КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, June 26, 2011

Родопска баница с ориз и сирене / Rice and Feta Phyllo Burek from Rhodope Mountains



Това е баница с история :)


Рецептата е от любимата на родителите ми книга от средата на миналия век (ама;) как само звучи, а??), която се казва например "Съвременна домашна кухня" - и е подарък на майка ми от баба ми - за добре дошла в семейството ( и в случай ;) че не може да готви)... За щастие и облекчение на всички, майка ми е невероятен кулинар, но въпросната книга винаги е била на особена почит вкъщи - и не защото е подарък "от свекървата", а защото всяка рецепта в нея е уникално сполучлива и вкусна!! Та въпросната рецепта за Родопска баница с готови кори и ориз спаси живота ми за едно "жизнено важно" (не помня вече по какъв повод) събиране на класа в гимназиалните ми години. Бях разпределена да направя попопулярната по онова време баница с яйца, сирене и газирана вода, но за зла врага газираната вода вкъщи беше свършила, а вече беше късно и всички магазини бяха затворили (а за явлението "денонощен магазин" по онова време май не бяхме и мечтали). И трябваше спешно да импровизирам с наличните продукти и алтернативни рецепти за солена баница. Слава Богу , въпреки неистовия ми скептицизъм по отношение на ориз, баницата се получи невероятно вкусна :) и от тогава ми остана нещо като "запазена марка"!! С нея си спомням, че смаях дори ;) собствената си свекърва и родата на съпруга ми на първата ми коледна вечеря с фамилията...




Необходими продукти:


1 опаковка (по рецепта 500 г ) кори за баница
2/3 чаша ориз
2 чаши вода
1/2 ч.л. сол
200 г сирене, наронено
1 чаша прясно мляко
4 яйца, леко разбити 
3/4 чаша олио
1 яйце, за намазване

Ingredients:

1 package (500 g) phyllo dough sheets
2 / 3 cup rice
2 cups water
1 / 2 tsp salt
200 g White or Feta cheese, shreded
1 cup milk
4 eggs, slightly beaten
3 / 4 cup vegetable oil
1 egg, beaten





Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза в подсолената вода и оставяме да изстине.
Загряваме фурната до 180С или 160 С с вентилатор.
Покриваме дъното на тавата с хартия за печене и намасляваме хартията и стените.
В голяма купа смесваме сварения ориз, прясното мляко, сиренето и разбитите яйца
Разделяме корите за баница на 4части и оставяме покрити с кърпа, за да не изсъхват.
Застиламе дъното на тавата с първата 1/4 част от корите, като оставяме 10-ина см извън тавата, и поръсваме по малко от олиото между корите.
Изсипваме 1/3 от плънката. 
И покриваме със следващата част от корите, като леко ги намачкваме и отново поръсваме с олио между тях.
Повтаряме процедурата с останалата плънка, като завършваме със слой кори.
Завиваме навътре оставения извън тавата бордур от кори, оформяйки нещо като борд, и поръсваме  с останалото олио.
Намазваме с разбито яйце и печем в предварително нагрята до до 180С или 160 С с вентилатор фурна за 35-40 минути или до златисто, като през последните 15-20 минути покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио - да не прегаря яйцето.
Изваждаме и оставяме да се охлади леко върху решетка ставата за 3-4минути.
Нарязваме и сервираме с чаша студен айрян или топло мляко.

Method:
Cook the rice into the salted water and leave to cool.
Preheat oven to 160C or 180C with a fan.
Line the bottom of a baking tray with baking paper and grease the sides of the tray.
In a large bowl combine cooked rice, milk, shreded cheese and beaten eggs.
Divide thephyllo sheets into 4 equal parts and leave covered with cloth to avoid drying.
Place the first quarter of the phyllo sheets pver the bottom of the tray, leaving about 10 cm edge outside the tray, sprinkling a bit of oil among the sheets.
Pour over about 1/3 part of the filling.
Covere with the next part of the phyllo sheets, as slightly creasing each of them again and sprinkle with oil among.
Repeat the procedure with the remaining filling and finish with phyllo sheets.
Then you turn inside the phyllo edge, forming something like a board and sprinkle across with the remaining oil.
Spread with beaten egg and bake in a preheated up to the 180C or 160C with a fan oven for 35-40 minutes or until golden, as for the last 15-20 minutes cover with parchment paper or aluminum foil to prefent burning.
Remove and leave to cool slightly on a wire rack for 3-4 minutes.
Cut and serve with a glass of cold buttermilk or warm milk.





Баницата има превъзходен вкус и изстинала :)

The burek is absolutely delicious cooled too :)



6 comments:

  1. Моята баба от Родопския край ми правеше тази разкошна баничка. Е, тя си точеше сама корите и мисля, че използваше само долен и горен блат, но и тази не отстъпва по нищо. Предполагам на пролет може да се добавят зелениики като спанак или лапад и да стане супер. Благодаря за рецептата :)

    ReplyDelete
  2. Благодаря много за рецептата , аз ще я правя с късмети тази година !!!

    ReplyDelete
  3. Никога не съм правила такава, но гледайки твоята, с удоволствие бих опитала.
    Вкусен поздрав!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Илианка, адски е вкусна така баничката :) пробвай я нама да съжаляваш!!!
      Прегръдки, мила :)

      Delete
  4. Это выглядеть вкусно сейчас ясно, спасибо за разделение этого всем вместе дают. Blot Tutorial Supporter

    ReplyDelete
  5. This is good tutorial, I really love it. thanks for sharing with us. Reade, True Cambodia Travel

    ReplyDelete

Blogging tips