AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, March 21, 2016

Козунак с цедено кисело мляко / Strained Yogurt Easter Bread



Вече имам колекция от какви ли не козунаци, но след като бях приятно изненадана с куп изкусителни продукти с марката Olympusнямаше как да устоя на изкушението да опитам да приготвя и козунак с цеденото им кисело мляко :)
И резултатът е удивителен - пухкав козунак на конци с невероятен вкус!!
Сърдечни благодаря на екипа на Olympus Bulgaria за качествените продукти и кулинарното вдъхновение!!
Вече нямам търпение да опитам всички рецепти, които съм си наумила да приготвя с цедените им кисели млека, прясното им мляко, изварата, кашкавала и букета сирена - овче, краве и козе - все леки и свежи предложения - с дъх на пролет и лято :))

Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 белтък, леко разбити
160 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г цедено кисело мляко Olympus 2%
60 г масло Olympus, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. чист екстракт от ванилия
650 -700 г пресято брашно
Растителна мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани бадеми (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 жълтък  
1 с.л. зехтин  
2-3 с.л. перлена захар на големи кристали

Начин на приготвяне:


В контенейра на хлебобекарната добавяме  яйцаta, наронената свежа мая, захарта, цеденото кисело мляко, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, солта, лимоновия сок, ванилията  - активирали програма „Тесто“ и оставяме 4- 5 минути, докато продуктите се и маята се разтвори напълно.
Добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост от големината на яйцата и гъстотата на цеденото мляко може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно...
Прекъсваме програмата, стартираме я отново и изчакваме да приключи. Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.  Или оставяме в хлебопекарната при затворен капак и без да я изключваме, докато достигне желания обем.
Полученото количество тесто е достатъчно за 2 средно големи козунака или 20-24 индивидуални козуначета с размерите на мъфини.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две – за два средно големи козунака, или на 20-24 топчета – за индивидуални козуначета . Аз приготвих 1 козунак (който не оцеля до снимки) и 12  мини козуначета.
За нормален козунак разделяме отделеното тесто на 3 равни части.
От всяка топка оформяме с ръце нещо като триъгълник и поръсваме с нарязани бадеми и стафиди (или плънка по избор).
Навиваме на руло, като започваме от върха, разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло и усукваме.
Сплитаме на плитка и прехвърляме в намаслена форма за козунак.
Индивидуалните козуначета оформяме на възелчета и поставяме в хартиени форми за мъфини (моите са картонени и устойчиви на печене и не се деформират при раздуването на тестото) или редим на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
Оставяме на топло да втасат или пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвоят обема си.
В малка купа или чаша разбиваме жълтъка, зехтина и прясното мляко, 
намазваме втасалите козунаци и поръсваме с перлена или кристална захар.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 15-20 минути за нормалните и 10-15 минути за индивидуалните козунаци.

Ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио - да не прегарят. Проверяваме с дървен шиш, дали козунаците са изпечени - шишът трябва да излиза без полепнали по него трохи.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охлади върху решетка.


И нека сезонът на козунаците започне сега!!! ;)


16 comments:

  1. Интересно предложение. Не е чийзкейк, че с тези изненади от олимпус се нагледах на чийзкейкове. Много семпли и нежни снимки.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Габи, разсмя ме сериозно!! :)
      И си признавам, че и за момент не ми е хрумвало да приготвям чийзкейк, но пък съм си наумила един куп други лесни, бързи и свежи глезотийки...
      Поздрави и усмихнат ден!!

      Delete
  2. Каква прекрасна пролетна картина си сътворила, Мина!Ще я опитаме, мда!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Нели!! Страхотна вкусотия се получи :)
      Поздрави и прегръдки!!

      Delete
  3. Страхотни малки бижута си изпекла,скъпа,да ви е сладко!С цедено мляко козунакът става много пухкав.Много ми харесват формичките ти,за подарък по празниците са идеални!А кадрите разпръскват аромат и светлина,разкошни!И у дома открихме сезона мин. седмица,но ще се види по-късно,че е по специален повод.Сърдечни прегръдки за цялото семейство!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Роси!! откровено бях учудена колко пухкав се получи козунакът с цедено кисело мляко :)
      Формичките са много кокетнии удобни, че стават и без метална форма да се ползват - наистина идеални за подаръчета по празниците...
      И с нетърпение ще чакам да споделиш откриването на вашия сезон!!
      Поздрави и прегръдки, мила - за всички ви :)

      Delete
  4. Чудесна идея! Много ми харесва, а и са толкова сладурчести! :)
    Точно планирах да правя козунак тези дни, може да пробвам и с цедено кисело мляко този път...
    Усмихната и слънчева седмица! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Алекс!! :) сладурести е точната дума за тия козуначета...
      Ще се радвам да споделиш, ако решиш да пробваш с цедено кисело мляко :)
      Поздраи и усмивки и на теб!!

      Delete
  5. Благодарности към авторката за оригиналната идея! Великден иде ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз благодаря!! У нас козунаци се правят само покрай Великден, но тези са супер за похапване през цялата година:)

      Delete
  6. Чудесен е козунака с цедено мляко, правила съм подобен, а с продукти на Олимпус сигурно е още по-добре!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, аз не бях пробвала и много приятно се изненадах колко пухкав и вкусен се получи :)

      Delete
  7. Страхотно предложение...малките козуначета изглеждат мноооого апетитно :) А Картонените формички намазняват ли се предварително или козуначеното възелче се слага направо?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :)
      Не се намазват с нщо - директно слагам козуначето вътре и след това се отделят без проблем...
      Весели празници!!

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Здравейте, бих искала да попитам как се процедира с продуктите и самото замесване на тестото, ако не разполагам с хлебопекарна машина у дома?

    ReplyDelete

Blogging tips