AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, May 21, 2013

Медена торта с маскарпоне и дулсе де лече / Honey Cake with Mascarpone and Dulce de Leche


Виртуална почерпка за имения ден на съпруга ми :)

Забъркана и снимана по нощите, но пък много бърза, лесна и вкусна (рецепта и подробности - по-късно днес или утре) ;)

Честито на всички именици!!!

Приготвих тортата по възможно най-мързеливия начин - с готови кори за "Медовик" и сгущёнка от Берьозка, но както всички знаем - крайните ситуации изискват крайни мерки :)) Някой път си обещавам да следвам оригиналната рецепта на макс и да се насладя на всеки един от детайлите при приготвянето на тази адски вкусна торта...

Необходими продукти:
1 опаковка готови кори за "Медовик" (5 бр кори)
250 г меко масло
150 г пудра захар
250 г маскарпоне
2 консерви (около 400 г всяка) сгущёнка, или домашно приготвено дулсе де лече
100 г филирани бадеми, леко запечени
100 г бадеми, запечени и нарязани на едро
шепа бадеми, леко запечени и ситно смлени
плодчета физалис, за декорация - по избор


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер на средно силна степен маслото и пудрата захар до  бял крем.
Добавяме постепенно маскарпонето, като продължаваме да разбъркваме с миксера на ниска степен, докато се смесят.
Поетапно добавяме и дулсе де лечето, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица - от долу нагоре, докато получим хомогенен крем.
Разделяме (визуално) крема на 3 равни части, като 2-те от тях разделяме общо на 4 (ох, много сложно стана!).
Мацваме леко от крема на дъното на тортен поднос или чиния и поставяме първия блат.
Покриваме първия блат с първата четвъртинка от отделения крем и поръсваме с едро нарязани бадеми.
Поставяне отгоре следващия блат и повтаряме процедурата - и така, докато поставим и последния - 5-ти блат.
Покриваме цялата торта с отделената 1/3 от крема и заглаждаме.
Покриваме тортата отстрани с филираните бадеми, а отгоре поръсваме със ситно смлените.
Оставяме в хладилника да престои поне 12 часа (най-добре едно денонощие).
Преди да поднесем, декорираме (по избор) с физалис.

Цялата процедура по приготвянето на крема и сглобяването на тортата отнема между 15 и 20 минути, което определено я изстрелва в топ 3 на моята класация за спасителни торти при спешни случаи - стига, разбира се, да разполагам с поне една нощ, за да може тортата да отлежи - което е и най-тягостната част при приготвянето...

У нас естествено някой гладен беше съумял и да обядва, и да вечеря  с торта преди да успея да се прибера от работа, като си беше рязал подобаващо щедри и подобаващо криви "парченца" ;), но пък така ми бил предоставил щедър достъп за поглед "от вътре"...


Да не говорим, че снимах по нощите, на ужасно силна лампа, в миниатюрната ни кухня, абсолютно набързо и нескопосано, защото същият този гладен вече примираше за торта!!
Но пък сега вече знам, че трябва упорито да упражнявам и това :)) снимане набързо, по нощите, на ужасно силна лампа, в миниатюрната ни кухня, пред ужасно гладни хора ;)



9 comments:

  1. Да е жив и здрав, Мина! Всичко най-добро на цялото семейство.
    А тортата изглежда страшно вкусна.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Да ти е жив и здрав, честит да ви е празника, а че ще е сладък, няма съмнение!

    ReplyDelete
  3. Честит имен ден на съпруга ти, с пожелания за здраве и щастие! Тортата е фантастична!!! Изглежда толкова вкусно, а снимката е невероятна! Поздрави и весел празник!

    ReplyDelete
  4. Мина, да ти е жив и здрав!
    И се облизвам на тортата!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  5. Здраве, дълголетие и безброй успехи пожелавам и чакам с нетърпение рецептата. :)

    ReplyDelete
  6. Мина, невероятна е и естествено никой не би ѝ устоял, даже и да не е гладен! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Ciao and greetings from California. I am a first time visitor. What a great blog. I love your cake.
    Your photos are crisp and clear. And what a great Valentine's Day treat!. I love it.
    I also write a blog. I write about food but with my reflections on family, friends and relationships. Please visit. Maybe follow. That would be cool!

    ReplyDelete
  8. Мина,още веднъж жив и здрав да ти е именика!А тортата подсказва да е адски вкусна и изобщо не знам как те е оставил онзи любим симпатяга да се размотаваш с апарата,милост нямаш над детето,хехе !
    Шегувам се,разбира се,ти да видиш аз какъв съм цербер,докато не свършат снимките :) .
    Прекрасна торта,нежно декорирана,много ми харесва стайлинга на презентацията,а за лампи и подобни нямаше изобщо да подозирам,ако не беше го споменала,явно апарат и майстор-фотограф добре сте се сработили и на мен лично снимките ми изглеждат направо дневни.
    Пак прегръдка! :))

    ReplyDelete
  9. Do you have English directions? I would love to try this cake!

    ReplyDelete

Blogging tips