От маса време планирах да стартирам в блога рубрика за децата в кухнята, но дакато реализирам проекта, то детето си стана младеж, затова и ми се стори по-подходящо новата рубрика да носи името "Мъже в кухнята" :)
Който си има подрастващи мъже вкъщи знае, че това са обикновено едни вечно гладни създания, способни да поемат неописуеми количества храна, която, освен че никога не е достатъчна, сякаш автоматично се трансформира в енергия, изразходването на която пък отново води до необходимост от нови неуписуеми количества харана... Общо взето, кръгътр е омагьосан, а гладът на подраствашия мъж - вечен :)! А ако, не дай Боже, въпросният мъж расте и в обкръжението на родител кулинарен блогър - положението е съпоставимо с природен катаклизъм - освен вечния нестихващ глад, културата му на хранене вече е култивирана до сериозни висоти, а самочувствието за собствените му кулинарни умения и познания почти съизмеримо с глада му (че малко ли е гледало, помагало и чакало детето родителят кулинарен блогър да приготвя и най-вече снима храната му, точно когато е ама най-неистово гладно?!)!!! Та когато и посиняването от игра на компютъра вече не помага да се залъже поредният пристъп на неистов глад, младежът се сеща, че може и сам да се справи прекрасно в кухнята и да си приготви (без да снима!!!) нещо бързо, лесно и вкусно, та да успее да оцелее до обикновено късната вечеря... То не са бъркани яйца с карамелизиран лук, омлети в лучени кръгчета, хрупкав бекон или пилешко филе на тиган, мъжки тост сандвичи с всички налични видове сирена и свежи зеленчуци, фроузън (разбирай "охладен", че кой ти чака да се замразява) йогурт с мед, орехи, бисквитки и каквито се намират плодове... И всеки път кухнята след това изглежда сякаш френският легион е готвил вътре - чак недоумявам откъде в скромните 2.50 на 3 сме съумели да поберем толкова съдове, уреди и джаджи?!
И когато от Philips ме поканиха да тествам
мултифункционалния им кухненски уред :), първата ми мисъл беше най-после да приведа в действие отколешната си идея за мъжете в кухнята и да проверя, дали новият им Мултикукър, освен спестяването на дежурене край печката и улеснененията при приготвяне на по-здравословна храна, може да ми спести и почистването на купища съдове, котлони и фурни, особено след като и детенце се е вихрило кухнята! Обикновено съм много взискателна при избора на уредите и съдовете, които влизат в домакинството ни, но сега си признавам, че съм дори по-взискателна по отношение на този уред (доколкото това е възможно), защото многобройните функции, които предлага - варене пържене, задушаване, печене, притопляне, готвене на пара, че и приготвяне на кисело мляко - предполагат и по-активното му използване, включително и от младежа... Затова ще споделям своевременно и обективно личните си впечатления :)
И след като за първата ни семейна среща с Philips Multicooker бе единодудушно решено да приготвим нещо любимо, лесно, вкусно и ;) засищащо глада, се спряхме на "Млечна баница с яйца и сирене", която младежът да приготви сам и като за първи път - пред зоркия ми поглед и ... обектив.
Необходими продукти:
2 бр дърпани кори на сач
300 г сирене
3 + 2 бр яйца
200 мл прясно мляко
100 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
60 г масло, разтопено
След 5-6-минутнтното им взаимно опознаване с мултикукъра, се пристъпи към действие...
Начин на приготвяне:
В купа нароняваме сиренето.
Добавяме 3 от яйцата и разбъркваме с вилица.
Добавяме содата към киселото мляко и разбиваме.
Прибавяме към сиренето и яйцата и отново разбъркваме с вилица.
Разгъваме първата кора и намазваме с разтопено масло.
Поръсваме равномерно с половината от сиренето и яйцата.
Навиваме на руло и завиваме на спирала.
Намазваме дъното и около 1/3 височина стените на съда на мултикукъра с рзтопено масло.
Пренасяме завитата кора в центъра на съда.
Повтаряме намазването с масло и поръсването със сирене и с втората кора, нанвиваме на руло и завиваме около първата кора в съда на мултикукъра.
В отделна купа разбиваме с тел за яйца млякото и останлите 2 яйца и със сместа заливаме навитите кори.
Включваме мултикукъра на програма "Печене", задаваме температура 180С и време за печене - 1 час, затваряме капака на съда и стартираме програмата.
След като баницата е изпечена, я изваждаме от съда с помощта на приставката за готвене на пара и я прехвърляме в подходящ поднос или чиния.
*** Последните няколко кадъра по изваждането на баницата ми се загубиха по трасето, но обещавам, като ги намеря - да ги кача и тях.
А ето и клипчето как бързо и лесно да си приготвите баниата в мултикукър - Guest Star - младежът :)
И си имаме най-вкусната и абсолютно професионално приготвена баница с мляко яйца и сирене, на която може да завиди и майстор баничар ;)
Лесно като детска игра ;)