КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, June 6, 2011

Торта Брауни с Дулсе де лече, физалис и карамбола & награди / Brownie Cake with Dulce de leche, Physalis and Carambola & Awards


снимката е от публикацията ми в сп. GoodFood България

Тази торта беше планирана по съвсем различен начин -  с пюре от кестени, кондензирано мляко и Дулсе де лече и гарнирана с карамелизирани кестени... 

Но докато приготвях въпросното пюре :) пасторът ме се резпадна (явно го бях надценила като възможности) и се наложи по спешност да импровизирам с пълнежа за тортата и декорацията, защото в 22.30 не са много местата, от където човек може да си купи пасатор, а на следващата сутрин тортата трябваше да бъде готова... 

Крайният резултат обаче по нищо не отстъпваше на запланувания :) поне според мен - и комбинацията от Маскарпоне/Дулсе де лече и физалис/карамбола сработи чудесно - и на вид и на вкус :)


This cake was planned to be quite different - with chestnut purée, sweetened condensed milk and  Dulce de leche and garnished with caramelized chestnuts... 


But while preparing the puree :) my blender got broken (apparently it was overestimated as options) and I urgently need to improvise with the filling for the cake and decorations, as at 10.30 pm is not the proper time to get out and  buy a blender, and the cake had to be ready on the next morning... 


The result, however, was even better than the planned one :) at least in my opinion - and the combination of Mascarpone / Dulce de leche and physalis / Carambola worked great :) 




Порции 8-12
подготовка 60 мин и охлаждане 2 ч
приготвяне 30 мин (1 ч, ако се пекат поотделно)

ЗА БЛАТОВЕТЕ
1 1/2 ч.ч. захар
200 г масло, нарязано на кубчета
2 с.л. вода
300 г тъмен шоколад
1 капсула есенция ванилия
4 големи яйца
1 1/3 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. филирани бадеми (по избор)
 
ЗА КРЕМА
500 г маскарпоне
400 г дулсе де лече
500 г течна подсладена сметана
1 капсула есенция ванилия
100 г тъмен шоколад
1/4 ч.ч. филирани бадеми (по избор)
 
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
8-12 плодчета физалис
1 голям плод карамбола


 

Serves 8-12 
Preparation 60 minutes and 2 hours chilling 
Baking 30 minutes (1 hour if baked separately) 

FOR LAYERS 
1 1/2 cup sugar 
200 g butter, diced 
2 tablespoons water 
300 g unsweetened chocolate 
1 teaspoon Vanilla extract 
4 large eggs 
1 1/3 cup allpurpose flour 
1 / 2 tsp baking soda 
1 / 2 tsp salt 
1 / 2 cup almonds, finely chopped (optional) 
  
FOR FILLING 
500 g mascarpone cheese
400 g Dulce de leche 
500 g whipping cream, sweetened 
1 teaspoon Vanilla extract 
100 g unsweetened chocolate 
1 / 4 cup almonds, finely chopped (optional) 
  
FOR DECORATION 
8-12 physalis  fruits
1 large carambola fruit


1. Предварително загрейте фурната до 175°С. Покрийте дъното на 2 броя 22 см форми за торта с подвижни стени с хартия за печене и намаслете стените и хартията.
 
2. В съд с двойно дъно смесете захарта, маслото и водата и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Добавете 200 г шоколад, разбъркайте, докато се разтопи и се получи гладка хомогенна смес. Сложете ванилията. Чукнете яйцата едно по едно, като бъркате добре след всяко добавяне. Сложете брашното, содата и солта и разбъркайте отново, докато всичко се смеси добре. Добавете останалите 100 г шоколад, начупен на дребно, и внимателно разбъркайте.
 
3. Разделете сместа на 2 равни части. Изсипете във формите и печете в предварително загрята до 175°С фурна в продължение на 25 минути.
 
4. Междувременно пригответе крема. В голяма купа разбъркайте с миксер на ниска степен маскарпонето и около 2/3 от охладеното дулсе де лече, докато се получи хомогенна и гладка смес. Разделете на две равни части. В друга голяма купа разбийте сметаната на твърд сняг, като малко преди да се втвърди добавете и ванилията. Постепенно добавете към едната половина от комбинираните маскарпоне и дулсе де лече малко по-малко от половината разбита сметана и разбъркайте добре, докато се получи плътен гладък крем, който ще ползвате за пълнеж. Към втората половина от сместа добавете останалата сметана, добре е тя да е по-гъста от предишната – за по-лесно нанасяне и оформяне на глазурата.
 
5. Поставете единия блат с лицевата част нагоре, а другият си остава, както е върху хартията за печене, и намажете и двата блата с останалата 1/3 част дулсе де лече, леко затоплено на водна баня, за да попие по-лесно. Оставете блатовете да се охладят отново.
 
6. Нанесете върху единия блат 2/3 от крема за пълнежа и поръсете със 100 г начупен на ситно тъмен шоколад и филираните бадеми. Нанесете внимателно отгоре останалата 1/3 част от крема за пълнежа. Сложете отгоре втория блат със сиропираната част надолу, за да остане равната му страна за лице на тортата. Нанесете равномерно върху цялата торта крема за глазурата и оставете в хладилника да стегне поне 2 часа.
 
7. Отгоре декорирайте с плодчета физалис, а отстрани с нарязания плод карамбола.


METHOD


1. Preheat oven to 175 ° C. Line the bottoms of two  22 cm spring form pans with baking paper and grease the sides of the removable ring . 
  
2. In a heavy bottom pan mix sugar, butter and water and bring to a boil, stirring constantly. Add 200 g chocolate and stir until gets melted and turns smooth. Add vanilla extract and stir. Add the eggs one at a time stirring well after each adding. Add flour, baking soda and salt and stir again until everything is mixed well. Add remaining 100 grams finely chopped chocolate and mix gently. 


3. Divide mixture into 2 equal parts. Pour into each of the spring pans and bake in preheated to 175 ° C oven for 25 minutes. Remove and leave to cool over a wirer rack.
  
4. Meanwhile prepare the cream. In a large bowl beat with mixer on low speed mascarpone cheese and about 2 / 3 of chilled Dulce de leche until homogeneous and smooth. Divide the mixture into two equal parts. In another large bowl, whip the whipping cream until sharp picks form and add vanilla extract. Gently fold a little less than half of the whipped cream into the first half of Mascarpone cheese and Dulce de leche mixture and mix until getting a smooth thick cream that will be used for the filling. Fold gradually the remaining whipped cream into the second half of Mascarpone cheese and Dulce de leche mixture until getting a little bit thicker mixture than the filling one - for easy application and shaping of the icing. 
  
5. Place the first layer onto a cake plate face up and leave the other as it is onto the wire rack and brush both layers with remaining 1 / 3 of Dulce de leche, lightly heated in a water bath to be absorbed more easily. Leave both layers to cool again. 
  
6. Spread 2 / 3 of the filling on the first layer and sprinkle with 100 g chocolate, finely chopped, and finely chopped almonds. Apply over gently the remaining 1/3 of the filling. Place second layer on top with syrup side down in order to remain the face side of the cake flat. Apply evenly over entire cake the icing mixture and leave in refrigerator to cool for at least 2 hours. 
  
7. Decorate the cake with physalis fruits on the top and with cut carambola fruit on theside. 

ПРАКТИЧНО
 
Дулсе де лече можем да си приготвим сами от предния ден, като варим консерва подсладено кондензирано мляко в дълбок съд, добре покрита с вода, в продължение на 3–4 ч и внимаваме нивото на водата постоянно да покрива консервата, а при необходимост доливаме с топла вода (можем да приготвим няколко консерви едновременно).



How make Dulce de leche at home
  
Dulce de leche could be prepared at home from the previous day, as place a can of sweetened condensed into a deep cooking pant, well covered with water and bring it to a boil 3-4 hours, as watching out carefully the water level – it should be constantly covering the can – so if necessary additional hot water could be added (as several cans of sweetened condensed milk could be boiled simultaneously). 


И сега за наградите :)

Преди време получих една прекрасна награда, от едно прекрасно момиче и невероятен кулинар - неподражаем майстор на тестените изкушения - Зиче @ ЧЕРПАК С МЕРАК



And now for the awards :)

Some times ago I’ve received a wonderful blog award from a great girl and a great foodie - inimitable baker master – Zi4e @ Cherpak s Merak 


:) и много ми се иска да я споделя по стара традиция :) с моите приятели зад граница, които винаги ме насърчават и подкрепят с коментарите си и са вдъхновение за мен:

:) And I wish to share that as a tradition :) with my friends abroad who always encourage and support me with their comments and are such an inspiration for me: 


Kate @ Diethood
Kimberly @ Kimba's Kitchen

Tiffany @ comowater



Thank yoy friends for supporting and encouraging me!!! :)

And I'd be really glad if you share this award, that Zi4e has created herself - with your friends - bloggers also :))



A преди доста повече време :) получих от моята мила приятелка Elisabeth @ food and thrift finds награда, съчетаваща в себе си няколко награди, 


която много ми се иска да споделя с момичетата, които напоследък създадоха своите прекрасни кулинарни блогове и сайтове - и е невероятно удоволствие човек да се наслаждава на творенията им:

Гуинет @ Food for the Soul
Левент @ CookiBooki
Мони @ Kochzauber 

Благодаря ви момичета, вие сте невероятно вдъхновение!! Моля, ако имате желание - раздайте наградата на свои приятели - кулинари, които бихте искали да зарадвате :)

Ако неволно съм пропуснала любим блог или сайт :) или не съм го открила в момента - си запазвам правото да се допълня :))


No comments:

Post a Comment

Blogging tips