Monday, November 14, 2022

Ябълкова торта с овесени ядки / Oatmeal Apple Cake

 

Торта за закуска?? Защо не :)
Лека, лесна за приготвяне, здравословна и буквално неустоима - с вкус на есен и ухание на домашен уют.
Рецептата гостува на страницата на Dr. Oetker Bulgaria 

Необходими продукти:

За блата:
200 мл прясно мляко
160 г пълнозърнесто брашно
2 яйца
50 г кафява захар
50 г орехи, леко запечени
½ ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
1 пак. захар с канела Dr.Oetker
2 пак. Овесена закуска с ябълки и канела Vitalis Dr. Oetker (или 100 г фини овесени ядки)

За плънката:
4 ябълки
Прясно изцедеб сок от ½ лимон
50 г кафява захар
1 ч.л. канела 

За глазурата:
600 г цедено кисело мляко
50 г кафява захар
30 г орехи, леко запечени
25 г какао Dr.Oetker, за поръсване
 

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия запечене.
Кипваме прясното мляко, заливаме овесените ядки, разбърваме и оставяме леко да набъбнат.
В купа смесваме останалите съставки и разбъркваме, може и с вилица, докато се смесят.
Прибавяме овесените ядки и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 20-25 минути .
Обръщаме готовия блат върху решетка и оставяме да се охлади.
Обелваме почистваме и настъргваме ябълките.
Добавяме останалите съставки, разбъркваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника.
Смиламе орехите на едро.
Разбъркваме цеденото кисело мляко изахарта, докато загарта се разтопи.
Фиксираме охладения блат върху поднос или тортена чиния.
Стягаме с регулеруем ринг за торти или ринга от формата за печене.
Добавяме отгоре настърганите ябълки, заедно с отделения сок, заравняваме и притискаме плътно с лъжице.
Заливаме с млечния крем и заравняваме.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа, или за през нощта.
Преди да поднесем, поръсваме със смлените орехи и след това с какаото.


Можете да приготвите като бърза торта за през седмицата, или да поднесете за Бъдни вечер.


No comments:

Post a Comment