Бърз и лесен тарт без печене и желиране за мързеливи неделни и не само следобеди...
А гарниран с допълнителна доза карамелен сос и поръсен с дребни кристали сол, си е вече кулинарно приключение, от хубавите :)
Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см
За основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г масло, разтопено
За соления карамел:
200 г захар
120 г масло
120 г млечна сметана, затоплена
1/2 ч.л. морска или хималйска сол
За пълнежа:
500 г сварен сладък картоф
30 г масло, разтопено
120 г солен карамел*
2 ч.л. екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
На основата:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите и маслото до ситни трохи.
Изсипваме в подготвената форма и притискайки с лъжица оформяме основа и 4-5 сантиметров борд.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Изсипваме в подготвената форма и притискайки с лъжица оформяме основа и 4-5 сантиметров борд.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
На соления карамел:
В подходящ съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилника.
На пълнежа:
В блендер или кухненски робот обработваме всички съставки на плънката до фино пюре.
На тарта:
Изсипваме карамеленото пюре в охладената черупка за тарта, без да я освобождаваме от формата, и заравняваме.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа.
Освобождаваме готовия тарт от формата и прехвърляме в подходящ поднос.
Преди сервиране режем с остър нож и по избор поръсваме със затоплен солен карамел и дискретна щипка фини кристали морска или хималайска сол
Съхраняваме в плътно затворено бурканче в хладилника.
На пълнежа:
В блендер или кухненски робот обработваме всички съставки на плънката до фино пюре.
На тарта:
Изсипваме карамеленото пюре в охладената черупка за тарта, без да я освобождаваме от формата, и заравняваме.
Покриваме формата със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа.
Освобождаваме готовия тарт от формата и прехвърляме в подходящ поднос.
Преди сервиране режем с остър нож и по избор поръсваме със затоплен солен карамел и дискретна щипка фини кристали морска или хималайска сол
Приготвя се за по-малко от 10 минути, при необходимост :) може да бъде сервиран след 20 минути и със сигурност ще очарова всички на масата!!
* Става и с готов солен карамел от Лидл, за съвсем мързелив вариант ;)
Danke für die interessanten und zum Nachdenken anregenden Perspektiven in den Blogbeiträgen. Im gleichen Geist weitermachen.
ReplyDelete