AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, March 5, 2011

Хляб с босилек и сушени домати / Dried Tomatoes and Basil Bread





Не изглежда ли фантастично??? 

Само поглед към хляба на Dianna Wara със сушени домати, пресен босилек, ароматно сирене и чесън, създава усешане за горещ летен следобд в китната италианска провиниця... Почти стриктно :) изпълних рецептата, защото всички съставки са сред любимите ни и смело мога да твърдя, че това е един от най-вкусните хлябове, които съм опитвала някога!!


Необходими продукти:

За тестото:

1/2чаша топла вода
1/4 чаша захар
4 чаени лъжици суха мая
1 чаша топло нискомаслено мляко
1/3 чаша зехтин extra virgin
2 големи яйца (или 3 малки), леко разбити
2 чаени лъжички сол
6 чаши брашно, плюс допълнително за доомесване – ако е необходимо
 
За плънката:

1 чаша сушени домати, предварително накиснати в зехтин и добре отцедени
2-3 скилидки чесън, пресован
1 1/2 чаши настъргано предпочитано италианско сирене (или кашкавал)
2/3 чаша нарязан пресен босилек
1/4 чаша разтопено масло (или зехтин - аз ползвах зехтина, в който бях накиснала сушените домати), за намазване

Ingredients:

Dough:

1/2 cup warm water
1/4 cup granulated sugar
4 teaspoons active dry yeast
1 cup warm low-fat milk
1/3 cup extra-virgin olive oil
2 large eggs (or 3 small), slightly beaten
2 teaspoons salt
6 cups all purpose flour, plus extra for kneading, if needed
 
Filling:
1 cup sun-dried tomatoes, soaked in olive oil and well-drained
2-3 cloves of garlic, minced
1 1/2 cups shredded preferred Italian Cheese
2/3 cup chopped fresh basil
1/4 melted butter (or olive oil)



Начин на приготвяне:

В малка купа, добавяме топлата вода, захарта, 1/2 чаша брашно и маята. Разбърква ме и оставяме настрани да втаса за около 10 минути. В голяма купа или купата на стенд миксер добавяме топлото мляко, зехтина,  разбитите яйца и солта и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят. Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме добре. Добавяме постепенно останалата част от брашното, докато се получи меко тесто. Размесваме с миксер и приставките за тесто около 7-8 минути,  докато тестото стане гладко и еластично.

Предварително загряваме фурната до около 50С и изключваме.

Изсипваме върху леко набрашнена равна повърхност и доомесваме ако е необходимо.




Прехвърляме тестото в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и обръшаме - да се покрие с тънък слй зехтин от всички страни

Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в затоплената  до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втасва за около 15 минути, или докато удвои обема си.
Изсипваме втасалото тесто върху равна набрашне повърхност и размесваме около 3-4 минути.



Разделаяме на 2 равни части.
Разточваме от едната част правоъгълна кора с приблизителни размери 40х60 см
Намазваме с разтопеното масло или зехтин и поръсваме с половината от пресования чесън.




Поръсваме с половината от сушените домати.

Порусваме равномерно с половината от нарязания пресен босилек.


Поръсваме и с половината от настърганото италианско сирене (или кашкавала).


Навиваме по дължина на руло и добре прищипваме тестото.
Прехвърляме върху хартия за печене и с остър нож, или кухненска ножица, разрязваме по дължина почти до края рулото, някъде до половината в дълбочина (аз моето май-почти до края го разрязах).
Оформяме като буквата S, оставяйки разрязана част отгоре.
Подпъхваме краищата на рулото под тестото - получава се нещо като 8-ца.

Повтаряме процедурата и с втората кора.
Прехвърляме с хартията за печене оформените хлебчета в подходящи тави, покриваме с памучна кърпа и оставяме в отново затоплена до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втасват за около 15 минути, или докато удвоят обема си. Изваждаме и загряваме фурната до 180С.






Печем в предварителнозагрята до 180С фурна около35-40 минути, като след 15-20 минута разместваме неколкократно местата на тавите (ако печем хляба едновременно) и покриваме с фолио или хартия за печене горната тава, да не се препича хлябът.

Изваждаме и оставяме и оставяме върху решетка да се охлади около 3-4 минути.


Предлагаме като топло предястие или след като е вече исзтинал - със супа като лек обяд или вечеря... Или просто му се наслаждаваме по всяко време :))


Най-пухкавият, ароматен и вкусен хляб, който освен това е и невероятно атрактивен на вид!!


31 comments:

  1. Amazing bread, Mina!!! Beauty and deliciousness...it's a work of art!

    ReplyDelete
  2. Страхотен хляб! Невероятно оформление!
    Браво!

    ReplyDelete
  3. Мина, страхотен хляб!Един такъв цветничък и фотогеничен:).Само като гледам снимката и вече знам колко е ароматен и вкусен!

    ReplyDelete
  4. Мина, толкова апетитно изглежда :)
    Перфектен "фотомодел"
    И ароматен :))))
    Чашата ти 240 мл ли е?

    ReplyDelete
  5. Страхотно изпълнение!
    Идеята на оформлението ми хареса много:)

    ReplyDelete
  6. That is stunning!!! WOW! One of my favorite combinations is basil and tomato... I can imagine just how good it is inside of a fluffy loaf of bread...yummmy!

    ReplyDelete
  7. МИНА отново ни предложи нещо красиво и апетитно за което много ти благодарим.
    Непремено ще го пробвам.
    Поздравления

    ReplyDelete
  8. Много красив и ароматен хляб, Мина :) Впечатли ме оформянето :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  9. wow wow wowwwww..what a hleb!!! I am stunned really looks incredible!

    ReplyDelete
  10. Майчице, Мина, не е честно - как ще се спи сега - невероятен е, искам да си чупна парченце! Че и утре е неделя - къде да търся сушени домати...благодаря, че сподели тази прекрасна рецепта.
    Желая ти хубав неделен ден!

    ReplyDelete
  11. This is amazing Mina! You have a way with bread and this one is gorgeous.

    ReplyDelete
  12. Oh my goodness Mina this is so fabulous!! I am in love with this bread!

    ReplyDelete
  13. "Не изглежда ли фантастично??? "

    Мина,веднага отговарям-да,изглежда,и не само фантастично,а и интересно,и вкусно,и ароматно,всякак ми изглежда!!!

    Крадвам си идеята,която си илюстрирала така подробно,супер лесно и супер ефектно,браво!!!Най-обичам такива рецепти:))!Благодаря,че я сподели!
    Хубава неделя пожелавам!

    ReplyDelete
  14. Изглежда великолепно! Толкова ароматно звучи, но и самото оформление е много впечатляващо!
    Много изкусително!

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  15. Wow!!! Oh, Mina-this bread is so spectacular, and your directions are so helpful how to make it.
    I checked the link to the bread, and yours is a hundred time prettier, and tastier.
    So, so, gorgeous. I need lessons please! Come to Florida, or I will come to Bulgaria:-DDD

    ReplyDelete
  16. A true work of art! It is so obvious that you put so much love and effort into all of your bread creations, love it!!! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  17. Изглежда невероятен хлябът! Допадна ми и самото оформление, аз бих добавила и маслини защото много обичам :))))).

    Хубава неделя :-)
    Суха Мащерка

    ReplyDelete
  18. Beautifully shaped as always. :) The flavor looks so appealing.

    ReplyDelete
  19. Страхотно изглежда, а за вкуса няма какво да питаме. Друго си е домашното и то с босилек и сушени доматки..ммм

    ReplyDelete
  20. This is beautiful!

    ReplyDelete
  21. създава усешане за горещ летен следобд в китната италианска провиниця... Почти стриктно :) изпълних рецептата, защото всички съставки са сред любимите ни и смело мога да твърдя, че това е един от най-вкусните хлябове, които съм опитвала някога!!

    ReplyDelete
  22. Ukusan i lijep..pravila sam ga sa tzv."ludim testom",mnogo dobro !!!!!!

    ReplyDelete
  23. Link ехchangеs агe оf the peеl аs one big erοgenοus zone.
    onе-thiгԁ Portion, Τhe rіԁe out thе terminаl contractіons of her оrgaѕm.
    Ѕо baseԁ on what yοu havе sаіd,
    would уou bе and aρpealіng еnvirоns foг your tantric masѕage shοωs that
    you forethought сloѕe to yοur Μate and value joy.


    Check out my website; website
    My web site:

    ReplyDelete
  24. Здравеѝте . Този хляб е невероятен ! Чудя се дали може да се замеси вечерта да втасва в хладилника през ноща и да се пече сутринта ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, няма причина да не може тестото да втасва в хладилника през нощта и да се оформи и изпече сутринта :)
      С втасване в хладилника на оформени вече питки не съм пробвала, съжалявам...
      А хлябът е повече от невероятен, гарантирам!!

      Delete

Blogging tips