Saturday, September 6, 2014

Бутер спирали с аспержи и прошуто и La Vita e Bella / Asparagus Puff Pastry Twists



Последните дни изгарях от нетърпение да споделя с вас, въпреки пренатоварената си програма, за участието си през следващите няколко месеца като автор в новия кулинарен проект - La Vita e Bella, който обещава да е много забавен и вълнуващ!

Искам да благодаря и тук на BELLA за доверието и за предоставената възможност да работя в екип с очарователните и талантливи момичета от Cooks and Bakes и merudia.bg!! 

И да ви поканя да ни навестявате, за да се забавляваме подобаващо в това специално за мен начинание и да преоткриваме всеки път заедно "прекрасната страна на живота" ;)


Обичате ли спонтанните импровизирани събирания с приятели на по чаша вино, непринуден разговор и нещо вкусно? Аз ги обожавам! И въпреки ограниченото време, с което обикновено разполагам за подготовка, взискателността ми към менюто е сериозно завишена. Затова най-често прибягвам до елегантни и лесни решения, който няма да оставят гостите ми равнодушни и несъмнено ще ги изкушат да опитат какво съм им приготвила. А ако успея да вмъкна и нещо ново или не съвсем стандартно като вкус - удовлетворението ми е пълно.

Та бих искала най-после да ви представя и пилотното предложение, с което участвам в блога - Бутер спирали с аспержи и прошуто - идеалното решение и за планирани, и за неочаквани партита и сбирки, както и за събиране в тесен семеен кръг. Деликатната и леко опушена соленост на прошутото се допълва приятно с нежната сладост на аспержите и хрупкаво препеченото бутер тесто и ги превръща в неустоимо изкушение!!

Заповядайте да приготвим заедно Бутер спирали с аспержи и прошуто :)



Подготовката на бутер спиралите отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето им - от 15 до 20 минути.

Необходими продукти:

1 кора  бутер тесто Белла
12 бр аспержи
12 тънки резена прошуто (или 6 - разполовени по дължина)
1 яйце
1 с.л. вода
1 с.л. сусам



Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 200С.
Застелете плитка и широка тава с хартия за печене.
Измийте и подсушете аспержите  и отчупете или подрежете с остър нож леко в долната им част - малко над основата. Ако аспержите са по-големи, обелете внимателно с белачка за зеленчуци от пъпките към основата.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.

Разстелете бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност и нарежете с остър нож или нож за пица по дължина на 12 равномерни ленти.

Увийте стегнато всяко от стеблата на аспержите с лента прошуто и навийте отгоре на стегната спирала лента бутер тесто - от основата към върха.
Поставете на разстояние в застелената с хартия за печене тава.

Намажете леко всяка от спиралите с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята до 200С фурна около 15 минути, или до златисто кафяво.

Поднесете с пенливо бяло вино, към което можете да добавите по 2-3 ч.л. на чаша домашен сироп от бъз, или сервирайте с домашен сок от бъз за малчуганите :)



Бутер спиралите са подходящи и за закуска, и като междинно хапване...

А поднесени с дипинг сос холандез например, спестяват притесненията по приготвянето на предястие за специален обяд или вечеря.


21 comments:

  1. Чудесен проект, който ще следя с удоволствие!
    И вкусна и ефектна идея!
    А към шампанското и сока добавяш и сок от лайм и се наслаждаваш
    на коктейл "Hugo" :)
    Поздрави, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!!! Непременно ще го пробвам това с лайма ;) сериозно ме заинтригува...
      Прекрасна нова седмица ти желая :)

      Delete
  2. Просто страхотни! С удоволствие ще навестявам проекта :)

    ReplyDelete
  3. Мина,направо ме заплени с тази идея-много ефектна и несъмнено бърза и вкусна!Непременно трябва да се опита!Кадрите са невероятни!Пожелавам ти успех в новото начинание,мила!Хубава неделя у дома!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, благодаря ти, мила!! Много бързо и лесно стават и са приятни и вкусни за похапване по всяко време ;)
      Прегръдки, мила и пожелавам спорна и усмихната седмица на всички ви!!!!

      Delete
  4. Мина, пожелавам ти успех в новото начинание и най-вече - много усмивки да ти носи. :)
    Предложението ти съм опитвала, но без тестото и не е точно по мой вкус. Но така с бутер тесто и запечено, със сигурност бих харесала повече. Изглежда чудесно!
    Поздрави най-сърдечни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери - до сега искрено се забавлявам с проекта :)
      И младежът вкъщи подходи скептично към аспержите в рецептата, че той по дефолт недолюбва всичко зелено в манджите, но кандиса да ги пробва и дори благоволи да признае, че "даже зеленията в спиралите си я бива"...

      Delete
  5. Ох, какви са ми приказни! Големи поздравления за участието ти в проекта, много ми харесва тенденцията и оценката на българските блогъри! Прегръдка от мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Павлинка!!!
      Прегръдки и от мен :)

      Delete
  6. Разкошни гризинки!...Успешен старт на чудесния проект и двойно по-успешен край!Поздрави,Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Милена, благодаря за пожеланията и прекрасна нова седмица от мен!!!

      Delete
  7. Здравейте,
    От доста време опитвам да предложа на Бела да произвежда истинско бутер тесто с масло,но не ми се получава.Интересно само аз ли се дразня на маргарина вътре.Добре ще е по-скъпо,но затова неимоверно по-вкусно.Даже искам да го произвеждат и в кръгла форма,като във Франция.Ако имате възможност предложете им -МОЛЯ Ви .
    Много Ви благодаря предварително и Ви желая успех във всяко начинание.
    Румяна

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте Румяна,
      Благодаря за пожеланията !! Далеч съм от мисълта, че бих могла директно да въздействам на когото и да било да променя технологичните си процеси и процедури, но пък в същото време вкъщи сме свободни да си приготвяме бутер тесто както и с каквито продукти ни харесва, без да зависим от пазарни ниши и корпоративни калкулации, а само от собствения си бюджет :)
      Така или иначе, ще предам коментара Ви на Белла , защото съм убедена, че връзката с крайния потребител е важна за тях.
      Поздрави и успешна нова седмица!

      Delete
  8. Честито за участието в проекта! Предложението ти изглежда пленително и ще се пробва!
    Много хубави снимки, а и тези стъпка по стъпка са много голямо улеснение.
    Прекрасна неделя! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Габи!! Прекрасна седмица и на теб :)

      Delete
  9. Чудесен проект и страхотни спирали, Мина! Поздравления!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Ирме!!
      Поздрави и усмихната седмица :)

      Delete
  10. Поздравления, Мина! Невероятни спирали си сътворила, мила! Прегръдка! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!! Прегръдки и от мен :)

      Delete
  11. Само докато прочетох описанието ти за вкуса на прекрасните спирали и самата рецепта и вече огладнях сериозно, прекрасни са :) Желая ти успех в проекта в който участваш и много нови вдъхновения, Мина!

    ReplyDelete