КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, June 21, 2011

Котлети в сос от тъмна бира и гъби / Pork Cotlettes in Dark Beer Mushroom Sauce



С вечно гладен и бързо растящ почти тинейджър вкъщи ми се налага да готвя почти ежедневно месо, иначе биват поглъщани почти индустриални количества сирене и кашкавал, което не съм съвсем сигурна, че е особено полезно също... За десертите :) не говорим - то се подразбира от самосебе си... Освен това, явно навлизаме в онази възраст, в която отрицанието е най-естествената и абсолютно спонтанна реакция за всичко, и реплики по адрес на вечерята от типа на: "Уффффф, (адска досада, изписана на лицето) пак ли това" - са вече почти редовни, което не пречи въпросната отегчителна вечеря да бъде унищожена за минути!! Та рецептата на Labrex за Котлети в сос от тъмна бира и гъби, с картофено пюре в добавка, се оказа фантастично спасение :) от време на време...

With the ever hungry and fast growing almost a teenager at home I have to cook meat almost every day, otherwise quite near to industrial quantities of cheese dissapears, that couldn’t be really useful too ... I won’t mention the desserts :) at all... Moreover, apparently going into that age denial is the most natural and spontaneous reaction to absolutely everything, and remarks лике "Ufffff (тогетхер витх excruciating bored face) that again???" - are almost regular, which does not prevent him eating his dinner in no time! So the Labrex’s recipe for Pork Cotlettes in dark beer sauce and mushrooms, garnished with semi-mashed potatoes, is a fantastic salvation :) from time to time...


Необходими продукти:
за 4 порции:

4 свински котлета
3-4 с.л. зехтин
около 50 г брашно
едро смляна морска сол, на вкус (като се съобразяваме, дали бульонът е солен също)
едро смлян пипер (черен или меланж), на вкус
ситно смлян кимион, на вкус
2-3 стръка пресен лук (или 1 глава стар), нарязан на ситно
250 г гъби, нарязани на филийки
3-4 скилидки чесън, пресован
150-200 мл тъмна бира
100-150 мл пилешки или зеленчуков бульон

За картофената салата (по избор):

Тъй като вкусът на соса е достатъчно наситен, картофите към него у нас ги предпочитаме съвсем леко овкусени...

500 г картофи
2-3 с.л. студено пресован зехтин
едро смляна морска сол, на вкус
едро смлян пипер (черен или меланж), на вкус

Ingredients:
for 4 servings:

4 Pork cotlettes
3-4 tablespoons olive oil
about 50 g flour
coarsely ground sea salt, to taste (taking into consideration whether the broth is salty also)
coarsely ground pepper (black or mixture) to taste
finely ground cumin, to taste
2-3 green onions (or 1 yellow one), chopped
250 g mushrooms, sliced
3-4 cloves garlic, minced
150-200 ml dark beer
100-150 ml chicken or vegetable broth

For semi-mashed potatoes (optional):

As fasr as the taste of the sauce is rich enough, the side potatoes are preferred very slightly seasoned at home...

500 g potatoes
2-3 tablespoons extra virgin olive oil
coarsely ground sea salt, to taste
coarsely ground pepper (black or mixture) to taste 


Начин на приготвяне:



Обелваме, нарязваме на едри кубчета и сваряваме картофите за около 20-25 минути, или докато започнат леко да се разваряват (защото :) ги предпочитаме така вкъщи).
Отцеждаме от водата и овкусяваме със зехтина, солта и пипера - и това е :) оставяме настрани, докато приготвим котлетите...

Смесваме в купа брашното, солта, пипера и кимиона и овалвам котлетите в сместа.
На средно силен огън загряваме в тиган с незалепващо дъно зехтина и запържваме котлети около 5-7 минути от всяка страна. 
Изваждаме и оставяме в отделен съд настрани.
В същата мазнина добавяме лука, чесъна и гъбите, поръсваме с останалото овкусено брашно (или част от него) и разбърквайки, запържваме около минута.
Добавяме бирата и бульона, разбъркваме и оставяме да кипне.
Добавяме запържените котлети към соса, похлупваме с подходящ капак и задушаваме за 8-10 минути, в зависимост от големината на котлетите.
Отстраняваме капака, изключваме котлона и оставяме ястието да покъкри още няколко минути, до сгъстяване на соса.



Поднасяме веднага с картофено пюре, паста, ориз или гарнитура по избор.

Method:

Peel, dice coarsely and boil the potatoes for about 20-25 minutes, or until they are slightly mashed (because :) we prefer them that way at home).Drain and season with olive oil, salt and pepper to taste – and that it is:) leave aside while making the cotlettes... 

Mix in a bowl the flour, salt, pepper and cumin and roll chops in the mixture.
Heat into a nonstick bottom pan on medium high heat the olive oil and fry cotlettes for 5-7 minutes on each side.
Remove and leave aside in a separate plate.
In the same oil add onion, garlic and mushrooms, sprinkle with remaining seasoned flour (or part of it) and fry stiring about a minute.
Add the beer and broth, stir and bring to a boil.
Add the chops to the sauce, cover with the appropriate lid and braising for 8-10 minutes, depending on the size of the cotlettes.
Remove the lid, turn off the heat and leave the dish to shimmer for few more minutes to thicken the sauce.

Serve immediately with mashed potatoes, pasta, rice or garnish of your choice.


Сосът е превъзходен!

The sauce is superb!


А котлетите са крехки и ароматни!! 

And the cotlettes are tender and fragrant!


И тъмната бира придава особено обаятелен вкус на ястието :)

And the dark beer gives particularly glamorous taste to the dish:)   






No comments:

Post a Comment

Blogging tips