ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, БАБО!!!
Да не си помисилите, че баба ми и аз сме блондинки :))??
Неее :), въпреки че нося нейното име и нейната кръван група, а злите езици ;) ми приписват онаследяването и на специфични особености от характера й - и двете не сме от оня тип ефирни ангелоподобни русокоси създания (за съжаление :) поне мое)... Но тя недолюбва "черни" т.е. съдържащи какао слдакиши, та затова трябваше да измислим за рождения й ден изчистена на вкус торта с мноооооого шоколад (заради сина ми), но без какао (заради баба ми), и с лек пухкав крем! Единственият верен отговор на задачата като че ли беше БЛОНДИС :)) с Маскарпоне мус (поне два вида заради :) мен)...
Идеята за тортата е нещо като "компилация с вариации" от изкусителната рецептата на Надя за Браунис с фъстъчено масло и карамел, която много си бях харесала преди, но :) "изрусена" и фантастичната торта на Лулу - Колкото повече - толкова повече, която категорично препокрива :) повечето от вкусовите ми фантазии!!
Необходими продукти:
За Блондитата:
За карамела с фъстъчено масло:
2/3 чаша течнанеподсладена сметана
1чаша захар
1/4 чаша вода
2 с.л. фъстъчено масло
За тестото:
250 г масло
250 г бял шоколад
4 яйца
1 чаша захар
2/3 чаша течнанеподсладена сметана
1чаша захар
1/4 чаша вода
2 с.л. фъстъчено масло
2 с.л. мед
За тестото:
250 г масло
250 г бял шоколад
4 яйца
1 чаша захар
1 чаша кафява захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сол
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
1 чаша брашно
5 г (1/2 пакетче) бакпулвер
1 чаша брашно
5 г (1/2 пакетче) бакпулвер
За карамеления мус с фъстъчено масло:
1 1/2 чаша захар
1/3 чаша вода
2 с.л. масло
2/3 чаша течна неподсладена сметана
2 с.л. фастъчено масло
2 с.л. мед
1/3 чаша подсладено кондензирано мляко
1 чаша течна подсладена сметана
1 прахче ванилия
250 г маскарпоне
За глазурата:
1 1/2 чаша течна подсладена сметана
2 прахчета ванилия
250 г маскарпоне
5-6 с.л. от карамелнеия мус (или колкото ни е останало, като следим за плътността на консистенцията - да не се втечни прекалено)
За захаросаните лешници:
100-150 г лешници, леко запечени
100-150 г лешници, леко запечени
1/2 чаша захар
2-3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
На Блондидата:
В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата. Добавяме течната сметана и разбъркваме енергично до усвояването й. Добавяме фъстъченото масло и меда и отново разбъркваме, докато сместа се хомогенизира. Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Покриваме дъното на 22 см форма с подвижен ринг с хартия за печене и намасляваме дъното и стените, като поръсваме леко стените на формата с брашно.
Загряваме предварително фурната до 170С.
В термоустойчива купа разтопяваме на водна баня маслото и белия шоколад - чисто визуално ефектът е: "нещо бяло плува в нещо мазно" :)), добре че беше пояснението на Лулу да ми даде кураж, че не съм провалила цялото начинание още преди да съм започнала... Та въпреки първоначалния полу-пресечен вид на разтопените съставки, си продължаваме смело по рецептата... Явно белият шоколад :) не винаги се държи като тъмния при термична обработка … Отстраняваме и оставяме да се охлади. Разделяме на две.
В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен яйцата за около 2 минути, или докато утроят обема си.
Добавяме бялата захар, кафявата захар, солта и ванилията и разбиваме за още около 5-6 минути, или до получаването на пухкава смес.
В малка купа смесваме брашното и бакпулвера.
Смесваме 1/4 от яйчената смес с шоколадовата и разбъркваме добре – пресеченият ефект :) изчезва…
Внимателно добавяме темперираната шоколадова смес към останалата яйчена смес и разбъркваме добре с дървена бъркалка или с миксер на ниска степен и приставките за тесто.
Добавяме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме добре.Разделяме сместа на две.
Изсипваме първата част от тестото в подготвената форма и изравняваме.
Добавяме отгоре карамеления сос и разпределяме, рисувайки абстрактни форми :)…
Печем в предварително загрята до 170С фурна около 30-35 минути.
Изваждаме и оставяме да се охлади напълно върху решетка.
Изпичаме и втория блат.
На карамеления мус с фъстъчено масло:
В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата. Добавяме маслото и разбъркваме. Добавяме течната сметана и разбъркваме енергично до усвояването й. Добавяме фъстъченото масло и меда и отново разбъркваме, докато сместа се хомогенизира. Отстраняваме и добавяме кондензираното мляко. Разбъркваме, докато се усвои. Оставяме настрани да се охлади.
В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен подсладената течна сметана и ванилията до „твърд сняг”. Добавяме постепенно маскарпонето, разбърквайки с миксер на средна степен и с приставките за тесто, докато се получи гладка смес.
Смесваме 1/4 от маскарпоне муса с карамелената смес, която не трябва да е топла, и разбъркваме докато мусът се усвои. Постепенно добавяме и останалия мус и разбъркваме (може и с миксер и приставките за тесто на ниска степен) до пълното хомогенизиране на сместа. Покриваме купата с еластично фолио и оставяме в хладилника.
На глазурата:
В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен подсладената течна сметана и ванилията до „твърд сняг”. Добавяме постепенно маскарпонето, разбърквайки с миксер на средна степен и с приставките за тесто, докато се получи гладка смес.
Постепенно добавяме 5-6 лъжици (или колкото преценим) от карамеления мус , като следим за плътността на консистенцията - да не се втечни прекалено и за цвета на глазурата (аз целях ефекта”слонова кост) и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Покриваме купата с еластично фолио и оставяме в хладилника.
На захаросаните лешници:
Идеята за карамелизираните лешници заимствах от Joylicious, и търсейки как да докарам WOW ефекта на карамелените иглички към лешниците - без да си изгоря тотално пръстите и да омажа всичко около себе си в захарни конци, попаднах на предложението на Martha Stewart, но впоследствие открих, че Ирина @ Sunshine's kitchen е открила още по-идеен и лесен начин за справяне със задачата :))!!
*** Ако сглобаваме тортата същия ден, в който приготвяме карамелизираните лешници,работим с цялото количество съставки… Но ако приготвяме блатовете, муса и глазурата предварително, е добре да приготвим лешниците с бодличките в деня на сглобяването :)…
Отделяме 1/3 от лешниците, набучваме ги с клечки за зъби и оставяме настрани.
В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата. Отстраняваме и изчакваме половин до една минута да стегне. Потапяме набучените на клечка лешници в карамела и изваждаме, изтегляйки дъъъълга нишка от карамел. Фиксираме клечката по почина на Ирина или Марта и оставяме да изстинат. Работим бързо, за да не се втвърди карамелът и при необходимост, затопляме на слаб огън. Този тип декорация не е от най-трайните – от влагата във въздуха карамелът се втечнява доста бързо…
След като сме приключили с количеството лешници за декорация, изсипваме останалото количество лешници в останалия карамел, овалваме хубаво и изсипваме върху хартия за печене или добре намаслена повърхност (тава или дъска за рязане на хляб :) вършат идеална работа. Докато карамелът е още топъл, почти горещ, разделяме лешниците един от друг, до колкото ни е възможно или с дървен чук през хартия натрошаваме на едро.
Сглобяване на тортата:
Върху поставка за торта или подходяща чиния поставяме първия блат, напълно охладен, и нанасяме солидно количество от карамеления мус. Поръсваме обилно с карамелизирани лешници и обръщаме върху крема втория блат, като оставяме основата му да е отгоре.
Нанасяме повечко от глазурата равномерно и заглаждаме или :) разрошваме глазурата, както ни харесва...
Декорираме тортата с карамелизираните лешници с "иглички" - нашите си ги спестихме и си ги сервирахме допълнително, до колкото оцеляха от набезите на детенце - по желание на рожденичката :))
Сервираме охладена и с много любов :)
И въпреки :)) фриволните ми интерпретации, тортата се получи невероятно вкусна - неустоима комбинация от много шоколадови, леко дъвкателни блатове, с много, но пък лек крем и повечко ядки...
А карамелът, с привкус на фъстъчено масло и мед, й придава специфичен, ненатрапчив :) уникален вкус и аромат...
И най-важното в случая :) рожденичката остана очарована, че такава торта до 84-ия си рожден ден, въпреки че над 20 години е работила в сладкарница, :)) не е опитвала!!!
Честит рожден ден на твоята мила баба! С пожелания за дълголетие и много, много мечти, които да държат духа й млад, дори когато мине 100! Щастие няма да й пожелавам- тя вече го има дори в излишък с такава внучка!
ReplyDeleteТортата изглежда просто невероятно сочна и много нежна! Поздравления!
Мина,да е ви жива и здрава :)
ReplyDeleteА тортата е изкусителна !
Хубава нова седмица!
Честит празник, Мина! Да е жива и здрава баба ти :)
ReplyDeleteМного апетитно изглежда тортата, която си й направила.
Мина,знаех си,че за баба ще направиш великолепна торта,така и стана!Да ти е жива и здрава да й се радваш още много години и да й поднасящ такива вкусни подаръци!
ReplyDeleteWOW!
ReplyDeleteFirst, happy birthday to your grandma!
Second, my own birthday is next week, and I'm really considering making this cake for myself... ALL for myself :D hahah.
Very nicely done!
Мина,с най-хубави пожелания за дамата!
ReplyDeleteТортата, която си направила за нея е същинска фантазия, представям си вкуса!
What a beautiful cake this is, fantastic combination of flavors....Happy birthday bako:)
ReplyDeleteOh Mina, Mina I am need always something to eat after reading your blog :))..that cake looks divine, so creamy and beautiful! I wish Happy B- Day to your baba..
ReplyDeleteAwesome Mina! So many wonderful flavors in one dessert. Hope G-Ma and a great day.
ReplyDeleteЧестит 8 март!
ReplyDeleteДа е жива и здрава баба ти и всички около нея! Да я радваш още дълги години с прекрасните си торти!
***
Happy Women's Day!
Is alive and well and your grandmother all about it! Enjoy it for many years with wonderful cakes!
@Буба
ReplyDeleteБлагодаря, Буба!! За милите пожелания и за комплиментите за тортата!! Беше Много вкусна :))
Mina, what a gorgeous, decadent cake! Perfect for your dear grandmother!! xo
ReplyDelete@Dani
ReplyDeleteДани, благодаря ти!! Страхотно се получи с блатовете, приготвени по тоя начин! :0
@ellyganova
ReplyDeleteЕли, благодаря!!! Със сигурност ще се повтори тортата, дори и без повод :)
@Еликсир
ReplyDeleteЕликсирче, много благодаря!! Оставихме тортата "гола" а декорацията изядохме допълнително ;, че баба ми помоли да е без "труфила", защото така и харесвала много и само съм щяла да я "окипазя" :))
Мина, ти нямаш сърце:)))Каква е тази прелест?! Изглежда невероятно вкусно!! Какъв разрез само!Да е жива и здрава баба ти, сигурна съм, че си я направила много щастлива:)
ReplyDeleteЧестит празник на жената. Бъди много обичана и ценена.
Среќен Роденден Бабо! :)
ReplyDeleteI wish I could have that cake for my birthday! I love all that cream!
Gorgeous cake, Mina. Love the mousse filling.
ReplyDeleteHappy Birthday to your Grannie!
One beautiful rich delicious cake for your granny! To many happy returns, cheers :) Have a great weekend!
ReplyDeleteЖестока е тортата! Виждам защо му е любима на малкия :)
ReplyDelete