Monday, May 23, 2016

Шоколадов кекс с извара и ягоди / Chocolate Strawberry Ricotta Cake



Плътен, сочен и невероятен на вкус кекс с шоколад, извара и ягоди - за онзиденшния имен ден на половинката - да му живо и здрави името :) и много сладко!!
... по изкусителната рецепта на Дани - с наличните продукти и с леки модификации - за още по-бързо и лесно изпълнение ;)


Поднесен с освежаваща вода с парченца ягоди, лимон и мента - е иситнско пиршество за сетивата, особено през предстоящите летни дни...


Необходими продукти:

За шоколадовата смес:
125 г масло
50 г тъмен  шоколад
200 г захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
120 г брашно
40 г какао
щипка сол

За сместа с извара:
250 г извара
100 г захар
1 яйце
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
5-6 средно големи ягоди, нарязани на кубчета


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Покриваме с хартия за печене дъното и стените на правоъгълна форма за кекс и оставяме настрани.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, разбъркваме и оставяме да се охлади за кратко.
Добавяме захарта, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото и солта и  ги добавяме към шоколадово-яйчената смес и разбъркваме с вилица до гладка смес.
Изсипваме половината във формата и разстиламе равномерно.
В купа разбиваме изварата, захарта, яйцето и ванилията до гладка смес, изсипваме върху шоколадовия слой, поръсваме с нарязаните на кубчета ягоди и заравняваме.
Добавяме отгоре останалата шоколадова смес и с лъжица разбъркваме вълнообразно от долу нагоре, за получаване на мраморен ефект.
Печем  в предварително загрята на 180С фурна 40-45 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.


Оставяме да изстине напълно, преди да нарежем и поднесем...

... ако има достатъчно търпеливи да го изчакат ;)


Кекъст е сочен и плътен, с подобна на брауни текстура и невероятно свеж вкус!!
Перфектен и като изискан десерт за специален обяд или вечеря,  и за похапване на пикник сред природата :)



9 comments:

  1. Правоъгълна форма с каква дължина използвахте?

    ReplyDelete
  2. Едва ли ще почакам да изстине :) но е сигурно че ще ми е пред очите дори и като заспя ;)
    Какви снимки само ... умопомрачителни!

    ReplyDelete
  3. Невероятен кекс! И на емн ми идеше да кажа умопомрачителен, ама да не повтарям Дани. Направо ми се иска да се протегна и да взема парченце - неустоим!
    Поздрави и хубава седмица!

    ReplyDelete
  4. Подобаващо грандиозен финал на моята кулинарна разходка,Мина!Сладкиш от любима категория,толкова сочен и неописуемо апетитен и съблазнителен!Мислено се потопих в наслада!Честит да е именника!Беше истинско удоволствие да разгледам новите ти предложения,твориш неуморно!Сърдечни прегръдки от нас за вас с пожелание за усмихнато лято!

    ReplyDelete
  5. Неустоимо е предложението ти, Мина!

    ReplyDelete
  6. Оххх, този десерт направо е неустоим!

    ReplyDelete
  7. Може ли изварата да се замени с крема сирене или рикота?

    ReplyDelete