AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, June 29, 2016

Ликьор от бъз / Elderflower Liqueur



Да си приготвиш домашен ликьор от бъз е един от сигурните начини да си запазиш аромата и вкуса на ранното лято в бутилка и да му се наслаждаваш през цялата година :)


Необходими продукти:

30-40 големи съцветия от бъз
1 литър водка (колкото по-силен е процентът на алкохола, толкова по-силен е ароматът на ликьора)
50 г  до 200 г захар, или на вкус


Начин на приготвяне:

Почистваме цветовете от дребни насекоми и замърсявания и максимално отстраняваме дръжките от съцветията.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си - потъмняването не променя вкуса на ликьора ;)
Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за поне две седмици или около месец - колкото по-дълго държим цветовете в алкохола, толкова по-тъмен става ликьорът...
Прецеждаме през цедилка за сирене или през няколко слоя марля и към получения извлек добавяме желаното количество захар и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Съхраняваме в бутилка - с времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.


Особен вкусен е, поднесен с много лед - през летните месеци...



... или чист - през студените зимни вечери...



Ароматна и вкусна добавка към коктейли, вино и чай ;)



...или кремове и сиропи за сладкиши :)







Наздраве!! ;)


7 comments:

  1. Such a delicious looking liqueur and an elegant setting. Beautiful photos. xo

    ReplyDelete
  2. О, Мина! Това е страхотно! И предложението, и снимките! Просто си фантастична!

    ReplyDelete
  3. Дано запазиш една глътка за някога,когато се видим,изглежда повече от превъзходно,скъпа,разкошен ликьор си приготвила,наздраве да ви е!А кадрите-не може да бъдат по-слънчеви и перфектни!Отивам назад да се порадвам на следващата красота!

    ReplyDelete
  4. Ето тази рецепта чаках!
    Божествено е това...
    Жалко, че вече няма бъз, аз обаче си замразих цветове...дали ще стане?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, не знам водата в цветовете след замразяването как ще се отрази на спиртния извлек, въпреки че вода в съцветията така или иначе си има :), но нямам нужните познания да дам съвет... Аз лично - не бих рискувала :)

      Delete
    2. :(, значи само ще въздишам до догодина.

      Delete
  5. Мина,
    прекрасен е ликьора, но дали ще се получи с друг вид алкохол, защото водката е много концентриран алкохол и не всеки може да я приема ? Може да пробвам как ще се получи с вино или със силна ракия.Но е чудесен аромата на свирчовината / бъзовият цвят /.
    Поздрави !

    ReplyDelete

Blogging tips