AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, February 20, 2017

Запечено Бри с прошуто и боровинки / Prosciutto Blueberry Brie en Croute



Бързо ефектно и вкусно предложение за спешни гурме ситуации :)
Съвършеният акомпанимент на чаша пино блан, мерло или шампанско... 

Рецептата е специално приготвена за кулинарния блог LaVita e Bella :)


Необходими продукти:

За 2 порци

6 - 8 листа фини точени кори Белла
2 плочки сирене бри (или предпочитано меко сирене)
40 - 50 г  масло, разтопено
4 - 6 с.л. сладко от боровинки + допълнително за сервиране
4 - 6 резена прошуто, хамон или предпочитана сурова шунка + допълнително за сервиране
1 шепа запечени филирани бадеми, за сервиране
Брускети, за сервиране


Начин на приготвяне:

Подготовката отнема 10-15 минути, а приготвянето 15-20 минути.

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Подреждаме 3-4 листа кори една върху друга, като мажем между всяка от тях с разтопено масло.
Разстиламе част от сладкото с приблизителния размер на плочката сирене.
Разрязваме надлъжно всяка от плочките бри на две през средата – да получим две еднакви по-тънки плочки – намазаме с част от сладкото и увиваме с прошуто.
Поставяме увитото с прошуто сирене върху намазаната със сладко част от корите и разстиламе останалото сладко отгоре му.


Завиваме на стегнато пакетче, като при завивамето на корите мажем с масло, ако е необходимо.
Прехвърляме пакетчетата в  покритата с хартия за печене тава на разстояние едо от друго, като оставяме последно прегънатата част на корите да е отдолу и намазваме с масло.


С остър нож разрязваме корите по диагонал на пакетчето, като се стараем да разрежем леко и коричката на сиренето...


... и разлистваме част от разрязаните кори навън (като разтворена книга).


Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути или до златисто (ако е необходимо, на финала покриваме с алуминиево фолио – да не прегарят разлистените кори).


Поднасяме веднага с допълнително сладко, прошуто и запечени бадеми и брускети, по избор.


Бързо, лесно и неустоимо ефектно и вкусно решение за предястие, както и лек обяд или вечеря...



Истински празник за сетивата - с всяка хапка :)




1 comment:

  1. И тази рецепта е вече в папката с кулинарни идеи,великолепно предложение,Мина,точно по мой вкус,обожавам меки сирена,а когато са и запечени нямат равни,мммм

    ReplyDelete

Blogging tips