AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, December 18, 2012

Печена пуйка с билково пилешко руло / Roasted Turkey with Herb Staffed Chicken Roll




Миналогодишната коледна пуйка :) след почти година изчакване за дебют в обществото, но пък съвсем навреме...

Извинявам се за ужасните снимки, но светлината вкъщи тогава спомням си ме бойкотира жестоко :))

Необходими продукти:

1 средно голяма пуйка
1 ч.ч. пилешки бульон
2-3 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус


за марината на пуйката:
3-4 с.л. зехтин
около 1/2 ч.л. едро смляна морска сол
около 1/2 ч.л. едро смлян пипер
1-2 скилидки чесън, пресован



ЗА ПИЛЕШКОТО РУЛО:

около 1 кг пилешки гърди ( 2 двойни парчета)
3-4 дълги резена бекон


за марината на рулото:
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
2 с.л. зехтин
около 1/4 ч.л. едро смляна морска сол
около 1/2 ч.л. едро смлян пипер
1 скилидка чесън, пресован

за плънката:
Идеята за плънката заимсвах от едни любими бутчета.
30 г масло
2 стрък пресен лук или 1/2 глава лук, ситно нарязан лук
2 скилидки чесън, ситно нарязани (или пресовани)
1 ч.ч. листа от магданоз
1/4 ч.ч. пресен естрагон, или 1/2 до 1 ч.л. сух естрагон
1 ч.ч. пресни трохи (от средата на сух хляб)
1/2 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. едро смлян пипер
1/8 ч.л. едро смлян лют или 1/4 ч.л. сладък червен пипер (по избор)
1/4 ч.ч. сухо бяло вино

ЗА ОРИЗОВАТА ПЛЪНКА:

2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. ориз
дробчето и воденичката от пуйката, нарязани на едро
50 г гъби, почистени, измити и нарязани на едро
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
голяма щипка сух джоджен
сол и пипер на вкус
шипка едро смлян червен пипер
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
1/2 ч.ч. пилешки бульон (или топла вода)



Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и подсушаваме пуйката.
Смесваме продуктите за марината и обилно намазваме пуйката отвън и отвътре, покриваме с фолио и оставяме в хладилника, докато приготвяме рулото и плънката.

Изтънаяваме пилешките гърди с помощта на точилка или чук за пържоли.
Смесваме съставките за марината, мариноваме изтънените гърди, покриваме с фолио и оставяме в хладилника, докато приготвим плънката.

Приготвяме плънката, като разтопим маслото в малка тенджера на умерен огън. Добавяме лука и чесъна, нарязани на ситно, трохите, подправките  и виното - и задушаваме,  като разбъркваме от време на време около 3-5 минути. Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади. Блендираме в кухненски робот, блендер, с пасатор...

Върху парче алуминиево фолио, подреждаме 3-4 резена бекон, като леко ги застъпваме. Поставяме отгоре маринованите пилешки гърди, като оставяме парчетата бекон малко по-дълги и разстиламе охладената хлебно-билкова плънка върху гърдите.


Завиваме на стегнато руло...


... като стягаме рулото с бекона.


Увиваме с фолиото и оставяме в хладилника за около 30-40 минути, или във фризера, докато приготвим оризовия пълнеж.


Приготвяме оризовата плънка, като първо почистваме и измиваме ориза на течаща вода.
Задушаваме в маслото нарязаните дробче и воденичка, гъбите и лука за около 3-4 минути.
Добавяме ориза и задушаваме, като постепенно добавяме виното и бульона до пълното поемане на течностите.
Добавяме сухите и свежите подправки, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Оставяме плънката леко да се охлади.


Загряваме фурната до 180C или 160C конвекция.
Смесваме зехтина, солта и пипера, приготвени за пуйката и втриваме сместа в маринованата вече пуйка - отвън и отвътре.
Пълним гушката на птицата с оризовата плънка и подпъхваме кожата навътре или зашиваме с готварски конец, за да не изпадне плънката при печенето.


Пъхаме охладеното пилешко руло в пуйката и ако е възможно, зашиваме с готварски конец - моята пуйка беше полу-одрана :) та някакси закрепих положението с безполезно висящата кожа...



Поставяме напълнената вече пуйка върху решетка в подходяща за печене тава и изсипваме около нея остатъка от марината и бульона.
Покриваме плътно с алуминиево фолио. Намаляваме фурната до 130C или 110 С с конвекция и пъхаме пуйката във фурната.

Готвим на бавен огън в продължение на 4 часа. След  4 часа, увеличаваме фурната до 200С или 180С с конвекция и отстраняваме алуминиевото фолио.
Готвим в продължение на още 1-1.5 часа, или докато кожата на пуйката се запече до златисто, като от време на време я поливаме със соса от печенето - ако е необходимо - покриваме с лист алуминиево фолио, за да не прегори .



През последните 25-30 минути можем да добавим нарязани на едро картофи около пуйката, овкусени със сол, пипер, скилидка пресован чесън и леко поръсени със сух розмарин и зехтин...
Изваждаме пуйката от фурната и покриваме за около 5 минути с фолио, преди да я разрежем.
Прецеждаме соса от печенето и го предлагаме в каничка или сосиера :) ако случайно на някой му хрумне, че пуешкото месо идва "малко сухо" за вкуса из нашите географски ширини...


Сервираме с резенчета пилешко руло и оризова плънка.
Ако сме добавили и картофи отстрани при печенето :) спокойно можем да ги предложим като допълнителна гарнитура - аз този момент май го пропуснах миналата година...


А на най-гладните :) предлагаме XXXL порция.




14 comments:

  1. нареждам се за XXXL порция.
    Мина,страхотно ястие!
    Поздрави и весели празници

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!!! Весели празници и от мен :)

      Delete
  2. Мина, пуйката е станала прекрасна!
    Идеята за рулото много ми допадна!
    Сигурна съм ,че вкусът е завладяващ и няма как след този букет от аромати!
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мира, благодаря :) рулото си беше попадение :) получи се супер..
      Приятна финална подготовка за празниците!!!

      Delete
  3. Мина, страхотен "дебют" на тази вкусна пуйка!
    Идеята за бекона е чудесна!
    Прегръдка и хубаво предколедно настроение!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Дани!!! Нали знаеш ;) всичко увито в бекон е по-вкусно!!!
      Прекрасни коледни празници!!!

      Delete
  4. Оле, каква вкусна пуйчица! Страхотно представяне! Бекона със сигурност е променил сухият вкус на месото, и я направил просто великолепна! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Кате :) беконът определено придава много приятен аромат на цялата пуйка :)
      Хубави предколедни дни от мен!!!

      Delete
  5. Мина,грандиозна пуюка,а с това руло дето си я затапила направо брилянтна идея!
    Много апетитно се е получило,армата вярвам е бил жесток!
    А такива отлежали рецепти по година,че и отгоре имам и аз,десетки при това,така че не се кахъри :) ,хехе.
    Много прегръдки изпращам на цялата дружина и да намериш време и за питие ,скъпа,по празниците,стига толкова работа!Наздраве с един Бейлис от мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти мила!!!! Детенце оцени по достойнство пуйката :))аз бях планувала да изкара от Коледа до НГ с остатъците, докато аз съм на работа - а той я беше приключил още на 27-ми следобяд и питаше какво ще има за вечеря...
      А виж на отлежалите рецепти и аз съм цар :) ако като виното ставаха по-добри, докато отлежават :)) щях да съм вече забогатяла...
      Като каза "питие" :) още си имаме от твоя Бейлис, че то не остава време да го сготви човек, но виж по-празниците ще му отдадем заслужена почит, или ще го взема в офиса да си го изпием там с горещ шоколад :))
      Поздрави и прегръдки на теб и прекрасното ти семейство, Роси - и най-вече на девойката!!!

      Delete
  6. Мина, закъснял дебют, ама ефектен и прекрасен! Даваш ми сила да поведа отново битка за реабилитация на пуйката на трапезата в битката със свинското!Весели празници!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе :) аз някакси се споразумях с народа вкъщи по Коледа да е пуйка, а за НГ свинско и още нещо :)), но няма да ти казвам каква битка беше да реабилитирам пуйката като коледно ястие след един злополучен опит за пуйка с портокали и кестени преди 5-6 години...

      Delete
  7. Мина, поздравления за страхотната идея, която ни даваш и за майсторското изпълнение! Не се съмнявам, че в коледната нощ у вас ще бъде вкусно и уютно! Весели празници и много светлина пожелавам на цялото семейство!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Гуинет!!! Весели и щастливи празници и на теб и на обичните ти хора!!!!!

      Delete

Blogging tips