Ароматно и богато на вкус ястие със звучното българско име "стир фрай", което се приготвя за не повече от 20 минути, но печели сърцето и небцето на всеки, който го опита!!
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на хапки
2 с.л. царевично нишесте
3-4 с.л. олио
1 с.л. чесън, нарязан на ситно
1/2 с.л. джинджифил, настърган (или 1/2 ч.л. джинджифил на прах)
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
1 тиквичка, нарязана на полумесеци с дебелина 0.5 см
3-4 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет (или бял винен оцет)
2 ч.л. кафява захар
1 с.л. сусам, за поръсване
пресен лук, нарязан на ситно, за поръсване
сусамово масло, за поръсване, по избор
Начин на приготвяне:
Поставяме пилешките хапки в купа, поръсваме с царевичното нишесте и разклащаме, докато се порият равномерно.
В малка купа разбиваме соевия сос, оризовия оцет и захарта.
Загряваме олиото в голям тиган или уок на висока температура, добавяме пилешките хапки и готвим 6 до 8 минути, или докато придобият златист загар от всички страни и се сготвят.
Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана.
Намаляваме температурата до средна и в същата мазнина добавяме чесъна и джинджифила и готвим за 15-20 секунди, или само докато започнат да ухаят вкусно :), като непрекъснато разбъркваме.
Увеличаваме температурата отново до висока, добавяме гъбите и тиквичките и готвим за 4-5 минути, или докато леко омекнат и добият загар, като отново непрекъснато разбъркваме.
Връщаме пилето обратно в тигана и разбъркваме.
Добавяме соевия сос с оцета и захарта и разбъркваме, докато всеичко се покрие със соса.
Готвим 1-2 минути, или докато всичко се загрее и сосът леко се сгъсти, като не преставаме да разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и поръсваме със сусамово масло, ако ползваме, и сусам.
Гарнираме със ситно нарязан пресен лук и сервираме.
Бързо, лесно и абсолютно перфектно за лятото ястие, когато престоят в кухнята не е сред любимите на никой...
И уникално вкусно!!
No comments:
Post a Comment