Ето и моята интерпретация за домашно приготвено бадемово мляко :)
Вкусно, лесно за приготвяне и здравословен заместител на животинското мляко в повечето напитки и рецепти...
Необходими продукти:
200 г сурови белени бадеми (или ;) небелени - няма съществена разлика)
800 мл вода (още по-добре - филтрирана)
1 с.л. суров мед (натурален кленов сироп или сироп от агаве - за веган)
2-3 фурми, без костилките (накиснати за 20-30 минути в топла вода и отцедени)
1/2 шушулка ванилия, нарязана (накисната за 20-30 минути в топла вода и отцедена) или 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
щипка сол
Начин на приготвяне:
Накисваме суровите бадеми в купа с вода и оставяме в хладилника за 8-12 часа, или за през нощта.
Изплакваме накиснатите бадеми и отцеждаме от водата добре.
Смесваме в кухненски робот или блендер отцедените бадеми и останалите съставки и блендираме на максимална скорост до фина консистенция.
Прецеждаме през няколко слоя тензух или марля (цедилка за сирене върши перфектна работа!) и изсипваме в бутилка или буркан с плътно затваряща се капачка.
Съхраняваме до 3-4 дни в хладилника и разклащаме добре преди да сервираме.
Много хубава идея, Мина! Ще я опитам :)
ReplyDeleteПоздрави и усмивки!
Благодаря, Ели - у нас вече е любима :)
DeleteПоздрави и хубаво утре!!
Имам съмнения във вредатата на истинското животниско мляко, но това не означава, че не харесвам доброто ядково. просто според желанията ги редувам. Това твоето е от най-приятните и ароматни, Мина;)
ReplyDeleteМарте, всички вкъщи обожаваме животинското мляко и прилагането му по всевъзможни начини в кухнята, но покрай пролетното разтоварване, което сме подели :) решихме да пробваме и ядковото - и определено сме очаровани... Което не означава, че сме се отказали от животинското де ;)
DeleteПоздрави и усмихнати почивни дни!!