КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Friday, June 3, 2011

Печени пилешки бутчета с билкова плънка / Roasted Chicken Legs with Herb Stuffing



снимката е от публикацията ми в сп. GoodFood България




Това е рецепта, която много си обичам - и затова ще си я покажа и тук- дано не ви омръзна с нея  :)


Идеята за това изумително вкусно ястие заимствах от Kimberly @ Kimba's Kitchen, от която неведнъж съм се възхищавала като кулинар (рецептата е на Gary Mehigan от списание Good Food Австралия, Август 2010).


И е една от рецептите, които подготвих за публикацията си в 41 брой от Май 2011 г. на списание BBC GoodFood България, с която вече ви досаждах :) преди няколко публикации...




Ето я и рецептата:

Порции 4; подготовка 30 мин + допълнително за мариноване и охлаждане; приготвяне 50 мин

4 пилешки бутчета – горни и долни, с кожата
16 парчета прошуто

2-3 стръкчета свежа мащерка


ЗА МАРИНАТА
1/2 ч.ч. шампанско (или сухо бяло вино)
1 1/2 с.л. зехтин
1/4 ч.л. чеснова сол
1/4 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1/2 ч.л. едро смлян пипер


ЗА ПЛЪНКАТА
30 г масло
1 стрък пресен лук или 1/2 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани (или пресовани)
1 ч.ч. листа от магданоз
1/4 ч.ч. пресен естрагон, или 1/2 до 1 ч.л. сух естрагон
1 ч.ч. пресни трохи (от средата на сух хляб)
1/4 ч.л. едро смляна морска сол
1/4 ч.л. чеснова сол
 ИЛИ 1 ч.л. домашна зеленчукова подправка  
1/2 ч.л. едро смлян пипер
1/4 ч.ч. шампанско (или сухо
бяло вино)

1. Накиснете пилешките бутчета във виното, покрийте ги с фолио и ги оставете в хладилника за 2 часа. Смесете в малка купа продуктите за маринатата.
2. С помощта на остър нож отстранете костта от гръбнака на пилето, с която най-често са окомплектовани бутчетата. След това отстранете и костта от горните бутчета, без да ги разделяте от долните и да нарушавате целостта на кожата. Натрийте обезкостените бутчета от всички страни с марината и ги оставете настрани.



3. Пригответе плънката, като разтопите маслото в малка тенджера на умерен огън. Добавете лука и чесъна, подправете и задушете, като разбърквате от време на време, в продължение на 3-5 мин. Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Пасирайте плънката в кухненски робот.
4. На работен плот, върху парче алуминиево фолио, подредете 4 резена прошуто, като леко ги застъпите. Поставете отгоре бутчето, като се стремите обезкостената част да се покрива с резените прошуто. Поставете с лъжица част от плънката в „джоба”, образуван след премахването на бедрената кост на горното бутче, и завийте на стегнато руло. Повторете процедурата с останалите бутчета.


5. Замразете завитите вързопчета за 30 мин. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Поставете пилешките бутчета с фолиото в подходящ съд и печете 30 минути, докато са почти готови. Отстранете фолиото и допечете още 15 мин до златисто.










Поднесете бутчетата поръсени със стръкчета свежа мащерка и гарнитура от запечени пресни картофи и гъби или свежа салата.

No comments:

Post a Comment

Blogging tips