Това са най-пухкавите и най-вкусни шоколадови кексчета, които някога съм опитвала - с наситен кадифено-шоколадов вкус и аромат на препечени бадеми, а сметановият мус (особено тоя с настъргана лимонена кора) допълнително откроява плътността на вкуса. Вероятно ще ги приготвя и с шоколадов топинг - би трябвало да се получи едно дублирано шоколадово преживяване...
Чудя се дали тестото би стояло толкова добре и като блат за торта :)??
Време за приготвяне:15 минути
Време за печене: 20-25 минути
Доза: 36 средно големи кексчета
Необходими продукти:
Необходими продукти:
За кексчетата:
100 грама черен шоколад, начупен
2 с.л. обезсолено краве масло
½ ч.ч. неподсладена течна сметана
160 гр. Маскарпоне (1/3 опаковка от 500 гр.)
1 ½ ч.ч. подсладена нискомаслена течна сметана
1 ½ ч.ч захар
½ чаша слънчогледово олио
3 яйца
1 ампула ванилия
3 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 бакпулвер (10 гр.)
1 ч.ч. нарязани бадеми (или други ядки)
За глазурата:
1 ч.ч. подсладена течна сметана
Настъргана кора от ½ лимон
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. какaо (по желание)
Разтопяваме на водна баня начупения на парченца шоколад и маслото. Добавяме неподсладената течна сметана и разбъркваме до получаване на гладка кремообразна маса. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Разбиваме подсладената нискомаслена течна сметана с миксер на висока скорост за около 3-5 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Добавяме постепенно около 160 гр маскарпоне (1/3 от опаковката от 500 гр.), разбивайки с миксер на ниска скорост, докато се получи хомогенна пухкава кремообразна смес.
Прибавяме постепенно муса маскарпоне към охладения шоколадов ганаш и разбъркваме, докато ганашът и мусът се смесят .
Разбиваме захарта, олиото яйцата и ванилията с миксер за 1 минута.
Добавяме маскарпоне муса и разбиваме около ½ минута.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта и нарязаните ядки.
Добавяме сухите съставки към разбитата вече смес и разбъркваме докато се смесят добре (за около 2 минути с миксер на ниска скорост).
Разпределяме тестото по формите и печем в предварително загрята до 180 С фурна около 20-25 минути или докато забита в средата на кексчето клечка за зъби излезе суха.
Охлаждаме готовите кексчета напълно, преди да нанесем глазурата
На глазурата:
Разбиваме с миксер на максимална скорост подсладената течна сметана за около 2 минути.
Добавяме постепенно заквасената сметана, разбивайки на ниска скорост с миксер, докато се смесят добре.
Отделяме половината сметанов мус, прибавяме настърганата кора от лимон и разбъркваме.
Към останалата половина добавяме какото и разбъркваме, докато се поеме напълно от муса.
Нанасяме глазурата върху изстиналите кексчета.
*** Една част от кексчетата оставих с около 3-5 минути по-дълго да се пекат и се получи прекрасна хрупкава коричка отвън и ароматно пухкаво блаженство отвътре :)
These look soooo pretty!!
ReplyDeleteThank you!!! They are our favorite :) for the moment.
ReplyDeleteYour Chicken salad looks so tasty!!! I will do my best to succeed to prepare it this week...
Ооооооооооо Мина и твоите шоколадови мъфинчета изглеждат много апетитно и няма как да не пробвам тази рецепта :)
ReplyDeleteПоздрави, Ели :)