Гост шеф - младежът!!
Необходими продукти:
За домашния телешки бульон:
300 г телешки шол
1 средно голям морков
1 средно голяма глава лук
100 г корен от целина
1 връзка пресен магданоз
2-3 стръка прясна мащерка
1 стрък целина
1-2 зрънца бахар
1 дафинов лист
5-6 зрънца черен пипер
1.5 л студена вода
едро смляна морска сол, на вкус
За ризотото:
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
30 г масло
1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
4 супени лъжици зехтин
250 г ориз арборио
100 мл сухо бяло вино
1 литър домашен телешки бульон
2 с.л. маскарпоне
3 с.л. прясно настърган пармезан
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
За овкусяване на месото и зеленчуците, по избор :)
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
На бульона:
Нарязваме почистените и измити зеленчуци на едро, а телешкото месо на филийки или едри парчета.
Прехвърляме в голяма тенджера и добавяме стръковете магданоз с все дръжките и подправките, без солта.
Доливаме студената вода и оставяме да заври на силен огън, след което намаляваме на средно-ниска степен и оставяме да къкри около час и половина.
Отстраняваме месото и зеленчуците и прецеждаме бульона.
Овкусяваме със сол, непосредствено преди да използваме.
На бульона:
Нарязваме почистените и измити зеленчуци на едро, а телешкото месо на филийки или едри парчета.
Прехвърляме в голяма тенджера и добавяме стръковете магданоз с все дръжките и подправките, без солта.
Доливаме студената вода и оставяме да заври на силен огън, след което намаляваме на средно-ниска степен и оставяме да къкри около час и половина.
Отстраняваме месото и зеленчуците и прецеждаме бульона.
Овкусяваме със сол, непосредствено преди да използваме.
На ризотото:
В тиган сгорещяваме маслото с 1 с.л. зехтин и сотираме гъбите за 4-5 минути, овкусяваме с малко сол и пипер и оставяме настрани.
В дълбок тиган или касерола задушаваме лука в зехтина за 3-4 минути, добавяме ориза, разбъркваме и готвим още минут-две.
Добавяме виното, разбърквяаме и готвим, докато се поеме.
В тиган сгорещяваме маслото с 1 с.л. зехтин и сотираме гъбите за 4-5 минути, овкусяваме с малко сол и пипер и оставяме настрани.
В дълбок тиган или касерола задушаваме лука в зехтина за 3-4 минути, добавяме ориза, разбъркваме и готвим още минут-две.
Добавяме виното, разбърквяаме и готвим, докато се поеме.
Прибавяме 1/4 (около 1 чаша) от телешкия бульон, оставяме да заври и готвим, докато се усвои, като често разбъркваме.
Постепенно добавяме на части останалия бульон в продъкжение на около 15 минути, като след всяко добавяне изчакваме добавеното количество бульон да се усвои, което ни помага да приготвим кремообразно ризото.
Когато оризът се сготви до степен ал денте :), добавяме гъбите, разбъркваме и ако е необходими, овкусяваме със сол и пипер.
Добавяме маскарпонето и настъргания пармезан и разбъркваме.
Постепенно добавяме на части останалия бульон в продъкжение на около 15 минути, като след всяко добавяне изчакваме добавеното количество бульон да се усвои, което ни помага да приготвим кремообразно ризото.
Когато оризът се сготви до степен ал денте :), добавяме гъбите, разбъркваме и ако е необходими, овкусяваме със сол и пипер.
Добавяме маскарпонето и настъргания пармезан и разбъркваме.
По избор, сгорещяваме в отделен тиган маслото, към което добавяме телешкото месо и зеленчуците от приготвянето на бульона, запържваме за съвсем кратко, буквално мятаме няколко пъти в тигана и овкусяваме със сол и пипер.
Сервираме ризотото в затоплени съдове, поръсено с люспи отлежал пармезан, като по избор можем да гарнираме и телешкото от бульона.
Сервираме ризотото в затоплени съдове, поръсено с люспи отлежал пармезан, като по избор можем да гарнираме и телешкото от бульона.
А зеленчуците - за гарнитура, уникални са на вкус :))
No comments:
Post a Comment