AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, March 1, 2011

Салата със запечено Френско козе сирене с мед и ягоди / Roasted French Goat Cheese Salad with Honey and Strawberries




Френско козе сирене, запечено с мед и бадеми - поднесено върху свежа салата Айсберг, пресни ягоди и авокадо... И с лек дъх  на лимон и мента...


French Goat Cheese, roasted with honey and almonds - served with fresh Iceberg Lettuce, fresh strawberries and avocado... And a light lemon and mint breath...



Необходими продукти:

За салатата:

150 г Френско козе сирене
2 с.л. мед
1 салата Айсберг
200 г пресни ягоди
1 авокадо
1/4 чаша филирани бадеми, запечени
Стръкче мента (по желание)

За дресинга:

1 с.л. зехтин
1 с.л. мед
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон
5-6 листата от мента, ситно нарязани

Ingredients:
For the salad:

150 g French Goat Cheese
2 tablespoons honey
1 Iceberg Lettuce
200 g fresh strawberries1 avocado
1/4 cup sliced almonds, toasted
Mint sprig (optional)
 
For the dressing:
 
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon honey
2-3 tablespoons freshly squeezed lemon juice
5-6 mint leaves, finely chopped


Начин на приготвяне:

Измиваме и подсучаваме върху кухненска хартия или кърпа Айсберга, ягодите и ментата.

Предварително загряваме фурната до 200С.

Приготвяме дресинга, като смесим зехтина, меда, лимоновия сок и ситно нарязаните листенца мента, и оставяме настрани.

Запичаме в предварително загрятата до 200С фурна козето сиренес, полято с 2 с.л. мед - най-добре върху хартия за пчечене - за около 5-6 минути или докато медът започне леко да се карамелизира по ръбчетата на сиренето...

Междувременно накъсваме или нарязваме на едро листата от салатата, нарязваме на езенчета ягодите и обелваме и нарязваме на резенчета авокадото. Смесваме или подреждаме в голяма купа или чиния.

Изваждаме от фурната запеченото сирене и внимателно, за да не го разчупим, го поставяме върху размесената или подредена салата.

Поръсваме със запечените бадеми и овкусяваме с дресинга. По желание окрасяваме сиренето със стръкче мента.

Method:
Wash and dry on paper towel iceberg, strawberries and mint.

Preheat oven to 200C.

Prepare the dressing, as mix olive oil, honey, lemon juice and chopped mint leaves and set aside.

Roast into preheated oven to 200C goat cheese, sprinkled with 2 tablespoons honey – for best result roast it placed onto parchment paper - for about 5-6 minutes or until honey starts slightly caramelized over the edges of the cheese...

Meanwhile, tear or cut the lettuce, slice strawberries and peel and slice the avocado. Mix or arrange in a large bowl or plate.

Remove roasted cheese from oven and carefully (to prevent braking it into pieces) place it on top of the  mixed or arranged salad.

Sprinkle with toasted almonds and season with the dressing. Optionally, decorate with mint sprig. 


Поднасяме салатата като предястие или гарнитура...  или дори с предпочитано вино, въпреки че :)) сомалиерите може и да ме освиркат за това ми предложение ;)

Serve the salad as an appetizer or side dish ... or even together with a favorite wine, even :)) sommeliers might boo me about my proposal ;)




15 comments:

  1. Hi Mina-I love your colorful and yummy salad, and the strawberries make it so delicious too!

    ReplyDelete
  2. O.M.G.
    This is beautiful. You take salads all the way to a much, much higher level. I really love the way it looks, and it must be so tasty too!

    ReplyDelete
  3. Честита Баба Марта!
    Желая пролетно настроение и вдъхновение за нови и интересни предложения.
    Салатата е прелест!!!

    ReplyDelete
  4. Мина, Честита Баба Марта :)
    Здрава, усмихната и с пролетно настроение !
    И повече няма да те чета преди вечеря :)
    Не е честно!
    Всички любими продукти, и аз, преглъщам
    ли, преглъщам!!!!!

    ReplyDelete
  5. Мина, честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени през цялата година! :-)
    Много ме радваш с всички твои предложения за салати! :-) Много вдъхновяващо!

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  6. Честита Баба Марта,Мина!На теб и семейството пожелавам да сте много здрави!
    А за салатата какво мога да кажа повече,от това което днес ти писах,освен че й се наслаждавах на всяка една снимка с огромно удоволствие!Ако си направя един колаж от твоите салати ще бъде една приказна цветна феерия!

    ReplyDelete
  7. Ох, тази салата ще я сънувам!!!

    ReplyDelete
  8. Честита Баба Марта, Мина!
    Здрави и много щастливи!

    Салатата е чудесна и с чаша студено бяло вино или розе би била вкусна, лека вечеря :)

    ReplyDelete
  9. Mina, that salad sounds so good! I love the inclusion of goat cheese with strawberries...that's got to be one incredible taste!

    ReplyDelete
  10. I never had this kind of salad, but it looks so delicious and tamping! Oh my look at it, love the colors..I could not resist it!!!:)

    ReplyDelete
  11. Oh, my, that caramelized goat cheese sounds fabulous! And such a wonderful topping for your gorgeous salad :)

    ReplyDelete
  12. Mouthwatering Mina! Your pictures are always so vibrant and you make the recipes sound so easy to make. Love your posts. Thank you.

    ReplyDelete
  13. Great mix of flavors. Strawberries and goat cheese...so yummy.

    ReplyDelete
  14. Тази салата-богати! Велики.
    целувки

    ReplyDelete

Blogging tips