Дори по-вкусно и от класическото брауни - плътен, влажен и наситено шоколадов брауни слой, обогатен от свеж и ободряващо киселеещ чийзкейк топинг с малини - ммм :)
Необходими продукти:
За брауни слоя:
100 г масло
25 г кокосово масло (може да се замени с краве)
125 г тъмен шоколад 85%
160 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
щипка сол
80 г бадемово брашно
20 г какао
щипка едро смляна морска или хималайска солсол
За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
40 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
1 яйце
20 г бадемово брашно
1 ч.л. екстракт ванилия
100-150 г малини, пресни или замразени
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме квадратна форма с размери 20 х 20 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.
За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня маслото, кокосовото маско и шоколада.
Разбъркваме и оставяме настрани за около 5 минути - да се охладят.
Добавяме към шоколадовата смес ксилитола (или избрания заместител на захарта), ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме бадемовото брашно, какаото и солта и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената форма, разстиламе равномерно и заглаждаме.
За чийзкейк слоя:
Разбиваме в купа крем сиренето, ксилитола (или избрания заместител на захарта), яйцето, бадемовото брашно и ванилията до гладък крем.
Сглобяване на чийзкейк браунито:
Изсипваме чийз крема върху брауни слоя и заглаждаме.
Отделяме 9-12 малини и пюрираме или намачкваме с вилица в отделна купа останалите до гладко пюре.
Изсипваме с лъжица на симитрични ленти малиновото пюре върху чийз крема и с върха на лъжицата или нож докарваме мраморния ефект - без да стигаме до брауни слоя.
Разделяме мислено браунито на 9 или 12 квадрата и в средата на всеки поставяме по 1 малинка.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи полепнали по нея.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа.
Нарязваме на 9 или 12 квадрата.
Поднасяме с предпочитана гореща напитка :)
Ах, Мина, покрай твоите рецепти се запалих по кето рецептите! Страхотен сладкиш! След успеха и вкуснотията на кето хлебчетата, обезателно ще пробвам и тази! Целувки!
ReplyDeleteСоня, ако сте фенове на шоколадовите десерти - горещо го препоръчвам :)
DeleteМного е вкусен!!
Изглежда страхотно! Бих искала да питам дали знаете 160гр ксилитол на колко грама захар се равняват? Благодаря за страхотната рецепта!
ReplyDeleteБлагодаря!! :)
DeleteСъотношението ксилитол:захар е 1:1, т.е. равнява се на 160 гр захар...
Много благодаря за информацията! Възхитена съм от нещата, които приготвяте! Това ще е следващата рецепта, която ще приготвя.
DeleteИ това предложение е прелестно!
ReplyDeleteЗдравейте, колко парчета излизат горе-долу? Мерси
ReplyDeleteЗдравейте,
ReplyDeleteЗависи как го нарежете - 16 по-малки (напълно достатъчни) или 9 големи (прекалено големи за едични порции според мен - но това е индивидуално).
Поздрави!!
Може ли да си поръчаме за рожден ден?
ReplyDeleteЗа поръчки, моля, пишете ми на: mina.angelova@gmail.com :)
Delete