Еклерите са едни капризни и вкусни нежни създания със свой собствен темперамент и претенции… Но успеем ли веднъж да намерим верния път към удовлетворяване на изискванията им, те разтварят сърцата си за всичките ни хрумвания и интерпритацци – с масло или олио, с млечен, маслен, сметанов или комбиниран крем, с глазура, заливка или без :) те винаги са самоотвержено прекрасни.
Тези тук са с млечен карамелен крем, рецептата за който ми "издаде" готината лелка от "Млечния бар" на Главната в Пловдив през далечната (мили боже!!) май че беше 1988 година, защото вертоятно и идваше в повече да висим там всеки ден на по кремче след часовете...
Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 75 минути
Доза: Около 40 - 45 еклера
Необходими продукти:
За еклерите:
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
4 яйца
1 ампула ванилия
За крема:
1 л. нискомаслено прясно мляко
¾ ч.ч. кристална захар
3 с.л. вода
2 жълтъка
¼ ч.ч. кристална захар
5 с.л. брашно
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
4 яйца
1 ампула ванилия
За крема:
1 л. нискомаслено прясно мляко
¾ ч.ч. кристална захар
3 с.л. вода
2 жълтъка
¼ ч.ч. кристална захар
5 с.л. брашно
2 с.л. царевично (или пшенично) нишесте
2 с.л. обезсолено масло
2 белтъка
Щипка сол
За глазурата:
½ ч.ч. кристална захар
2 с.л. вода
1 с.л. пудра захар
2 с.л. обезсолено масло
2 белтъка
Щипка сол
За глазурата:
½ ч.ч. кристална захар
2 с.л. вода
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
На еклерите:
Смесваме в купа брашното и солта.
В съд с незалепващо покритие кипваме водата и олиото. Намаляваме на средна степен и добавяме при непрекъснато бъркане брашното и солта. Разбъркваме енергично, докато сместа започне да се отделя от стените на съда и започне да оформя лепкава топка.
Отстраняваме и оставяме да поизстине. Прибавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме, докато всяко едно се усвои напълно от тестото.
Върху хартия за печене с лъжица (или шприц) оформяме дребни топчета тесто на разстояние едно от друго, защото при печене почти удвояват обема си.
Печем в предварително нагрята фурната до 200 градуса C за около 15 минути, след което намаляваме температурата на 180 градуса C и печем още 20 минути или докато еклерите придобият златисто кафяв цвят.
Изключваме фурната, леко отваряме вратата и оставяме вътре еклерите за около 10 минути.
Изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка.
На млечния карамелен крем:
Докато еклерите се пекат, приготвяме пълнежа.
Отделяме 1 ч.ч. от 1 литър прясно мляко. Разбиваме в купа (най-добре с миксер) 2 жълтъка, отделената чаша прясно мляко, ¼ ч.ч. захар и 6 с.л. брашно.
В подходящ съд карамелизираме ¾ ч.ч. захар и 3 с.л. вода, докато сместа добие тъмно карамелен цвят. Добавяме прясното мляко и разбъркваме, докато карамелът се разтвори напълно. Отстраняваме от котлона и прецеждаме в съд с незалепващо покритие.
Загряваме карамеленото мляко отново и точно преди да заври, намаляваме температурата и добавяме при непрекъснато разбъркване с дървена бъркалка сместа с жълтъците. Продължаваме да разбъркваме докато кремът се сгъсти, като внимаваме да не загори. Отстраняваме от котлона, добавяме 2 с.л. обезсолено масло и разбъркваме до пълното му усвояване. Оставяме крема да се охлажда, като разбъркваме от време на време, за да не хване коричка.
В отделна купа разбиваме с миксер на максимална степен 2 белтъка и щипка сол за около 2-3 минути. Добавяме към поохладения, но не студен крем при непрекъснато разбъркване – най-добре с дървена бъркалка, за да не спаднат белтъците.
*** Аз лично, от съображения за сигурност :) винаги след добавяне на разбитите сурови белтъци връщам крема отново на средно силен котлон – да „клокне” за около 1 минута, въпреки че ги добавям към още топлия крем.
Пълним изстиналите еклери с изстиналия крем с помощта на шприц или разрязваме леко с остър нож през средата и пълним крема с лъжичка.
На глазурата:
Карамелизираме ½ ч.ч. кристална захар с добавени към нея 2 с.л. вода до златисто кафяво, отстраняваме и изчакваме около ½ минута да се охлади.
Напръскваме еклерите с горещия карамел, преди да се е втвърдил и поръсваме през сито или цедка с пудра захар.
Съхранявам в хладилник.
...И им се наслаждаваме при всяка възможност ;)
Обожавам еклети, а твоите изглеждат просто перфектни!
ReplyDeleteИдеята ти за карамелен пълнеж много ми допада. Мисля, че би се получило много хубаво в дулсе делече и маскарпоне, например - по-лесно и по-бързо :-)
Поздрави,
Ирина
Благодаря Ирина!!Със сигурност ще пробвам предложението ти! Само се опасявам, че няма да успея да опазя от детенце :) дулсе де лече и маскарпонето... А иначе съм му обещала да му приготвя твоите "Еклери с гуакамоле" - много сме впечатлени от тях, а и той "още такова чудо не е пробвал" :)
ReplyDelete