А комбинацията с пресни малини надгражда вкуса до неотразим кулинарен шедьовър :)
Рецептата е специално приготвена за Dr. Oetker Bulgaria :)
Необходими продукти:
...адаптирано от carriecakeee
50 г суров шамфъстък
... идеята е заимствана от le_krendel
Начин на приготвяне:
На пастата от шамфъстък:
Почистваме кафявата ципа от ядките, като кипнем вода в малък съд, добавяме шам фъстъка и отстраняваме от котлона.
Оставяме да престои 1-2 минути и отцеждаме.
Изваждаме бланшираня шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтриваме внимателно и отстраняваме ципата от ядките.
Смиламев блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавяме 80 мл вода и продължаваме да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхраняваме в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразяваме до 3 месеца.
На блатовете:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
В голяма купа разбиваме белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Добавяме постепенно захарта и продължаваме да разбиваме до остри връхчета.
В отделна купа разбиваме жълтъците и ванилията до бяло.
В малък съд смесваме разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме млечната смес към разбитите жълтъци и разбиваме до пълното им смесване.
В купа пресяваме сухите съставки, добавяме ситно смления шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме жълтъците към белтъците и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Добавяме на части сухите съставки, като продължаваме да разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Разделяме сместа на 2 равни части и прехвърляме в подготвените форми.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до сух тестер.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обръщаме върху решетка, докато се охладят напълно.
На крамбъла от шамфъстък:
Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и смиламе на едро.
Добавяме маслото и обработваме за кратко, колкото да се смесят.
Разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор фурна, като разбъркваме, за да не прегорят.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и олиото, добавяме охладените ядки и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да стегнат.
На чийзкейка:
Накисваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
Покриваме дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, ванилията и млечната сметана до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Прехвърляме сместа в подготвената форма, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
На малиновото кули:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме малините.
В тенджера кипваме озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон и оставяме за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и оставяме за 1 минута да се охладят.
Добавяме накиснатия във вода желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.
На крема с маскарпоне:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме крема на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.
На ганаша с бял шоколад и шамфъстък:
Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада и пастата от шамфъстък.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор с изтеглящи нагоре движения.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбиваме с миксер до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.
Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от първата половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейка, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставяме по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме с половината от малиновото кули.
Нанасяме останалата част от първата половина на крема и заравняваме.
Поставяме отгоре крамбъла от шамфъстък и нанасяме плътен слой от втората половина от крема.
Очертаваме отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълваме с втората половина от малиновото кули.
Покриваме с останалия крем и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента и покриваме с помощта на поша и накрайника тортата от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш.
Измазваме равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставяме в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Декорираме със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсваме леко през цедка с пудра захар.
Фина, нежна, лека и ефирна торта - изящна комбинация от вкусове, текстури и аромати, които се обичат :)
Можем с увереност да я приготвим и поднесем за всеки специален за нас и близките ни хора празник!!