Отдавна не съм показвала нищо приготвено в Crock-Pot, но не защото не използвам съдинката, а защото прибягвам към нея, когато ми е най-натоварено - и след като най-накрая успея да се добера до вкъщи в края на деня - храната, която междувременно се е сготвила сама, бива отдавна дегустирана
Но се надявам с тази рецепта за заек с горчица и бяло вино да се реванширам за всички пропуснати сесии ;)
Необходими продукти:
1 заек - цял, или нарязан на 8 парчета
5 с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
60 г мало
2 резена бекон, нарязан на кубчера
1 глава лук, нарязан на кубчета
150 мл сухо бяло вино
150 мл готварска сметана
2-3 клонки свеж розмарин
2 дафинови листа
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
500 г зелен боб за сервиране, по избор
Начин на приготвяне:
В купа смесваме горчицата, зехтина, около 2/3 от морската сол и 2/3 от пипера и намазваме обилно заека от всички страни.
В тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото и запържваме лука и бекона около 5 минути - докато лукът омекне и беконът започне да покафенява - и прехвърляме в крок-пота.
Загряваме в тигана останалата част от маслото, запържваме заека от всички страни - за около 8-10 минути - и прехвърляме в крок-пота.
Добавяме в тигана бялото вино и оставяме да къкри 2-3 минути.
Добавяме и сметаната, разбъркваме добре и оставяме да къкри за още 3 минути.
Поливаме със сместа заека в крок-пота, добавяме розмарина и дафиновите листа, похлупваме крок пота и включваме на 2 степен за 4 часа.
След като ястието е готово, поръсваме с останалата морска сол и пипера и запичаме по избор за 10-ина минути във фурната на горен грил на 220С или 200С с вентилатор, или докато месото добие златист загар.
Междувременно бланшираме зеления боб за 3-4 минути във вряща вода и веднага потапяме в ледена баня.
*** Ако ще приготвяме ястието в обикновен съд, а не в крок-пот, доливаме към сметаната още 250-300 мл пилешки букьон (или вода) и оставяме да къкри не 3, а 5 минути.
Ако ползваме обикновена тенджера, гърне или друг съд - похлупваме ястието и оставяме ястието да заври на средно силен огън, след което намаляваме огъня и оставяме да къкри 1 час.
Около 10 минути преди ястието да е готово, поръсваме с останалата сол и пипер.
Сервираме със соса и бланширан зелен боб, по избор.
Приготвено така, месото е крехко, сочно, ароматно и изключително вкусно!!