AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, December 1, 2013

Портокалова пана кота с бял шоколад и карамелизирани банани / Orange and White Chocolate Panna Cotta with Caramelized Bananas



Вече започва да ми става едно такова ... КОЛЕДНООО :)

Необходими продукти:

За пана котата:
200 мл прясно мляко
настърганата кора от 1 портокал
100 г бял шоколад
10 г желатин
10 г студена вода
200 мл течна сметана

За карамелизираните банани:
2 банана
200 г захар
40 мл студена вода
100 мл течна сметана
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1 ч.л. канела на прах

За декориране, по избор:
Снежинки, изрязани от фондан или марципан


Начин на приготвяне:

Кипваме прясното мляко, добавяме настърганата кора от портокал и оставяме да се охлади.
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
Кипваме сметаната, отстраняваме, прибавяме начупения на парченца бял шоколад и разбъркваме, докато се разтопи.
Разтопяваме желатина в МВ на ниска мощност (или на водна баня), като внимаваме да не кипне.
Добавяме към сметаново-шоколадовата смес и разбъркваме.
Добавяме охладеното прясно мляко и разбъркваме.
разливаме в подходящи чаши и оставяме в хладилника да се охлади поне 2 часа.

Нарязваме бананите на кръгчета.
В подходящ съд кипваме сметаната, ванилията и канелата.
В отделен съд карамелизираме захарта и водата до златисто-кафяво.
Добавяме сметаната и разбъркваме.
Прибавяме нарязаните на кръгчета банани и разбъркваме внимателно.
оставяме да къкри 1-2 минути, като бананите трябва да поомекнат, но да са цели.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.
Гарнираме охладената пана кота с охладените карамелизирани банани и съхраняваме в хладилник, докато сервираме.
Преди да поднесем, декорираме по избор със снежинки, изрязани от фондан :)


Панакотата е фантастична, въпреки че е фриволна импровизация по предложението на Alexandre Bourdeaux - невероятен баланс между вкусове и аромати - горещо я препоръчвам на всички почитатели на този тип десерти :)


6 comments:

  1. Много любим десерт, приготвен и поднесен с много финес. Прекрасна нова седмица, Мина! :)

    ReplyDelete
  2. Много ми допадна този десерт-и на мен ми е любим.
    Успешна седмица от мен!

    ReplyDelete
  3. Наистина е вълшебна, Мина, поздравления! :)

    ReplyDelete
  4. Обожавам този десерт и всякакви кремчета,скъпа,а аромата на банани е великолепен и толкова любим,така че приветствам десерта ти най-възторжено!Представям си колко е нежен на вкус,гали небцето!
    Прегръдка голяма за цялото фемили и много настроение в празничния месец!И успешна седмица да ти е!

    ReplyDelete
  5. Ех Мина, досега не съм яла или правила пана кота, но ти провокираш интереса ми към този десерт. Много красиво си го поднесла. Прегръдки

    ReplyDelete

Blogging tips