Monday, November 28, 2022

Торта с шамфъстък и малини / Pistachio Cake with Raspberry Coulis

 


Въпреки че сме свикнали като че ли да свързваме шамфъстъка с баклава и тежки и сластни азиатски десерти, бях очарована да преоткрия този традиционен за изтока продукт уникално вмъкнат в свежи и съвремени леки торти, особено популярни сред рускоезичните домакини.
А комбинацията с пресни малини надгражда вкуса до неотразим кулинарен шедьовър :)

Рецептата е специално приготвена за Dr. Oetker Bulgaria :)


Необходими продукти:

За пастата от шамфъстък:
200 г суров шамфъстък
70-80 мл вода

За блатовете:
...адаптирано от carriecakeee
3 яйца
80 г захар
6о г брашно
40 г шамфъстък, ситно смлян
1 щипка сол
50 г паста шамфъстък
40 мл прясно мляко
50 г масло

За крамбъла от шамфъстък:
50 г суров шамфъстък
20 г захар
20 г брашно
20 г масло
40 г бял шоколад
1 с.л. олио

За чийзкейка:
... идеята е заимствана от le_krendel
300 г крем сирене
80 г захар
50 г паста шамфъстък
1 ч.л. есенция ванилия
100 мл млечна сметана
30 мл студена вода

За малиновото кули:
350 г малини, пресни или замразени
50 г захар
Прясно и зцеден сок от ½ лимон
30 мл студена вода

За крема  с шамфъстък:
500 г маскарпоне
80 г пудра захар
50 г паста шамфъстък
200 мл млечна сметана
15 г желатин
40 мл студена вода

За ганаша с бял шоколад и шамфъстък:
150 мл млечна сметана
150 г бял шоколад
50 г паста шамфъстък
50 г меко масло

За декориране:
100 г свежи малини
1 с.л. суров шамфъстък, бланширан 
5-6 свежи връхчета розмарин
1 ч.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

На пастата от шамфъстък:
Почистваме кафявата ципа от ядките, като кипнем вода в малък съд, добавяме шам фъстъка и отстраняваме от котлона.
Оставяме да престои 1-2 минути и отцеждаме.
Изваждаме бланшираня шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтриваме внимателно и отстраняваме ципата от ядките.
Смиламев блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавяме 80 мл вода и продължаваме да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхраняваме в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразяваме до 3 месеца.

На блатовете:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
В голяма купа разбиваме белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Добавяме постепенно захарта и продължаваме да разбиваме до остри връхчета.
В отделна купа разбиваме жълтъците и ванилията до бяло.
В малък съд смесваме разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме млечната смес към разбитите жълтъци и разбиваме до пълното им смесване.
В купа пресяваме сухите съставки, добавяме ситно смления шамфъстък и разбъркваме.
Добавяме жълтъците към белтъците и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Добавяме на части сухите съставки, като продължаваме да разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Разделяме сместа на 2 равни части и прехвърляме в подготвените форми.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до сух тестер.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обръщаме върху решетка, докато се охладят напълно.

На крамбъла от шамфъстък:

Загряваме предварително фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и смиламе на едро.
Добавяме маслото и обработваме за кратко, колкото да се смесят.
Разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята до до 160С или 150С с вентилатор фурна, като разбъркваме, за да не прегорят.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и олиото, добавяме охладените ядки и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да стегнат.


На чийзкейка:

Накисваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
Покриваме дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, ванилията и млечната сметана до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да го темперираме.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Прехвърляме сместа в подготвената форма, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

На малиновото кули:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме малините.
В тенджера кипваме озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон и оставяме за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява.
Отстранваме от котлона и оставяме за 1 минута да се охладят.
Добавяме накиснатия във вода желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.

На крема с маскарпоне:

Накисваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за да се темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме крема на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

На ганаша с бял шоколад и шамфъстък:

Кипваме сметаната, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада и пастата от шамфъстък.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор с изтеглящи нагоре движения.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбиваме с миксер до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от първата половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейка, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставяме по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме с половината от малиновото кули.
Нанасяме останалата част от първата половина на крема и заравняваме.
Поставяме отгоре крамбъла от шамфъстък  и нанасяме плътен слой от втората половина от крема.
Очертаваме отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълваме с втората половина от малиновото кули.
Покриваме с останалия крем и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента и покриваме с помощта на поша и накрайника тортата от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш.
Измазваме равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставяме в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.
Декорираме със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсваме леко през цедка с пудра захар. 

Фина, нежна, лека и ефирна торта - изящна комбинация от вкусове, текстури и аромати, които се обичат :)
Можем с увереност да я приготвим и поднесем за всеки специален за нас и близките ни хора празник!!

No comments:

Post a Comment