Sunday, May 15, 2016

Домашен сироп от бъз / Homemade Elderflower Cordial



Преди около година открих, че страшно обичам сок от бъз :)))
И тази година нямаше как да пропусна момента да тествам и избера рецептата, която най ни допада...
След изчитането на маса рецепти в нета, реших да заложа като метод на студения извлек от билки, който определено се оказа удачен - получи се невероятен ароматен сироп, на който не можем да се наситим тия дни у нас ;)

Необходими продукти:

40 съцветия от бъз
3 лимона (2 жълри и 1 зелен, или лайм)
10 г (1 пакетче) лимонена киселина
2 литра студена вода
2 до 3 кг захар, или на вкус



Начин на приготвяне:

Почистваме цветовете от бъз от дребни насекоми и боклУчета.
Нарязваме лимоните на тънки кръгчета (резенчета или кубчета - както ни е най-лесно и удобно).
В голям стъклен съд подреждаме на редове цветовете и лимоните и поливаме с водата, в която сме разтворили лимомемата киселина.
Покриваме съда и оставяме на хладно за 48 часа, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица.
Прецеждаме с цедилка за сирене или през няколко слоя марля и към получения извлек добавяме захарта.
Разбъркваме до пълното й разтваряне и прехвърляме в бутилки и съхраняваме в хладилник, като можем леко да заварим затворените вече бутилки в съд с малко вода, колкото да покрие капачките на обърнатите с главата надолу бутилки ;)
Разреждаме с вода, газирана вода или сухо бяло вино - на вкус...
Гарнираме с резенчета лайм или лимон, сламка - и се наслаждаваме на неповторим свеж вкус :)


Можем да добавим и към шампанско или други леки коктейли ;)


... ако остане!!!



6 comments:

  1. Мина,
    преди години правих подобен сок за зимата.
    А сега само за прясна консумация - с мед и лимонов сок.Цветовете за 24 часа отдават аромата си и сиропът става прекрасен.
    Поздрави !

    ReplyDelete
    Replies
    1. в какво съотношенние слагате меда ?!

      Delete
  2. страхотна аранжировка :)

    ReplyDelete
  3. Прекрасни снимки си направила, а рецептата ме връща в детството, когато баба правеше такъв сок:)

    ReplyDelete
  4. Оле че красивоооо .... със сигурност пък е ароматно и вкусно! Прекрасни снимки!

    ReplyDelete
  5. Мина,мислех да го кажа чак накрая на обхода си,но вече не се сдържам да не аплодирам бурно снимките-абсолютно професионални вече,направо ме залепват за монитора,истинска наслада са и то при всяка рецепта!Винаги толкова ярки,цветни,изпълнени с живот!Прекрасно аранжирани,с усет,стил и вкус!А този сок и на мен ми е много на душата,с бяло вино да си кажем наздраве,а :) ?

    ReplyDelete