Бадемов кекс с ароматно кафе и нерафинирана тръстъкова захар Панела с дъх на карамел за имения ден на съпруга ми вчера :)
Текстурата е леко зърнесто-дъвкателна, а вкусът - уникален, с усещане за страстен флирт между бадемов марципан, кафе и карамел ;)
Необходими продукти:
3 големи яйца
160 г нерафинирана тръстикова захар Панела (или предпочитана кафява захар)
5 с.л. силно горещо кафе еспресо
5 с.л. олио
1/2 с.л. екстракт ванилия
2-3 капки концентрирана есенция бадем, по избор
120 г брашно
160 г бадемово брашно, или ситно смлени бадеми
10 г бакпулвер
1 щипка сол
1 с.л. фина пудра захар (или какао), за поръсване
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно.
В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно.
Намасляваме със спрей против залепване (или намазваме с масло) форма за кекс.
В купа разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес.
Добавяме кафето, олиото и есенциите и разбиваме за кратко отново.
Добавяме на 2-3 части сухите съставки, като разбъркваме след всяко добавяне, колкото да се смесят.
Изсипваме в подготвената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 35-40 минути, или докато забодено в кекса дървено шишче излиза чисто.
В купа разбиваме яйцата и захарта до пухкава смес.
Добавяме кафето, олиото и есенциите и разбиваме за кратко отново.
Добавяме на 2-3 части сухите съставки, като разбъркваме след всяко добавяне, колкото да се смесят.
Изсипваме в подготвената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 35-40 минути, или докато забодено в кекса дървено шишче излиза чисто.
Изваждаме от фурната и оставяме за 4-5 минути да се охлади с формата върху решетка.
Обръщаме в подходяща чиния и поръсваме през цедка с фина пудра захар или какао.
Поднасяме с кафе, чай, или нещо домашно и любимо - за десерт или закуска :)
И честити да са всички с имената Константин и Елена!!
No comments:
Post a Comment