Днес баща ми щеше да е на 73 - широко скроен, твърдоглав, своенравен, без предразсъдъци - и купонджия :)
Вероятно затова и днешното ми предложение не е за хора с предразсъдъци, а истинска шоколадово карамелена бомба!!
Необходими продукти:
...за тарт с диаметър 18-20 см
За основата:
450 г шоколадови бисквити (Орео)
110 г масло
50 г тъмен шоколад за топене, по избор
За пълнежа:
400 г карамелизирано мляко (сгущёнка със захар - от Берёзка)
250 г маскарпоне
5 г желатин
20 мл студена вода
За шоколадовата глазура:
100 г тъмен шоколад за топене
50-70 мл млечна сметана 30%-35%
Начин на приготвяне:
На основата:
В блендер иликухненски робот смиламе бисквитите Орео до трохи.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, добавяме към смлените бисквити и блиндираме до лепкаво тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния, изсипваме тестото и с ръце оформяме основата и около 4-5 см борд натарта - дооформяме и притискаме с лъжица за кафе, обикновена лъжица или дъното на чаша.
Покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне, докато приготвяме пълнежа.
На пълнежа:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
С миксер разбиваме маскарпонето и карамелизираното мляко до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне - и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Разбиваме до пълното му усвояване.
Изсипваме в готовата черупка, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника за час-два, или запрез нощта.
На шоколадовата глазура:
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и покриваме равномерно стегналия крем.
Оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне преди да разрежем и поднесем с предпочитана топла или студена напитка.
Тати, и дано там, където си, купонът в твоя чест никога не спира!!
Честит и здрава да е татко ти, Мина!
ReplyDeleteЧудесен тарт!
Благодаря, Дани!! Искрено се надявам, че там, където е в момента, няма болка и щастието е естественото състояние на душата!
DeleteЧудесен сладкиш! Няма начин, голям купон ще е. Да му е видено.
ReplyDeleteКатя
Благодаря много!!
ReplyDeleteЩе стане и с други бисквити предполагам ?!:)
ReplyDeleteHi great readingg your post
ReplyDeleteЗдравейте,
ReplyDeleteБлагодаря за прекрасната рецепта! Отделяте ли крема от бисквитките или ги смилате цели, понеже се колебая дали ще се смилат на фин прах ако са си с крема?
Здравейте,
DeleteЗа тази рецепта ги смилам с крема - и да са по-едри трохите, пак се получава добре :)