Плътен, сочен и невероятен на вкус кекс с шоколад, извара и ягоди - за онзиденшния имен ден на половинката - да му живо и здрави името :) и много сладко!!
... по изкусителната рецепта на Дани - с наличните продукти и с леки модификации - за още по-бързо и лесно изпълнение ;)
Поднесен с освежаваща вода с парченца ягоди, лимон и мента - е иситнско пиршество за сетивата, особено през предстоящите летни дни...
Необходими продукти:
За шоколадовата смес:
125 г масло
50 г тъмен шоколад
200 г захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
120 г брашно
40 г какао
щипка сол
За сместа с извара:
250 г извара
100 г захар
1 яйце
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
5-6 средно големи ягоди, нарязани на кубчета
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на правоъгълна форма за кекс и оставяме настрани.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, разбъркваме и оставяме да се охлади за кратко.
Добавяме захарта, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес и разбъркваме с вилица до гладка смес.
Изсипваме половината във формата и разстиламе равномерно.
В купа разбиваме изварата, захарта, яйцето и ванилията до гладка смес, изсипваме върху шоколадовия слой, поръсваме с нарязаните на кубчета ягоди и заравняваме.
Добавяме отгоре останалата шоколадова смес и с лъжица разбъркваме вълнообразно от долу нагоре, за получаване на мраморен ефект.
Печем в предварително загрята на 180С фурна 40-45 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.
Оставяме да изстине напълно, преди да нарежем и поднесем...
... ако има достатъчно търпеливи да го изчакат ;)
Кекъст е сочен и плътен, с подобна на брауни текстура и невероятно свеж вкус!!
Перфектен и като изискан десерт за специален обяд или вечеря, и за похапване на пикник сред природата :)
Правоъгълна форма с каква дължина използвахте?
ReplyDeletemetar , metar i neshto
DeleteЕдва ли ще почакам да изстине :) но е сигурно че ще ми е пред очите дори и като заспя ;)
ReplyDeleteКакви снимки само ... умопомрачителни!
Невероятен кекс! И на емн ми идеше да кажа умопомрачителен, ама да не повтарям Дани. Направо ми се иска да се протегна и да взема парченце - неустоим!
ReplyDeleteПоздрави и хубава седмица!
Подобаващо грандиозен финал на моята кулинарна разходка,Мина!Сладкиш от любима категория,толкова сочен и неописуемо апетитен и съблазнителен!Мислено се потопих в наслада!Честит да е именника!Беше истинско удоволствие да разгледам новите ти предложения,твориш неуморно!Сърдечни прегръдки от нас за вас с пожелание за усмихнато лято!
ReplyDeleteНеустоимо е предложението ти, Мина!
ReplyDeleteОххх, този десерт направо е неустоим!
ReplyDeleteМоже ли изварата да се замени с крема сирене или рикота?
ReplyDeleteHelloo mate nice blog
ReplyDelete