AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, January 16, 2014

Коледните меденки на мама :) / Mom's Gingerbread Cookies



Коледните меденки на мама - след дълго и неравностойно транспортиране в един сак с хиляди други багажи от Пловдив и снимани по късна доба, че нямаха шанс да оцелеят до сутринта от що е опитване от страна на главния дегустатор вкъщи ;)

Аз меденки не правя, защото считам че са предварително обречени - нищо сладко няма шанс да оцелее повече от няколко часа у нас - а за дни - и дума не може и да става!! Но вербувах мама за идеята да изпробва по празниците рецептата на Наталина с няколко леки корекции и облекчения.

Необходими продукти:

800 г брашно
280 г пудра захар
120 г масло, нарязано на кубчета
5 с.л. разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
1 1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л подправка за Коледни бисквитки

За декориране:
250 г червен марципан
250 г зелен марципан
250 г бял фондан на FunCakes
принт декорации на фонданова хартия
стенсили (шаблони), по избор

За глазурата:
250 г смес за роял айсинг
30 мл вода

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 160С или 150С с вентилатор.
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и добавяме яйцата, меда (не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая маслото.
Месим до образуването на меко и гладко тесто.
Разточваме кора с дебелина 5-7 мм и изрязваме фигурки.
Печем 10-12 минути в предварително загрята до 160С или 150С фурна, иливеднага след като краищата им започнат да се зачервяват.

Изрязваме принт декорациите и залепваме с помощта на разтвор от мед и вода върху напълно изстиналите бисквитки.

Приготвяме глазурата, като към 250 г от сместа добавяме 30 мл вода и разбиваме с миксер на ниска степен до получаването на лъскава бяла смес, от която можем да изтегляме нагоре връхчета.  Ако се получи прекалено твърда, разреждаме с 1/2 до 1 ч.л. вода и разбиваме с миксера до гладка маса

Разточваме марципаните и фондана натънко и изрязваме фигурки, с резците, с които сме изрязвали бисквитките.

Декорираме с разбития роял айсинг, с пмощта на пош и накрайник (1-ка или 2-ка, за по-фини линии - мама си забрави пошовете и накрайницете тук, та й се наложи да импровизира с едновремешен "шприц" с бая широк отвор, но пък от това на вкус меденките никакси не бяха пострадали!!), или нанасяме тънък слой айсинг с шпатулка върху марципана през избрания шаблон и внимателно отстраняваме шаблона...




9 comments:

  1. Невероятно красиви, а сигурна съм и толкова вкусни! :)

    ReplyDelete
  2. Браво на мама, Мина, прекрасни са!
    Поздрави. :)

    ReplyDelete
  3. Мина, поздрави на мама и Честита Нова Година и на двете! Здрава, успешна и пълна с нови идеи!
    Хубав ден!

    ReplyDelete
  4. Чудесни са!
    Поздравления за мама :)

    ReplyDelete
  5. Много красиви, Мина!
    Поздравления и за теб, и за мама!

    ReplyDelete
  6. Много са красиви, Мина, този път обаче, аплодисментите за мама!:) Страхотни сте и двете - вълшебници!

    ReplyDelete
  7. Мина,меденките са прекрасни!
    Какво улеснение е вече с тези прентове,наистина меденките са супер празнични и много красиви!
    Също и с шрифтовете.
    Мама Дими се е справила отлично и колекцията й е трепач!
    Представям си младежа как им се е посветил :) .
    Сърдечни прегръдки ви изпращам и пожелавам чудесни почивни дни,мила!

    ReplyDelete

Blogging tips