Една откровено шоколадова торта за рождения ми ден :) адаптация на Zen Chef по любимия и единствен Pierre Hermé (“Pastries”)
Happy Birthday to me ;)
Необходими продукти:
За шоколадовия блат:
125 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
125 г безсолно масло
110 г фина гранулирана захар
2 големи яйца (100 г)
35 г брашно, пресято
За шоколадовия крем:
70 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
100 г пълномаслено прясно мляко
100 г млечна сметана
2 1/ 2 яйчени жълтъка (50 г )
50 г фина гранулирана захар
За шоколадовия мус:
170 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г пълномаслено прясно мляко
1 яйчен жълтък (20 г)
4 яйчени белтъка (120 г)
20 г фина гранулирана захар
За шоколадовия лист:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
За шоколадовия сос:
50 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
95 г минерална вода
35 г фина гранулирана захар
50 г млечна сметана
За шоколадовата глазура:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г млечна сметана
20 г безсолно масло
100 г шоколадов сос, от рецептата по-горе
*** По желание на сина ми, шоколадът за тортата този път е млечен на Lindt
Начин на приготвяне:
На шоколадовия блат:
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме квадратна форма за торта 20х20 см (или кръгла 20 см) и поръсваме с брашно (или какао).
Поставяме нарязания на ситно шоколад в купа над тенджера с къкреща вода, докато се разтопи. Отстраняваме от водната баня и добавяме нарязаното на кубчета масло, заедно със захарта, яйцата и пресятото брашно .
Изсипваме тестото в подготвената форма и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна в продължение на 20 минути ( на финала на печенето, блатът изглежда недопечен .
Изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка.
Почистваме, измиваме и подсушаваме формата и покриваме плътно със свежо (еластично) фолио.
Поставяме охладения блат на дъното на формата .
На шоколадовия крем:
Кипваме в тенджерка с тежко дъно млякото и сметаната.
В купа разбиваме жълтъците със захарта .
Добавяме на тънка струйка млякото и сметаната, като не преставаме да разбиваме, докато се смесят.
Връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме на водна баня, около 5-10 минути (докато сместа достигне 85C ).
Изсипваме една трета от сместа върху нарязания на ситно шоколад и разбъркваме добре . Добавяме на още два пъти, като разбъркваме след всяко добавяне.
Разбиваме сместа с пасатор (или като разбиваме енергично).
Изсипваме крема върху охладения блат и заравняваме.
Оставяме в хладилника за 1 час, след което прехвърляме във фризера за още 1 час.
Разтапяме нарязания на ситно шоколад на водна баня. и отстраняваме.
В тенджера кипваме млякото и изсипваме върху шоколада, като разбъркваме до гладка смес. Добавяме жълтъка и разбъркваме до пълното му усвояване.
Разбиваме в купа с миксер белтъците с една щипка захар на сняг и след като сместа започне да стяга - добавяме постепенно и останалата захар.
Добавяме около 1/3 от белтъчната смес към шоколадовата и разбъркваме от долу нагоре, след което внимателно добавяме останалите разбити белтъци, разбърквайки отново.
Изсипваме шоколадовия мус върху шоколадовия крем във формата и отново заравняваме. Замразяваме в продължение на 2 часа.
На шоколадовия лист:
Разтопяваме нарязания на ситно шоколад на водна баня, отстраняваме и оставяме на стайна температура, докато започне да стяга.
Връщаме отново за няколко секунди на водната баня и изсипваме върху лист ацетатна (или восъчна хартия ) и се разстиламе равномерно.
Преди са е стегнал, изрязваме квадрат (или кръг, в зависимост от използваната форма) с размера на тортата.
Покриваме с още един лист ацетатна хартия отгоре и притискаме с тежест, за да предотвратим изкривяването на шоколада при изстиването му.
Оставяме в хладилника за 2 часа.
Поставяме нарязания на ситно шоколад в малка тенджера и оставете да заври с минералната вода, захарта и сметаната, като разбъркваме непрекъснато, докато сосът се сгъсти достатъчно и започне да "облича" шпатулата, с която го разбъркваме.
Кипваме в тенджера сметаната и я отстраняваме от огъня.
Постепенно добавяме нарязания на ситно шоколад, като разбъркваме от центъра навън. Оставяме настрана леко да се охлади и добавяме маслото, след което добавяме и 100 мл от шоколадовия сос.
Сглобяване на тортата:
Изваждаме тортата от формата и отстраняваме фолиото о поставяме върху решетка.
С помощта на малък черпак, изсипваме шоколадовата глазура, която трябва да е с телесна топлина (между 35С и 40С) около стените на тортата, а след това над центъра.
С помощта на шпатула равномерно покриваме стените и ръбовете.
Оставяме да стегне за няколко минути, след което го прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния.
Отстраняваме ацетатната хартия от шоколадовия лист и я поставяме листа върху тортата.
Оставяме тортата в хладилника да се размразява в продължение на 2 часа преди са поднесем.
Разрязваме тортата с нож, потопен в гореща вода в продължение на 30 секунди.
Вкусът е неописуем, а блаженството - пълно!! Няма толкова фина и същевременно така плътна на вкус шоколадова торта!!!
*** Но искрено препоръчвам приготвянето й на части, особено ако е за първи път, защото колкото и лесно и непретенциозно да е и да не изисква никакви специални умения, изпипването на детайлите си отнема време :) и ако ще искате и да щракнете творението си няколко пъти на прилична дневна светлина, шансът да успеете - особено през зимата - не е особено голям...
Всичко най-хубаво и весел празник!
ReplyDeleteА рецептата наистина чакам с нетърпение!
Ина
Благодаря ти, Ина!!!
DeleteЧестит рожден ден! Здраве и вдъхновение! :)
ReplyDeleteКатя, благодаря!
DeleteЧестит Рожден ден Мина!
ReplyDeleteЗа много години и наздраве с пожелание за една успешна и щастлива година за теб и тези които даряваш с любовта си!
Тортата изглежда съблазнително шоколадова :)
За много години!!! Наистина е супер шоколадова тортата :)
DeleteЧестит Рожден Ден, Мина!!! Да си много здрава, усмихната, успешна! А тази вечер трябва да си и много шоколадова с такава торта! Да ти е сладко и наздраве! :)
ReplyDeleteБлагодаря за милите пожелания :)
DeleteЧестит празник, Мина! Здраве, щастие, късмет, дълголетие и безброй сбъднати мечти ти желая от сърце! Тортата е истински разкош, отива ти много! Прегръдка с пожелания за прекрасен празник! :)
ReplyDeleteБлагодаря, Ева!!! Хубава година и на теб :)
DeleteЧестит рожден ден!
ReplyDeleteТортата е трепач....
Живе, благодаря :)
DeleteОще веднъж да си ми жива и здрава,скъпа!Прекрасно пиршество на сетивата си подарила на семейството с това блажено творение!То само колко време ми отне да изчета направата,нямам съмнение,че е отнела много време,но пък си заслужава всяка хапка!Адски съблазнително парче предлагаш на взора ни!
ReplyDeleteСърдена прегръдка и само хубави емоции да те спохождат!
Роси благодаря, мила!!! Пипкава ми дойде като за първо приготвяне тортата - ама пък е адски вкусна :) и непременно ще се повтаря...
DeleteПрекрасна година ти желая!!!
Коментарът ми май се изгуби, но ще се повторя... Великолепна торта, Мина, не знам къде си успяла да събереш толкова много шоколад... :)
ReplyDeleteЧестит рожден ден! Бъди здрава, обичана и нека животът ти е сладък и богат като тази чудесна торта!
Весел празник! :)
Благодаря, Гери!!! Шоколадът наистина е в промишлени количества за тази торта, но пък вкусът е неотразим :)
DeleteЧестит рожден ден, Мина,
ReplyDeleteсърдечни поздрави за здраве, успехи и вдъхновение, сбъднати мечти и много щастие!
Не мога да пропусна - великолепна торта, по мой вкус, изглежда и звучи вълшебно!
Благодаря ти за пожеланията, Дианка!!! Тортата наистина е вълшебна на вкус - горещо я препоръчвам!!
DeleteЧестит рожден и честита нова година! Пожелавам ти много усмивки, здраве, късмет и прекрасни мигове!
ReplyDeleteБлагодаря, Лучия!!! и за много години :)
Deleteчестито, искам само да попитам каква е сметаната - заквесена или течна
ReplyDeleteТечна :)
DeleteМина, това изглежда зашеметяващо! Уникално!! Ти си вълшебница, ще я направя при първа възможност! Не, не.... нямам думи да опиша колко съм впечатлена! Пепи Деликостова ))))
ReplyDeleteБлагодаря, Пепи!!! Тортата е малко пипкава за приготвяне :), но пък е уникално вкусна - Пиер Ерме е просто краля на шоколадовите торти :)). Ще се радвам да споделиш, като я пробваш!
DeleteПозюдрави и прекрасен ден ти желая!!
Здравейте искам да задам един въпрос:
ReplyDeleteВ рецептата е посочен тъмен шоколад, който е горчив , а вие сте посочила млечен на Линд, който си е сладък. В цялата рецепта ли сте заменила тъмният шоколад с млечен ? Искам да направя тортата , изглежда невероятно поздравления :)
Здравейте,
DeleteЗамених изцяло тъмния шоколад с млечен и това вероятно е променило оригиналния вкус на тортата, а и по цвета си личи също, но детенце така пожела и реших, че подмяната на шоколада е чудесен повод да повторя рецептата и с тъмен - след време :)
Поздрави и усмихнат ден!!
Благодаря за отговора :)
DeleteЗдравей, Мина,
ReplyDeleteимам един въпрос, който не ми е ясен много - след окончателното сглобяване на тортата, което примерно ще стане днес за мен, пише да се размрази 2ч в хладилника преди поднасяне. Което означава, че след сглобяване и до утре вечер примерно тя трябва да стои във фризера, така ли?