Tuesday, August 19, 2014

Заек с горчица (LAPIN À LA MOUTARDE) в Крок Пот / Slow Cooker Rabbit with Mustard (LAPIN À LA MOUTARDE)



Отдавна не съм показвала нищо приготвено в Crock-Pot, но не защото не използвам съдинката, а защото прибягвам към нея, когато ми е най-натоварено - и след като най-накрая успея да се добера до вкъщи в края на деня - храната, която междувременно се е сготвила сама, бива отдавна дегустирана неколкократно и за снимане почти нищо не е останало :)
Но се надявам с тази рецепта за заек с горчица и бяло вино да се реванширам за всички пропуснати сесии ;)


Необходими продукти:

1 заек - цял, или нарязан на 8 парчета
5 с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
60 г мало
2 резена бекон, нарязан на кубчера
1 глава лук, нарязан на кубчета
150 мл сухо бяло вино
150 мл готварска сметана
2-3 клонки свеж розмарин
2 дафинови листа
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
500 г зелен боб за сервиране, по избор


Начин на приготвяне:

В купа смесваме горчицата, зехтина, около 2/3 от морската сол и 2/3 от пипера и намазваме обилно заека от всички страни.
В тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото и запържваме лука и бекона около 5 минути - докато лукът омекне и беконът започне да покафенява - и прехвърляме в крок-пота.
Загряваме в тигана останалата част от маслото, запържваме заека от всички страни - за около 8-10 минути - и прехвърляме в крок-пота.
Добавяме в тигана бялото вино и оставяме да къкри 2-3 минути.
Добавяме и сметаната, разбъркваме добре и оставяме да къкри за още 3 минути.
Поливаме със сместа заека в крок-пота, добавяме розмарина и дафиновите листа, похлупваме крок пота и включваме на 2 степен за 4 часа.
След като ястието е готово, поръсваме с останалата морска сол и пипера и запичаме по избор за 10-ина минути във фурната на горен грил на 220С или 200С с вентилатор, или докато месото добие златист загар.
Междувременно бланшираме зеления боб за 3-4 минути във вряща вода и веднага потапяме в ледена баня.
*** Ако ще приготвяме ястието в обикновен съд, а не в крок-пот, доливаме към сметаната още 250-300 мл пилешки букьон (или вода) и оставяме да къкри не 3, а 5 минути.
Ако ползваме обикновена тенджера, гърне или друг съд - похлупваме ястието и оставяме ястието да заври на средно силен огън, след което намаляваме огъня и оставяме да къкри 1 час.
Около 10 минути преди ястието да е готово, поръсваме с останалата сол и пипер.

Сервираме със соса и бланширан зелен боб, по избор.


Приготвено така, месото е крехко, сочно, ароматно и изключително вкусно!!




13 comments:

  1. Много вкусно изглежда. В края на работния ден всичко е прекрасно, но това крехко зайче е върха!
    Поздрави и слънчев ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Габи!!
      Поздрави и от мен :)

      Delete
  2. Нямам такава съдинка, а заек не съм правила до сега, но при първия удобен случай действам! Поздрави от мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Павлинка, и в обикновена тенджерка си става рецептата - аз по-скоро я натамних за крок-пота, че ми е по-лесна сама да се готви... И у нас заешкото не е залегнало в ежедневното меню, но се забавляваме от време на време да разнообразяваме вкусовете :)
      Прекрасен ден ти желая!!

      Delete
  3. Мина, много примамливо звучи рецептата за този заек :) Аз нямам крок-пот, но ще пробвам да видя как ще се получи в мултикукъра. А твоите рецепти за него вече съм записала и прибера ли се от ваканцията, една по една ще изпълня :) Много съм доволна от този уред! Поздрави от мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Албена, би трябвало рецепттата да се получи страхотно и в мултикукъра - ще чакам да споделиш впечатления :)
      Прекрасен петък ти желая!!!

      Delete
  4. Върза ми погледа на панделка,Мина,уникално апетитна гозба си приготвила!
    Този сос с бекон много ми допада,без съмнение е било супер,адски вкусно!
    И какви кадри само-да ти проговорят!
    Невероятна си,скъпа!Прегръдки и хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, благодаря ти, мила!! Много добре се връзва бевконът с останалите вкусове :) и признавам, че основно заради него се спрях на рецептата... За зеления боб като гарнитура имах огромни съмнения, но младежът го оцени много високо като допълнение и си го омете всичкия, въпреки че е зелен ;)
      Прегръдки и от нас за всички и релаксиращ уикенд ви желем!!!

      Delete
  5. Мина, страхотна рецепта! А снимките са много подканящи да се опита! Прегръдки*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :) не знам за снимките, но горещо препоръчвам рецептата да се опита!!
      Прегръдки и от мен!

      Delete
  6. Харесвам заешкото, макар вече рядко да го приготвям /преди сватовете гледаха на село/. Много апетитно изглежда и както казва Роси - снимките ще проговорят! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Тили!! И аз харесвам заешкото, защото е бяло и сухо, но пък младежът нещо го недолюбва по същите причини :), та не го приготвям и аз често.
      Прекрасен ден ти желая!!

      Delete
  7. One of teh best rabbit recieps I have seen!Great pics too

    ReplyDelete