Вече имам колекция от какви ли не козунаци, но след като бях приятно изненадана с куп изкусителни продукти с марката Olympus, нямаше как да устоя на изкушението да опитам да приготвя и козунак с цеденото им кисело мляко :)
И резултатът е удивителен - пухкав козунак на конци с невероятен вкус!!
Сърдечни благодаря на екипа на Olympus Bulgaria за качествените продукти и кулинарното вдъхновение!!
Вече нямам търпение да опитам всички рецепти, които съм си наумила да приготвя с цедените им кисели млека, прясното им мляко, изварата, кашкавала и букета сирена - овче, краве и козе - все леки и свежи предложения - с дъх на пролет и лято :))
Необходими продукти:
За тестото:
И резултатът е удивителен - пухкав козунак на конци с невероятен вкус!!
Сърдечни благодаря на екипа на Olympus Bulgaria за качествените продукти и кулинарното вдъхновение!!
Вече нямам търпение да опитам всички рецепти, които съм си наумила да приготвя с цедените им кисели млека, прясното им мляко, изварата, кашкавала и букета сирена - овче, краве и козе - все леки и свежи предложения - с дъх на пролет и лято :))
Необходими продукти:
За тестото:
3 яйца + 1 белтък, леко разбити
160 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
40 мл олио
щипка сол
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
650 -700 г пресято брашно
Растителна мазнина за
доомесване и оформяне
За плънката:
100 г едро нарязани бадеми (или ядки по
избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)
За глазурата:
1 жълтък
1 с.л. зехтин
1 с.л. прясно мляко Olympus
2-3 с.л. перлена захар на големи кристалиНачин на приготвяне:
В контенейра на хлебобекарната добавяме яйцаta, наронената свежа мая, захарта, цеденото кисело мляко,
разтопеното масло и олиото - смесени предварително, солта, лимоновия
сок, ванилията - активирали програма „Тесто“ и
оставяме 4- 5
минути, докато
продуктите се и маята се разтвори напълно.
Добавяме
постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа -
до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост
от големината на яйцата и гъстотата на цеденото мляко може да е необходимо да се добави
малко повече или малко по-малко брашно...
Прекъсваме
програмата, стартираме я отново и изчакваме да приключи. Ако тестото
не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме
контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в
предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Или оставяме в хлебопекарната при
затворен капак и без да я изключваме, докато достигне желания обем.
Полученото количество тесто е достатъчно за 2 средно големи козунака или 20-24 индивидуални
козуначета с размерите на мъфини.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и
разделяме на две – за два средно големи козунака, или на 20-24 топчета – за индивидуални
козуначета . Аз приготвих 1 козунак (който не оцеля до снимки) и 12 мини козуначета.
За нормален козунак разделяме отделеното тесто на 3 равни
части.
От всяка топка оформяме с ръце нещо като
триъгълник и поръсваме с нарязани бадеми и стафиди (или плънка по избор).
Навиваме на руло, като започваме от върха, разтегляме и
оформяме с ръце стегнато руло и усукваме.
Сплитаме на плитка и прехвърляме в намаслена форма за козунак.
Индивидуалните козуначета оформяме на възелчета и
поставяме в хартиени форми за мъфини (моите са картонени и устойчиви на печене
и не се деформират при раздуването на тестото) или редим на разстояние в тава,
покрита с хартия за печене.
Оставяме на топло да втасат или пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвоят обема
си.
В малка купа или чаша разбиваме жълтъка, зехтина и
прясното мляко,
намазваме втасалите козунаци
и поръсваме с перлена или кристална захар.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 110С или
100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем поне
още 15-20 минути за нормалните и 10-15 минути за индивидуалните козунаци.
Ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио - да не
прегарят. Проверяваме с дървен шиш, дали козунаците са изпечени
- шишът трябва да излиза без полепнали по него трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охлади върху решетка.
И нека сезонът на козунаците започне сега!!! ;)
Интересно предложение. Не е чийзкейк, че с тези изненади от олимпус се нагледах на чийзкейкове. Много семпли и нежни снимки.
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря ти, Габи, разсмя ме сериозно!! :)
DeleteИ си признавам, че и за момент не ми е хрумвало да приготвям чийзкейк, но пък съм си наумила един куп други лесни, бързи и свежи глезотийки...
Поздрави и усмихнат ден!!
Каква прекрасна пролетна картина си сътворила, Мина!Ще я опитаме, мда!
ReplyDeleteБлагодаря, Нели!! Страхотна вкусотия се получи :)
DeleteПоздрави и прегръдки!!
Страхотни малки бижута си изпекла,скъпа,да ви е сладко!С цедено мляко козунакът става много пухкав.Много ми харесват формичките ти,за подарък по празниците са идеални!А кадрите разпръскват аромат и светлина,разкошни!И у дома открихме сезона мин. седмица,но ще се види по-късно,че е по специален повод.Сърдечни прегръдки за цялото семейство!
ReplyDeleteБлагодаря, Роси!! откровено бях учудена колко пухкав се получи козунакът с цедено кисело мляко :)
DeleteФормичките са много кокетнии удобни, че стават и без метална форма да се ползват - наистина идеални за подаръчета по празниците...
И с нетърпение ще чакам да споделиш откриването на вашия сезон!!
Поздрави и прегръдки, мила - за всички ви :)
Чудесна идея! Много ми харесва, а и са толкова сладурчести! :)
ReplyDeleteТочно планирах да правя козунак тези дни, може да пробвам и с цедено кисело мляко този път...
Усмихната и слънчева седмица! :)
Благодаря, Алекс!! :) сладурести е точната дума за тия козуначета...
DeleteЩе се радвам да споделиш, ако решиш да пробваш с цедено кисело мляко :)
Поздраи и усмивки и на теб!!
Благодарности към авторката за оригиналната идея! Великден иде ;))
ReplyDeleteАз благодаря!! У нас козунаци се правят само покрай Великден, но тези са супер за похапване през цялата година:)
DeleteЧудесен е козунака с цедено мляко, правила съм подобен, а с продукти на Олимпус сигурно е още по-добре!
ReplyDeleteВеси, аз не бях пробвала и много приятно се изненадах колко пухкав и вкусен се получи :)
DeleteСтрахотно предложение...малките козуначета изглеждат мноооого апетитно :) А Картонените формички намазняват ли се предварително или козуначеното възелче се слага направо?
ReplyDeleteБлагодаря :)
DeleteНе се намазват с нщо - директно слагам козуначето вътре и след това се отделят без проблем...
Весели празници!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteЗдравейте, бих искала да попитам как се процедира с продуктите и самото замесване на тестото, ако не разполагам с хлебопекарна машина у дома?
ReplyDelete