AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 6, 2014

Торта Carrément Chocolat на Pierre Hermé / Pierre Hermé's Carrément Chocolat


Една откровено шоколадова торта за рождения ми ден :) адаптация на Zen Chef по любимия и единствен Pierre Hermé (“Pastries”)

Happy Birthday to me ;)

Необходими продукти:

За шоколадовия блат:
125 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
125 г безсолно масло
110 г фина гранулирана захар
2 големи яйца (100 г)
35 г брашно, пресято

За шоколадовия крем:
70 г  качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
100 г пълномаслено прясно мляко
100 г млечна сметана
2 1/ 2 яйчени жълтъка (50 г )
50 г фина гранулирана захар

За шоколадовия мус:
170 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г пълномаслено прясно мляко
1 яйчен жълтък (20 г)
4 яйчени белтъка (120 г)
20 г фина гранулирана захар

За шоколадовия лист:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан

За шоколадовия сос:
50 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
95 г минерална вода
35 г фина гранулирана захар
50 г млечна сметана

За шоколадовата глазура:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г млечна сметана
20 г безсолно масло
100 г шоколадов сос, от рецептата по-горе

*** По желание на сина ми, шоколадът за тортата този път е млечен на Lindt


Начин на приготвяне:

На шоколадовия блат:
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме квадратна форма за торта 20х20 см (или кръгла 20 см) и поръсваме с брашно (или какао).
Поставяме нарязания на ситно шоколад в купа над тенджера с къкреща вода, докато се разтопи. Отстраняваме от водната баня и добавяме нарязаното на кубчета масло, заедно със захарта, яйцата и пресятото брашно .
Изсипваме тестото в подготвената форма и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна в продължение на 20 минути ( на финала на печенето, блатът изглежда недопечен .
Изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка.
Почистваме, измиваме и подсушаваме формата и покриваме плътно със свежо (еластично) фолио.
Поставяме охладения блат на дъното на формата .

На шоколадовия крем:
Кипваме в тенджерка с тежко дъно млякото и сметаната. 
В купа разбиваме жълтъците със захарта .
Добавяме на тънка струйка млякото и сметаната, като не преставаме да разбиваме, докато се смесят.
Връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме на водна баня, около 5-10 минути (докато сместа достигне 85C ). 
Изсипваме една трета от сместа върху нарязания на ситно шоколад и разбъркваме добре . Добавяме на още два пъти, като разбъркваме след всяко добавяне.
Разбиваме сместа с пасатор (или като разбиваме енергично). 
Изсипваме крема върху охладения блат и заравняваме. 
Оставяме в хладилника за 1 час, след което прехвърляме във фризера за още 1 час.

На шоколадовия мус:
Разтапяме нарязания на ситно шоколад на водна баня. и отстраняваме.
В тенджера кипваме млякото и изсипваме върху шоколада, като разбъркваме до гладка смес. Добавяме жълтъка и разбъркваме до пълното му усвояване.
Разбиваме в купа с миксер белтъците с една щипка захар на сняг и след като сместа започне да стяга - добавяме постепенно и останалата захар.
Добавяме около 1/3 от белтъчната смес към шоколадовата и разбъркваме от долу нагоре, след което внимателно добавяме  останалите разбити белтъци, разбърквайки отново.
Изсипваме шоколадовия мус върху шоколадовия крем във формата и отново заравняваме. Замразяваме в продължение на 2 часа.

На шоколадовия лист:
Разтопяваме нарязания на ситно шоколад на водна баня, отстраняваме и оставяме на стайна температура, докато започне да стяга.
Връщаме отново за няколко секунди на водната баня и изсипваме върху лист ацетатна (или восъчна хартия ) и се разстиламе равномерно.
Преди са е стегнал, изрязваме квадрат (или кръг, в зависимост от използваната форма) с размера на тортата.
Покриваме с още един лист ацетатна хартия отгоре и притискаме с тежест, за да предотвратим изкривяването на шоколада при изстиването му.
Оставяме в хладилника за 2 часа.

На шоколадовия сос:
Поставяме нарязания на ситно шоколад в малка тенджера и оставете да заври с минералната вода, захарта и сметаната, като разбъркваме непрекъснато, докато сосът се сгъсти достатъчно и започне да "облича" шпатулата, с която го разбъркваме.

На шоколадовата глазура:
Кипваме в тенджера сметаната и я отстраняваме от огъня.
Постепенно добавяме нарязания на ситно шоколад, като разбъркваме от центъра навън. Оставяме настрана леко да се охлади и добавяме маслото, след което добавяме и 100 мл от шоколадовия сос.

Сглобяване на тортата:
Изваждаме тортата от формата и отстраняваме фолиото о поставяме върху решетка.
С помощта на малък черпак, изсипваме шоколадовата глазура, която трябва да е с телесна топлина  (между 35С и 40С) около стените на тортата, а след това над центъра.
С помощта на шпатула равномерно покриваме стените и ръбовете.
Оставяме да стегне за няколко минути, след което го прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния.
Отстраняваме ацетатната хартия от шоколадовия лист и я поставяме листа върху тортата.
Оставяме тортата в хладилника да се размразява в продължение на 2 часа преди са поднесем.
Разрязваме тортата с нож, потопен в гореща вода в продължение на 30 секунди.


Вкусът е неописуем, а блаженството - пълно!! Няма толкова фина и същевременно така плътна на вкус шоколадова торта!!!

*** Но искрено препоръчвам приготвянето й на части, особено ако е за първи път, защото колкото и лесно и непретенциозно да е и да не изисква никакви специални умения, изпипването на детайлите си отнема време :) и ако ще искате и да щракнете творението си няколко пъти на прилична дневна светлина, шансът да успеете  - особено през зимата - не е особено голям...

28 comments:

  1. Всичко най-хубаво и весел празник!
    А рецептата наистина чакам с нетърпение!
    Ина

    ReplyDelete
  2. Честит рожден ден! Здраве и вдъхновение! :)

    ReplyDelete
  3. Честит Рожден ден Мина!
    За много години и наздраве с пожелание за една успешна и щастлива година за теб и тези които даряваш с любовта си!
    Тортата изглежда съблазнително шоколадова :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. За много години!!! Наистина е супер шоколадова тортата :)

      Delete
  4. Честит Рожден Ден, Мина!!! Да си много здрава, усмихната, успешна! А тази вечер трябва да си и много шоколадова с такава торта! Да ти е сладко и наздраве! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за милите пожелания :)

      Delete
  5. Честит празник, Мина! Здраве, щастие, късмет, дълголетие и безброй сбъднати мечти ти желая от сърце! Тортата е истински разкош, отива ти много! Прегръдка с пожелания за прекрасен празник! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!!! Хубава година и на теб :)

      Delete
  6. Честит рожден ден!
    Тортата е трепач....

    ReplyDelete
  7. Още веднъж да си ми жива и здрава,скъпа!Прекрасно пиршество на сетивата си подарила на семейството с това блажено творение!То само колко време ми отне да изчета направата,нямам съмнение,че е отнела много време,но пък си заслужава всяка хапка!Адски съблазнително парче предлагаш на взора ни!
    Сърдена прегръдка и само хубави емоции да те спохождат!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси благодаря, мила!!! Пипкава ми дойде като за първо приготвяне тортата - ама пък е адски вкусна :) и непременно ще се повтаря...
      Прекрасна година ти желая!!!

      Delete
  8. Коментарът ми май се изгуби, но ще се повторя... Великолепна торта, Мина, не знам къде си успяла да събереш толкова много шоколад... :)
    Честит рожден ден! Бъди здрава, обичана и нека животът ти е сладък и богат като тази чудесна торта!
    Весел празник! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Гери!!! Шоколадът наистина е в промишлени количества за тази торта, но пък вкусът е неотразим :)

      Delete
  9. Честит рожден ден, Мина,
    сърдечни поздрави за здраве, успехи и вдъхновение, сбъднати мечти и много щастие!
    Не мога да пропусна - великолепна торта, по мой вкус, изглежда и звучи вълшебно!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти за пожеланията, Дианка!!! Тортата наистина е вълшебна на вкус - горещо я препоръчвам!!

      Delete
  10. Честит рожден и честита нова година! Пожелавам ти много усмивки, здраве, късмет и прекрасни мигове!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Лучия!!! и за много години :)

      Delete
  11. честито, искам само да попитам каква е сметаната - заквесена или течна

    ReplyDelete
  12. Мина, това изглежда зашеметяващо! Уникално!! Ти си вълшебница, ще я направя при първа възможност! Не, не.... нямам думи да опиша колко съм впечатлена! Пепи Деликостова ))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Пепи!!! Тортата е малко пипкава за приготвяне :), но пък е уникално вкусна - Пиер Ерме е просто краля на шоколадовите торти :)). Ще се радвам да споделиш, като я пробваш!
      Позюдрави и прекрасен ден ти желая!!

      Delete
  13. Здравейте искам да задам един въпрос:
    В рецептата е посочен тъмен шоколад, който е горчив , а вие сте посочила млечен на Линд, който си е сладък. В цялата рецепта ли сте заменила тъмният шоколад с млечен ? Искам да направя тортата , изглежда невероятно поздравления :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,
      Замених изцяло тъмния шоколад с млечен и това вероятно е променило оригиналния вкус на тортата, а и по цвета си личи също, но детенце така пожела и реших, че подмяната на шоколада е чудесен повод да повторя рецептата и с тъмен - след време :)
      Поздрави и усмихнат ден!!

      Delete
    2. Благодаря за отговора :)

      Delete
  14. Здравей, Мина,
    имам един въпрос, който не ми е ясен много - след окончателното сглобяване на тортата, което примерно ще стане днес за мен, пише да се размрази 2ч в хладилника преди поднасяне. Което означава, че след сглобяване и до утре вечер примерно тя трябва да стои във фризера, така ли?

    ReplyDelete

Blogging tips