AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, July 1, 2013

Черешов чийз сладолед с шоколадово фондю / Cherry Cheese Ice Cream with Chocolate Fondue



Неустоима лятна глезотийка :)

Необходими продукти:
200 г крем сирене
2/3 чаша захар
200 г заквасена сметана
2 с.л. кирш
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
400 г череши, почистени от костилките
200 мл сметана за разбиване

За гарниране:
50 до 100 г тъмен шоколад
1-2 с.л. кирш
2-3 шепи череши, с дръжките
листенца мента, по избор



Начин на приготвяне:
В голяма купа разбиваме с миксер на средна степен крем сиренето и захарта до гладък крем.
Добавяме заквасената сметана, кирша и ванилията и отново разбиваме.
Блендираме или пасираме черешеите и добавяме към кремообразната смес.
В друга купа разбиваме с миксер на висока степен сладкарската сметана до меки връхчета и добавяме постепенно към черешовата смес, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица - от долу нагоре.
Покриваме купата със стреч фолио и оставяме в хладилника да се охлади за час-два , като междувременно замразяваме съда за сладоледа във фризера.
Разбиваме охладената смес с миксер на средна скорост и изсипваме в съда за замразяване, затваряме плътно с капак или покриваме със стреч фолио и оставяме във фризера за поне 4 часа, като разбъркваме от време на време - до пълно замразяване.
Преди сервиране, прехвърляме сладоледа в хладилника за 20-30 минути.



За гарниране:
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия черешите с дръжките.
Разтопяваме на водна баня или на ниска мощност в микровълновата фурна тъмния шоколад.
Добавяме кирша и разбъркваме.
Потапяме наполовина част от черешите за гарниране и оставяме върху хартия за печене или леко намаслена повърхност - да стегне шоколадът по тях.



Ако разполагаме с фондю за шоколад :) прехвърляме разтопен шоколад в съда и оставяме да се подгрява.


*** Можем да поръсим (по избор) непосредствено преди сервиране сладоледа с разтопен шоколад.



Сервираме сладоледа, гарниран с шоколадовите череши и листенца мента, придружен с разтопения шоколад и останалите череши.


*** Без угризения можем да заменим черешите с всеки любим сезонен плод, а кирша с ром, коняк, бейлис или друг предпочитан алкохол ;)



13 comments:

  1. Прекрасен е, Мина!
    Череши с шоколад е любима комбинация :)
    Поздрави от морето!

    ReplyDelete
  2. Суер комбинаця!
    Хубава вечер,Мина!

    ReplyDelete
  3. Мина, много изкусително предложение... Страхотно изглежда. Да ти е сладко и опияняващо!
    Сърдечни поздрави! :)

    ReplyDelete
  4. Фантастично изглежда! Бих си направила една мелбичка с този чийз сладолед!

    ReplyDelete
  5. Мина, вълшебен сладолед представяш - ароматен, нежен и опияняващ! Хубава седмица!

    ReplyDelete
  6. Ах,ах,да въздишаш и да не спреш!Това ми предизвикват тези божествени кадри,Мина!Снимките са убийствени,прекрасно композирани,а десертът,естествено,е неповторим разкош!
    Черешово блаженство ни предлагаш,мила!
    Сърдечен поздрав на цялото семейство! :)

    ReplyDelete
  7. Сладоледа ти оставям, Мина, но черешовото фондю ти го отмъквам :))
    Прекрасни снимки! Съвсем реалистични, направо ми се иска да съм там някъде, около тези черешки :)
    Поздрави и хубав вторник :)

    ReplyDelete
  8. Страхотна картина от череши, сладолед и шоколад! Невероятно красива композиция и страхотни снимки! Прекрасен да е и месец юли!

    ReplyDelete
  9. Наистина неустоимо лятно предложение!
    Невероятно красиво и апетитно поднесено, прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Ох, прекрасно е, Мина! И сладоледът, и снимките!
    Поздравения и приятна сладка разхлада в този летен ден!

    ReplyDelete
  11. Невероятна наслада за сетивата с любимият ми плод си приготвила, Мина! Неверотена лятна глезотия, на която и да искам, не мога да устоя. Прегръдки! :)

    ReplyDelete
  12. Много ми хареса, Мина,
    чудесна идея, снимки и предполагам невероятен вкус и аромат!
    Страхотни са новите ти предложения, но тази глезотийка ме плени и провокира.
    Благодаря за споделената идея,
    сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ReplyDelete
  13. Може ли вместо крема сирене да се ползва маскарпоне??

    ReplyDelete

Blogging tips