Хрупкави банички с пълнозърнести кори и богата пролетна плънка - кой би отказал ?! С мляко - за закуска, с чеснов млечен сос - за разядка, като парти хапки, или поднесени с чаша Совиньон блан - като лек обяд или вечеря :)
Винаги вкусни до пристрастяване!!
Гостувам с рецептата и в La Vita e Bella
Необходими продукти:
...за 24 малки банички
6 пълнозърнести кори Белла
100 г (2 големи шепи) спанак
1 стрък пресен лук
1 с.л. свеж магданоз, нарязан
1 с.л. свеж копър, нарязан
1-2 с.л. зехтин
200 г сирене
1 голямо яйце
зехтин или олио за пържене (поне 1 ч)
вода за намазване крайчетата на корите
Начин на приготвяне:
Време за приготвяне – 15 минути
Време за готвене – 10 минути
Измиваме и подсушаваме спанака върху кухненска хартия, или отцеждаме добре.
Нарязваме на едро зеления лук, магданоза и копъра.
В купата на кухненски робот или блендер смесваме спанака, лука, магданоза и копъра и блендираме, докато се смесят.
Добавяме зехтина и блендираме отново за кратко.
В купа натрошаваме сиренето, добавяме спаначената смес и разбъркваме с яйцето.
Нарязваме корите на триъгълници – веднъж през средата и след това от центъра на средния разрез към външните ъгли – по диагонал.
В основата на всеки триъгълник поставяме по 1 с.л. от плънката, прегъваме навътре крайчетата на кората и навиваме към върха на стегнато руло.
С четка намазваме връхчето на триъгълника с вода, за да не се развива, навиваме рулото докрай и оставяме настрани.
Повтаряме и с останалите кори и плънка.
Пържим на маслена баня (160С - 180С) за 3-4 минути, или до златисто - като обръщаме баничките, за да се изпържат равномерно.
Изваждаме от маслената баня и оставяме върху кухненска хартия - да се отцедят от мазнината.
Сервираме веднага.
Или похапваме помежду другото ;) през деня...
А ако предпочитаме баничките печени, за да са още по-здравословни :), намазваме всяка от корите със зехтин или разтопено масло, преди да добавим плънката, навиваме на стегнато руло, намазваме с разбит белтък и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 8-10 минути, или до златисто.
И в двата варианта са невероятно вкусни!! :)
Mmmm so greek snack!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Снимките ти, Мина, са завладяващи! Баничките ги поглеждам с присвито око, защото са ужасно апетитни:). Изобщо изключителна презентация! Поздрави!
ReplyDeleteThis was one of the best things I've ever made! Thanks for the recipe. It was a hit with everyone, including those who don't like veggie items.
ReplyDeleteПрекрасни банички Мина! Много интересни са тези пълнозърнести кори, нямам търпение да ги опитам като се прибера.
ReplyDeleteА снимките са просто невероятни! Поздрави! :)
Страшно ми хареса тази твоя рецепта! Звучи и изглежда многооооо вкусно! Нямам търпение да я опитам вкъщи!
ReplyDeleteЯвно обичаш да работиш с тесто, Мина! Ама как си личи ако знаеш :)
ReplyDeleteСнимките отново са УАУ, направо ги чувам как хрускат тези малки банички и след това се топят...
Мина,божествени банички-пак и отново!Голям си им майстор,все такива едни спретнато навити,да ти е удоволствие и за очите,и за небцето!Със спанак харесвам много,а тези кори ще трябва да ги тествам,като ми мине диетата обаче :)) .
ReplyDelete