефектно, елегантно и стилно,
една чудесна идея и разкошно съчетание на продукти...
Поздравления,
с пожелания за здраве, успехи и вдъхновение, много радост и щастие!
Просто съвършена! Спорна нова седмица ти желая, мила! ;)
ReplyDeleteЧестит имен ден, мила! Здраве, безброй успехи и сбъднати мечти ти пожелавам! ;)
ReplyDeleteЧестит имен ден!
ReplyDeleteС пожелания за здраве, много радост, щастие и сбъднати мечти!
Поздравления, за прекрасната торта и страхотните снимки!
Прекрасна торта!
ReplyDeleteЧестит имен ден, Мина! Бъди много здрава и щастлива!
Прегръдки!
Честит имен ден, Мина!
ReplyDeleteЖелая ти здраве и късмет! Тортата е страхотна! Нека ти е сладък празника!
Поздрави! Хубава нова седмица!
Мина, честит имен ден! Пожелавам ти със здраве и късмет да носиш името си, а Св. Мина винаги да те закриля и помага! Весел празник! Тортата е достойна за деня, поздравления!
ReplyDeleteЧестит имен ден, Мина! Да си жива и здрава! Пожелавам ти от сърце късмет, щастие и много успехи! Тортата е уникална, страхотна визия и вкус! Поздрави!
ReplyDeleteЧестит имен ден! Прекрасна торта, толкова есен и красота струи от снимките!
ReplyDeleteПоздрави и хубава и усмихната вечер ти желая! :)
Съвършена торта Мина! Достойна почерпка за празника ти!
ReplyDeleteЖелая ти здраве преди всичко, много успехи и верни приятели с които да споделяш сладостите които майсториш!
Нека Свети Мина закриля теб и семейството ти в земният му път!
Минааа, как ти хрумна това блаженство и тази феерия от вкусове... Просто е прекрасна!
ReplyDeleteДа си жива и здрава и да ти е честито името! Да ти носи много здраве и оркиление.
Сърдечни поздрави и весело изкарване! :)
Още веднъж честито,мила!
ReplyDeleteПразникът е бил съвършено подсладен с тази уникално вкусна торта!
Точно както аз ги обичам-не много сладки.
Великолепно изпълнение както винаги с твоята майсторска ръка и страхотно представяне!
Казваш,направи й една прическа със сешоара преди да я откопчееш? :))Хитро.
Прегръдка от мен и успешна нова седмица!
Съвършен сладкиш, Мина! Толкова ефирно и елегантно изглежда! И от мен, честит имен ден! Бъди ми здрава и много щастлива!
ReplyDeleteСърдечни благодарности, Йоли!!! Трогна ме невероятно и съм адски поласкана :) !!!
Delete