Пияните круши със синьо сирене, червени боровинки и орехи са по идея на Ina Garten - достойно предизвикателство за почитателите на кулинарни експерименти и вкусови комбинации.
Необходими продукти за 6 порции:
3 зрели, но твърди круши
6 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. масло
100 гр. едро натрошено синьо сирене
¼ ч.ч. сушени червени боровинки
¼ ч.ч. едро счукани орехи
½ ч.ч. бяло вино
3 с.л. мед
3 с.л. ром
По желание:
3 зрели, но твърди круши
6 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. масло
100 гр. едро натрошено синьо сирене
¼ ч.ч. сушени червени боровинки
¼ ч.ч. едро счукани орехи
½ ч.ч. бяло вино
3 с.л. мед
3 с.л. ром
По желание:
200 гр. рукола (айсберг или зелена салата)
50 гр. карамелизирани орехи
1 с.л. зехтин
1 с.л. сок от лимон
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разрязваме на половина крушите, почистваме ги с остър нож от семето и с лъжица за издълбаване оформяме кладенче за пълнежа.
Изрязваме малко парченце откъм закръглената страна на всяка половинка, за да стоят крушите устойчиево в съда за печене.
Поръсваме всяка от половинките с 1 с.л. лимонов сок, за да не потъмняват.
Подреждаме в съд за печене с издълбаната страна нагоре и поставяме по парченце масло във всяка круша.
Смесваме внимателно в купа натрошеното синьо сирене, сушените червени боровинки и орехите. Разпределяме поравно сместа между крушите, като сипваме внимателно в издълбаните кладенчета.
В същата купа смесваме бялото виното, рома и меда и разбъркваме докато медът се разтвори (може леко да загреем на водна баня или в микровълнова фурна, като внимаваме да не заври). Поливаме с със така получения сос всяка от крушите и около тях.
Печем в предварително загрята до 180 градуса C фурна (150 C на вентилатор) 25-30 минути или докато крушите омекнат, като от време на време поливаме със соса.
Поднасяме топли.
Можем да аранжираме всяка от половинките върху салата от рукола, айсберг или зелена салата, овкусена с дресинг от останалия при печенето сос, зехтин, лимонов сок и сол на вкус.
Така приготвени, крушите със синьо сирене са закачлива и нестандартна комбинация - специална изненада за специален повод. Истинско кулинарно изживяване!!
А това пък е втората ми любима рецепта, отличена с месечна награда от екипа на списание BBC GoodFood България :)
No comments:
Post a Comment