Monday, May 9, 2016

Пълнозърнести банички със спанак и сирене / Spinach White Cheese Filo Rolls



Хрупкави банички с пълнозърнести кори и богата пролетна плънка - кой би отказал ?! С мляко - за закуска, с чеснов млечен сос - за разядка, като парти хапки, или поднесени с чаша Совиньон блан - като лек обяд или вечеря :)
Винаги вкусни до пристрастяване!!

Гостувам с рецептата и в La Vita e Bella


Необходими продукти:
...за 24 малки банички

6 пълнозърнести  кори Белла
100 г (2 големи шепи) спанак
1 стрък пресен лук
1 с.л. свеж магданоз, нарязан
1 с.л. свеж копър, нарязан
1-2 с.л. зехтин
200 г сирене
1 голямо яйце
зехтин или олио за пържене (поне 1 ч)
вода за намазване крайчетата на корите


Начин на приготвяне:

Време за приготвяне – 15 минути
Време за готвене – 10 минути

Измиваме и подсушаваме спанака върху кухненска хартия, или отцеждаме добре.
Нарязваме на едро зеления лук, магданоза и копъра.
В купата на кухненски робот или блендер смесваме спанака, лука, магданоза и копъра и блендираме, докато се смесят.
Добавяме зехтина и блендираме отново за кратко.
В купа натрошаваме сиренето, добавяме спаначената смес и разбъркваме с яйцето.
Нарязваме корите на триъгълници – веднъж през средата и след това от центъра на средния разрез към външните ъгли – по диагонал.


В основата на всеки триъгълник поставяме по 1 с.л. от плънката, прегъваме навътре крайчетата на кората и навиваме към върха на стегнато руло.
С четка намазваме връхчето на триъгълника с вода, за да не се развива, навиваме рулото докрай и оставяме настрани.


Повтаряме и с останалите кори и плънка.
Пържим на маслена баня (160С - 180С) за 3-4 минути, или до златисто - като обръщаме баничките, за да се изпържат равномерно.
Изваждаме от маслената баня и оставяме върху кухненска хартия - да се отцедят от  мазнината.


Сервираме веднага.


Или похапваме помежду другото ;) през деня...


А ако предпочитаме баничките печени, за да са още по-здравословни :),  намазваме всяка от корите със зехтин или разтопено масло, преди да добавим плънката, навиваме на стегнато руло, намазваме с разбит белтък и печем в предварително загрята до 180С или 160С  с вентилатор фурна 8-10 минути, или до златисто.


И в двата варианта са невероятно вкусни!! :)



7 comments:

  1. Mmmm so greek snack!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Снимките ти, Мина, са завладяващи! Баничките ги поглеждам с присвито око, защото са ужасно апетитни:). Изобщо изключителна презентация! Поздрави!

    ReplyDelete
  3. This was one of the best things I've ever made! Thanks for the recipe. It was a hit with everyone, including those who don't like veggie items.

    ReplyDelete
  4. Прекрасни банички Мина! Много интересни са тези пълнозърнести кори, нямам търпение да ги опитам като се прибера.
    А снимките са просто невероятни! Поздрави! :)

    ReplyDelete
  5. Страшно ми хареса тази твоя рецепта! Звучи и изглежда многооооо вкусно! Нямам търпение да я опитам вкъщи!

    ReplyDelete
  6. Явно обичаш да работиш с тесто, Мина! Ама как си личи ако знаеш :)

    Снимките отново са УАУ, направо ги чувам как хрускат тези малки банички и след това се топят...

    ReplyDelete
  7. Мина,божествени банички-пак и отново!Голям си им майстор,все такива едни спретнато навити,да ти е удоволствие и за очите,и за небцето!Със спанак харесвам много,а тези кори ще трябва да ги тествам,като ми мине диетата обаче :)) .

    ReplyDelete