Хрупкаво, запечено до златисто многолистно тесто и богат на вкусове и аромати пухкав крем - комбинация, на която малцина биха устояли!!
Бърз, лесен и неустоимо вкусен вариант на прочутото сладко изкушение от Сицилия, с което ще очаровате всички на масата :)
Можете да намерите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella :)
Необходими продукти:
1 опаковка бутер тесто за сладкиши Белла
1 яйце
1-2 с.л. пудра захар, за поръсване
шепа шам фъстък, обелен и нарязан на дребно
За крема:
250 г маскарпоне
50 г захар
1 ч.л. чист екстракт ванилия
100 г бял шоколад
50 г прясно мляко (или лимончело)
5 г желатин + 30 мл студена вода
200 мл млечна сметана
Начин на приготвяне:
Размразяваме бутер тестото, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Приготвяме крема като разбием маскарпонето, захарта и ванилията до гладък крем.
Накисваме за 5-10 минути желатина в студената вода.
Разтопяваме на водна баня белия шоколад.
Кипваме прясното мляко (или лимончелото), отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме към разтопения шоколад, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се охлади, без да стяга.
Добавяме постепенно маскарпонето към охладената шоколадова смес и разбъркваме до гладък крем.
Разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и поетапно добавяме към сместа с маскарпоне и шоколад, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре - до пълното им смесване.
Изсипваме в пош с кръгъл накрайник и оставяме в хладилника да стяга, докато приготвяме черупките за канолите.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застиламе дъното на малка правоъгълна тава (моята е 20х24 см) с хартия за печене.
Разстиламе последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност или листа, в който са опаковани.
С нож за пица или остър нож изрязваме по дължина на кората лентички около 1.5-2 см (моите се получиха по 9 от лист тесто).
Ако нямаме формички за каноли, разрязваме надлъжно 3-4 картонени ролки от рула кухненска хартия, навиваме на стегнато руло с желана дебелина, можем да фиксираме в краищата с кламери, или директно стягаме с алуминиево фолио.
Намсляваме всяка от импровизираните форми за каноли и навиваме на спирала всяка от лентичките, като съвсем леко застъпваме краищата.
Намазваме с разбито яйце и закрепяме ролките на ръба на тавата, като по този начин позволяваме на канолите да се изпекат равномерно от всички страни, но спокойно можем да подредим и в застлана с хартия за печене плитка тава...
Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 15-20 минути, или до златисто.
Освобождаваме още топли от ролките и оставяме върху решетка, докато изстинат напълно.
Пълним обилно с помощта на поша с крем от двете страни и по избор поръсваме крайчетата с крема (или потапяме) в ситно нарязан шам фъстък, или ядки по избор.
Поднасяме канолите поръсени с пудра захар.
Като десерт :)
... или със сутрешното кафе - за вкусен старт на деня ;)
Много нежни и вкусни изглеждат! Прекрасни фотоси, както винаги!
ReplyDeleteПочти 1х1 правя фунийките с крем от едно време :) Бражо!
Look so delicious!
ReplyDeleteHave a great evening :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Страхотна идея, а снимките са толкова нежни и красиви, че направо нямам думи! :)
ReplyDeleteОбожавам каноли, но оригиналната рецепта ми идва малко сложна, затова пък твоята е перфектна и определено я слагам в графа любими! а да не забравя - УНИКАЛНИ снимки:)))
ReplyDeleteизглеждат великолепно :) и канолите и снимките
ReplyDeleteСтрахотна неделна закуска! Кремът изглежда много ефирен и вкусен.
ReplyDeleteСтрахотно, че и лесно предложение, Мина!
ReplyDeleteВеликолепен десерт,скъпа!Толкова фотогенични са тези фунийки,разкош!А от снимките направо струи слънце,пак си надминала себе си!
ReplyDeleteВдъхновен от сицилианската канола :) Оригиналният сладкиш е с хрупкава пържена тестяна коричка и пълнеж от рикота с парченца шоколад.
ReplyDeleteТази закуска изглежда страхотно и изкушаващо. Човек трудно би се въздържал. Смятам да изпробвам рецептата Ви. Ще се радвам да споделите още такива. Поздрави!
ReplyDelete