Лесни, ароматни, пухкави и неустоими :) как да не се изкуши да ги забърка човек??
Рецептата е стара и проверена, само с плънката и визията се позаиграх :))
Необходими продукти:
За тестото:
500 г. брашно (плюс допълнително за доомесване)
1 яйце, леко разбито
250мл. прясно мляко, затоплено
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна мая
За плънката:
100 г кашкавал, настърган на ситно
50 г масло, охладено
Трапезна чубрица, на вкус (или подправка по избор)
За глазурата:
1 жълтък
1-2 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В голяма купа или купата на електрически миксер разтваряме маята в затопленото мляко и добавяме захарта, яйцето и зехтина и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме ½ част от брашното и солта, добавяме към разбърканите вече течни съставки и разбъркваме с приставките за тесто на средна скорост.
Добавяме постепенно останалото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, добавяме 1-2 с.л. затоплено мляко или вода.
Покриваме купата с еластично фолио или кърпа и оставяме да отпочива 15-ина минути на топло.
Загряваме междувременно фурната на 180С или 160 С с вентилатор.
Изсипваме втасалото тесто от купата върху набрашнена работна повърхност и разделяме на две равни части.
Разточваме от едната половина на тестото правоъгълна кора с размери около 25х50 см. и дебелина около 0.5 см.
Настъргваме на ситно половината от охладеното масло и половината кашкавал и поръсваме с трапезна чубрица, на вкус.
И навиваме на стегнато руло.
Повтаряме и с втората кора.
Подравняваме двете кори една до друга и с остър нож нарязваме на 12 равномерни рула - с ширина около 3-4 см (2 ;) пръста).
поставяме рулцата едно върху друго и притискаме, докато получим нещо като "лента" с дължина около 10 см.
Хващаме долен ляв и горен десен ъгъл :) и усукваме тестото навън, така че разрезите на рулата да останат отгоре - и подпъхваме въпросните ъгли отдолу.
Хващаме останалите 2 крайчета тесто...
... И ги подпъхваме и тях под тестото.
Подреждаме оформените вече хлебчета в покрита с хартия за печена тава - на прилично разстояние едно от друго, за да не се слепят при втасването и печенето.
Покриваме със свежо фолио или памучна кърпа и оставяме на топло за около 15 минути да втасват.
Разбиваме жълтъка и 1-2 ч.л. прясно мляко и намазваме (доколкото ни е възможно) непокритата с кашкавал и масло част на хлебчетата.
Печем в предварително загрята до 180С или 160 С с вентилатор фурна за около 25 минути, или до златисто кафяво, като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио - дане прегарят.
Оставяме за 2-3 минути да се охладят върху решетка, през което време една част мистериозно бързо изчезват, ако има вечно гладни подрастващи мъже наоколо...
Поднасяме топли - за закуска или за разядка ;)
Ако случайно останат за следващия ден - са прекрасни заедно с предпочитана салата - наместо лек обяд ;)
Страхотна идея това усукване на двете части с плънката. Комплименти! Ще ги изпробвам обезателно и ще пиша за резултата.
ReplyDeleteБлагодаря за доверието, Лина!!! :)
DeleteНави ме, в събота ще ги направя...т.е. поне ще се опитам :)))
ReplyDeleteБлагодаря, Иве!!! Дано ви харесат, колкото и на нас :)
DeleteПрекрасен утрешен ден от мен!!
Прекрасни , Мина! Направо и аз ще ги забъркам:)
ReplyDeleteБлагодаря, Траянче!!! Ще чакам да споделиш как са се получили :)
DeleteПоздрави и успешен утрешен ден!!
Аз вече ги изпробвах. Станаха страхотни. Цялата процедура ми отне около час и половина. Снимах ги и ако има начин, бих изпратила и снимка:)) Още веднъж комплименти за авторката!
ReplyDeleteЛина, радвам се, че са се харесали!!! Можеш да качиш ако ти остане време снимки на стената ми във фейсбук: http://www.facebook.com/angellove.cooking?ref=tn_tnmn - много ще се радвам да ги видя :)
DeleteПоздрави и приятен утрешен ден!!!
Записвам, веднага, дано успея!!! Страхотни са!!! Благодаря ти!
ReplyDeleteОнемях, а това рядко ми се случва, Мина! красиви, вкусни, пухкави - просто перфектни! Прегръдки! :)
ReplyDeleteМного красиво оформление! Страшна вкусотия са тези хлебчета! Поздрави!
ReplyDeleteЧе са проверени и изпитани потвърждавам и аз още с предната им версия!И този път са прелестни,Мина!А на тази пеперудена форма си освен голям фен и страхотен майстор!Аз веднъж я бях пробвала ама хич не личеше какво е,а при теб всеки път са чудесни!
ReplyDeleteМного ми допадат и с тази плънка!
Сърдечен поздрав и прегръдка от мен!
Много вкусни! А и формата си я бива:)
ReplyDeleteПоздрави и от мен!
Чудесни са Мина!Такова оформяне май не бях виждала!Поздравления за публикацията, много ми беше полезна!Хубав ден!
ReplyDeleteМина, преди да видя една главозамайваща торта при теб-онази шоколадовата, знаех, че си майстор на тестени изделия и ето, че ни представяш отново нещо изкушаващо- като гледам са точно такива , каквито ги описваш- меки, пухкави и ароматни...И много оригинално оформяне!Впечатлена съм!
ReplyDeleteА аз защо не схващам метода на оформянето :)
ReplyDeleteЩе потърся клипче - да го онагледя :)
Delete... или ще снимам с телефона следващия път като ги приготвям, ако не намеря клипче...