снимката е от публикацията ми в сп. GoodFood България
Това е рецепта, която много си обичам - и затова ще си я покажа и тук- дано не ви омръзна с нея :)
Идеята за това изумително вкусно ястие заимствах от Kimberly @ Kimba's Kitchen, от която неведнъж съм се възхищавала като кулинар (рецептата е на Gary Mehigan от списание Good Food Австралия, Август 2010).
И е една от рецептите, които подготвих за публикацията си в 41 брой от Май 2011 г. на списание BBC GoodFood България, с която вече ви досаждах :) преди няколко публикации...
Ето я и рецептата:
Порции 4; подготовка 30 мин + допълнително за мариноване и охлаждане; приготвяне 50 мин
4 пилешки бутчета – горни и долни, с кожата
16 парчета прошуто
2-3 стръкчета свежа мащерка
ЗА МАРИНАТА
1/2 ч.ч. шампанско (или сухо бяло вино)
1 1/2 с.л. зехтин
1/4 ч.л. чеснова сол
1/4 ч.л. универсална зеленчукова подправка, за кето заменяме с морска сол
1/2 ч.л. едро смлян пипер
ЗА ПЛЪНКАТА
30 г масло
1 стрък пресен лук (или 1/2 глава лук за нережими), ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани (или пресовани)
1 ч.ч. листа от магданоз
1/4 ч.ч. пресен естрагон, или 1/2 до 1 ч.л. сух естрагон
1 ч.ч. пресни трохи (от средата на сух хляб), за кето заменяме с кето хляб или настърган карфиол
1/4 ч.л. едро смляна морска сол
1/4 ч.л. чеснова сол ИЛИ 1 ч.л. домашна зеленчукова подправка , пропускаме за кето
1/2 ч.л. едро смлян пипер
1/4 ч.ч. шампанско (или сухо
бяло вино)
1. Накиснете пилешките бутчета във виното, покрийте ги с фолио и ги оставете в хладилника за 2 часа. Смесете в малка купа продуктите за маринатата.
2. С помощта на остър нож отстранете костта от гръбнака на пилето, с която най-често са окомплектовани бутчетата. След това отстранете и костта от горните бутчета, без да ги разделяте от долните и да нарушавате целостта на кожата. Натрийте обезкостените бутчета от всички страни с марината и ги оставете настрани.
3. Пригответе плънката, като разтопите маслото в малка тенджера на умерен огън. Добавете лука и чесъна, подправете и задушете, като разбърквате от време на време, в продължение на 3-5 мин. Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Пасирайте плънката в кухненски робот.
4. На работен плот, върху парче алуминиево фолио, подредете 4 резена прошуто, като леко ги застъпите. Поставете отгоре бутчето, като се стремите обезкостената част да се покрива с резените прошуто. Поставете с лъжица част от плънката в „джоба”, образуван след премахването на бедрената кост на горното бутче, и завийте на стегнато руло. Повторете процедурата с останалите бутчета.5. Замразете завитите вързопчета за 30 мин. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Поставете пилешките бутчета с фолиото в подходящ съд и печете 30 минути, докато са почти готови. Отстранете фолиото и допечете още 15 мин до златисто.
Поднесете бутчетата поръсени със стръкчета свежа мащерка и гарнитура от запечени пресни картофи и гъби или свежа салата.
No comments:
Post a Comment