Необходими продукти:
За баклавата:
1 пакет кори за баклава
150 г ситно смлени бадеми
50 г едро смлени бадеми
200 г шоколадов дропс, или нарязан на ситно шоколад
1 1/2 с.л. захар
1 1/2 с.л. грис
настърганата кора от 1/2 портокал (или лимон)
100 мл олио
80 г масло, разтопено
За сиропа:
360 г захар
300 мл вода
2 резенчета лимон
1 ч.л. чист екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
Мария фантастично е описала стъпка по стъпка как точно се приготвя баклавата, затова не съм снимала и аз отделните моменти при приготвянето :)
Аз използвах само 9 бр от корите, защото реших да правя "малка баклава" в тава 20 на 24 см, но плънката би била достатъчна и за целия пакет кори.
Покриваме дъното на съда с хартия за печене, за да не го нараним при разрязването на баклавата преди печене
В малък съд кипваме водата, захарта, резенчетата лимон и ванилията и оставяме да къкри на тих огън около 10 минути. Отстраняваме и оставяме настрани да изстине без да покриваме съда.
Загряваме фурната до 175С или 155С с вентилатор.
Смесваме в купа съставките за плънката и разбъркваме добре.
Аз нямах газирана вода и пропуснах този напълно нов за мен момент със смесването на олиото и газираната вода, но съм адски любопитна да го пробвам някой път :)
За да оформим така наречената бурма или вита баклава, ни е необходим дълъг шиш за кебап.
Разтваряме пакета с корите и с четка намазваме първата с олио - можем да работим с корите една по една, като покрием останалите с кърпа да не изсъхват.
Поставяме шиша на 3-4 см от началото на намазаната кора и прегъваме кората над шиша.
По дължината на прегъвката нанасяме равномерно 2-3 с.л. от плънката и навиваме на руло - добре е да предварително да преценим колко кори ще използваме, за да разпределим плънката равномерно :)
Свиваме навитата кора на хармоника като избутваме краищата към средата на шиша, колкото е необходимо за да се побере рулото в тавата.
Пренасяме с помощта на шиша в тавата и изнизваме внимателно.
Повтаряме с останалите кори, като ги нареждаме плътно една до друга.
С остър нож разрязваме на "пурички" с желаната дължина.
Намазваме обилно с разтопеното масло и печем на средна скара в нагрятата до 175С или 155С с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до златисто.
Заливаме баклавата още топла с охладения сироп.
Добре е да престои 8-12 часа преди да се сервира :)
Вкъщи баклава се приготвя само по Коледа и събитието е запазена марка на мама, но тази баклава с шоколад си е мое дело ;) и затова е и с шоколад...
Определено ще се пробва отново преди следващата Коледа :))
Мина, невероятно неустоима баклава! Представям си само колко е вкусна и сладка! Така ме изкушаваш сега, че и на мен да ми се доправи :))) Весела Коледа и весело посрещане на Новата 2013 година мила!
ReplyDeleteО, наистина е невероятна! Забелязах я при Мария, а сега виждам и великолепната презентация, която си направила, пожелавам сладко да си я похапнете и весело посрещане на Новата година!
ReplyDeleteМина, толкова е апетитно сиропирана!
ReplyDeleteУ нас майка ми е любител на това изкушение!
Чудесна е станала!
Сърдечни пожелания за една вълшебна Новогодишна нощ!
Прекрасна е!
ReplyDeleteМина,не разбрах тази точно мама ли я надипли така съвършено или ти,но която и от двете да е -моите комплименти,страхотно е подредена баклавата!С чудесен,нежен златист цвят!И толкова сочна,ммм!И шоколадова,мммм!После аз съм била с вечните изкушения :)) !От теб се учех,нали знаеш! :))
ReplyDeleteПожелавам ти хубава празнична нощ,да намериш временце да си починеш и през новата година да сте здрави,успехите да ви следват неотлъчно и надявам се да имаш повече време за това прекрасно кътче,защото ми липсваш тук!
Много прегръдки за всички у вас! :)
Честита Нова година, Мина!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ReplyDelete* Баклавата е прелестна!!!