Tuesday, February 26, 2019

Кето чийзкейк браунис с малини / Raspberry Cheesecake Keto Brownies


Дори по-вкусно и от класическото брауни - плътен, влажен и наситено шоколадов брауни слой, обогатен от свеж и ободряващо киселеещ чийзкейк топинг с малини - ммм :)

Необходими продукти:

За брауни слоя:
100 г масло
25 г кокосово масло (може да се замени с краве)
125 г тъмен шоколад 85%
160 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
2 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
щипка сол
80 г бадемово брашно
20 г какао
щипка едро смляна морска или хималайска солсол

За чийзкейк слоя:
200 г крем сирене
40 г еритритол (или ксилитол, или стевиола на прах)
1 яйце
20 г бадемово брашно
1 ч.л. екстракт ванилия
100-150 г малини, пресни или замразени



Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме квадратна форма с размери 20 х 20 см, покриваме с хартия за печене дъното и стените и оставяме настрани.

За брауни слоя:
Разтопяваме на водна баня маслото, кокосовото маско и шоколада.
Разбъркваме и оставяме настрани за около 5 минути - да се охладят.
Добавяме към шоколадовата смес ксилитола (или избрания заместител на захарта), ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме бадемовото брашно, какаото и солта и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме брауни слоя в предварително подготвената форма, разстиламе равномерно и заглаждаме.

За чийзкейк слоя:
Разбиваме в купа крем сиренето, ксилитола (или избрания заместител на захарта), яйцето, бадемовото брашно и ванилията до гладък крем.

Сглобяване на чийзкейк браунито:
Изсипваме чийз крема върху брауни слоя и заглаждаме.
Отделяме 9-12 малини и пюрираме или намачкваме с вилица в отделна купа останалите до гладко пюре.


Изсипваме с лъжица на симитрични ленти малиновото пюре върху чийз крема и с върха на лъжицата или нож докарваме мраморния ефект - без да стигаме до брауни слоя.
Разделяме мислено браунито на 9 или 12 квадрата и в средата на всеки поставяме по 1 малинка.
Печем  в предварително загрята на 180С фурна около 35-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излиза само с няколко влажни трохи полепнали по нея.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно - поне 4 часа.
Нарязваме на 9 или 12 квадрата.


Поднасяме с предпочитана гореща напитка :)




10 comments:

  1. Ах, Мина, покрай твоите рецепти се запалих по кето рецептите! Страхотен сладкиш! След успеха и вкуснотията на кето хлебчетата, обезателно ще пробвам и тази! Целувки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Соня, ако сте фенове на шоколадовите десерти - горещо го препоръчвам :)
      Много е вкусен!!

      Delete
  2. Изглежда страхотно! Бих искала да питам дали знаете 160гр ксилитол на колко грама захар се равняват? Благодаря за страхотната рецепта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! :)
      Съотношението ксилитол:захар е 1:1, т.е. равнява се на 160 гр захар...

      Delete
    2. Много благодаря за информацията! Възхитена съм от нещата, които приготвяте! Това ще е следващата рецепта, която ще приготвя.

      Delete
  3. И това предложение е прелестно!

    ReplyDelete
  4. Здравейте, колко парчета излизат горе-долу? Мерси

    ReplyDelete
  5. Здравейте,
    Зависи как го нарежете - 16 по-малки (напълно достатъчни) или 9 големи (прекалено големи за едични порции според мен - но това е индивидуално).
    Поздрави!!

    ReplyDelete
  6. Може ли да си поръчаме за рожден ден?

    ReplyDelete
    Replies
    1. За поръчки, моля, пишете ми на: mina.angelova@gmail.com :)

      Delete