Явно още не съм готова да се сбогувам със сезона на ягодите, а след този щрудел, ще ми е съвсем трудно :)
Заимствах идеята от рецептата на Faith Kramer, но я адаптирах по наш вкус...
Всъщност, държа да отбележа, че от тук заимствах и идеята за запечените ягоди в Сладоледената ми кисело-млечна торта!!
Apparently I'm not ready yet to say goodbye to the strawberries season, but after this strudel, it would be much more harder for me :)
I’ve borrowed the idea from Faith Kramer's recipe, but I've adapted it to our taste ...
Actually I must say I’ve borrowed the idea for the roasted strawberries for my Frozen Yogurt Cake from here also!!
Apparently I'm not ready yet to say goodbye to the strawberries season, but after this strudel, it would be much more harder for me :)
I’ve borrowed the idea from Faith Kramer's recipe, but I've adapted it to our taste ...
Actually I must say I’ve borrowed the idea for the roasted strawberries for my Frozen Yogurt Cake from here also!!
Необходими продукти:
4 - 5 листа фини кори
1/4 чаша масло, разтопено
1/4 чаша галета
1/4 чаша орехи, ситно счукани
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
За плънката:
500 г ягоди
500 г ябълки
4-5 с.л. мед
2 с.л. ситно смлян захаросан джинджифил (или 1/2 ч.л. джинжифил на прах)
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. есенция ванилия
4 с.л. ром
4-5 с.л. кафява захар
4-5 sheets phyllo dough
1 / 4 cup butter, melted
1 / 4 cup breadcrumbs
1 / 4 cup walnuts, finely chopped
2-3 tablespoons powdered sugar for sprinkling
For the filling:
500 g strawberries
500 g apples
4-5 tablespoons honey
2 tablespoons finely minced candied ginger (or 1 / 2 teaspoon ground ginger)
1 teaspoon ground cinnamon
1 / 2 tsp vanilla extract
4 tablespoons dark rum
4-5 tablespoons brown sugar
Ingredients:
4-5 sheets phyllo dough
1 / 4 cup butter, melted
1 / 4 cup breadcrumbs
1 / 4 cup walnuts, finely chopped
2-3 tablespoons powdered sugar for sprinkling
For the filling:
500 g strawberries
500 g apples
4-5 tablespoons honey
2 tablespoons finely minced candied ginger (or 1 / 2 teaspoon ground ginger)
1 teaspoon ground cinnamon
1 / 2 tsp vanilla extract
4 tablespoons dark rum
4-5 tablespoons brown sugar
Начин на приготвяне:
На плънката:
Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и почистваме ягодите от дръжките и ги нарязваме на кръгчета, дебели около 1 см.
Обелваме и почистваме ябълките от семките и ги нарязваме на дребни кубчета.
В голяма купа смесваме нарязаните ягоди и ябълки, меда, джинджифила, канелата ванилията и рома и внимателно разбъркваме добре.
Разстиламе сместа в голяма правоъгълна тава за печене на равномерен слой и поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 20 минути, докато плодовете омекнат и сосът започне да се сгъстява.
Изваждаме, прецеждаме соса от печенето в отделна купа и оставяме плодовете и соса да се охлаждат.
На щрудела:
Загряваме отново фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе друга правоъгълна тава с хартия за печене и оставяме насътрани.
Върху влажна кърпа разстиламе първата фина кора (останалите държим покрити с влажна кърпа) и намазваме обилно с разтопено масло.
Поставяме отгоре й втората кора и отново намазваме с масло.
Повтаряме операцията и с останалите кори, като намазваме с масло и последната кора.
Поръсваме равномерно с галетата.
Изсипваме плънката на равномерен пласт, не по-широк от 9-10 см по дължина на по-късата страна на кората, като оставяме непокрит бордюр от около 5-6 см в края и отстрани.
Поръсваме орехите върху плънката и прегъваме края на корите отгоре.
Прегъваме корите и отстрани и внимателно завиваме на нещо като :)) правоъгълно плоско руло с помощта на кърпата.
Прехвърляме внимателно с кърпата щрудела в подготвената тава, като оставяме прегънатия край на корите отдолу и намазваме обилно отгоре и отстрани с останалото масло.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната и поръсваме щрудела с пудра захар през сито, докато е още горещ.
Разрязваме с остър нож и поднасяме с охладения сос от печенето.
Видът му е неустоим, а вкусът :) незабравим!!
Комбинацията от вкусове и аромати е повече от фантастична!
Ягодите и ябълките се допълват невероятно добре, а джинджифилът и канелата внасят специфична пикантна нотка...
Идеално вкусен е и на следващия ден!!
Въпреки че - едва ли има шанс да оцелее до тогава :))
No comments:
Post a Comment