AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, September 17, 2020

Бананово пънче / Banana Yule Log

 

Комбинацията банан и шоколад винаги е била сред най-неустоимите, а с Крем Оле банан с шоколад на Dr. Oetker е вече по-лесно от всякога да си приготвите вкусен домашен десерт с любимия вкус :)

Необходими продукти:


За блата:

120 г брашно

1 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker 

1/2 ч.л. сол

3 яйца

160 г кристална захар

3 зрели банана, пюрирани (около 300 г бананово пюре)

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker

2 с.л. пудра захар, за поръсване


За крема:

1 опаковка Крем Оле банан с шоколад

400 мл прясно мляко

250 г крем маскарпоне

3 с.л. кафява захар


За декориране:

50 г тъмен или млечен шоколад

30 мл млечна сметана 30% - 35%

50 г орехи, нарязани



Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.

Застелете дъното и стените на форма с размери около 25 см х 40 см с хартия за печене, или намаслете дъното и стените.

Пресейте в купа брашното, бакпулвера и солта и оставете настрани.

намачкайте с вилица 3 средно големи зрели банана или пюрирайте с пасатор.

В дълбока купа разбийте с миксер на висока скорост яйцата и захарта до пухкава смес.

Добавете банановото пюре и ванилията и разбийте отново.

Добавете на части сухата смес и разбъркайте с шпатула от долу на горе, до пълното ѝ усвояване.

Изсипете в подготвената форма и заравнете. 

Печете 12 до 15 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. 

Извадете от фурната и обърнете върху чиста кухненска кърпа или лист хартия за печене, поръсена с пудра захар. 

Докато блатът е все още горещ, навийте на руло от тесния край и охладете върху решетка. 

Когато се охлади, развийте рулото.

В малка купа разбийте маскарпонето и кафявата захар до гладък крем. 

Разбийте крема Оле банан с шоколад според инструкциите на опаковката.

Добавете постепенно маскарпонето и разбийте, докато се смесят.

Нанесете крема върху изстиналия блат и навийте на стегнато руло.

Опаковайте в свежо фолио и оставете за поне 2 часа в хладилника.

Разтопете на водна баня шоколада и млечната сметана, разбъркайте до хомогенна смес и оставете да се охлади на стайна температура.

Преди да сервирате рулото, освободете от свежото фолио и поставете в подходящ поднос или тортена чиния.

Поръсете с шоколадовия сос и едро нарязани или счукани орехи.

Поднесете с любима топла или студена напитка.


No comments:

Post a Comment

Blogging tips