Бях обещала от маса време на младежа ябълков пай, "ама ябълков, ябълков" по негово настояване и реших да се доверя на ябълковия пай на Гордън Рамзи - изчистен, класически, със съвсем лек "туист" при приготвянето на ябълките, защото рецептите му никога не са ме подвеждали.
И в потвърждение на максимата, че обущарят ходи най-често бос, се оказа, че нямам подходяща форма 20 см и в пристъп на неясна паника, естествено, се спрях на възможно най-неподходящата "подходяща", но все пак историята е за пая, а не за формата, освен че и нямах намерение да споделям рецептата...
Необходими продукти:
... за форма 20 см
За тестото:
110 г масло, на стайна температура
7 с.л. кристална захар
1 голямо яйце XL
3-4 капки бурбонска ванилия
240 г брашно
За пълнежа:
100 г кристална захар
1/2 ч.л. канела на прах
1 щипка индийско орехче, прясно настъргано
4-5 големи ябълки (около 1.2 кг)
60 г масло
5-6 капки бурбонска ванилия
1 жълтък + 2 ч.л. вода
1 с.л. захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
На тестото:
Смесваме в блендер или кухненски робот маслото и захарта и обработваме, докато се смесят.
Добавяме яйцето и обработваме за 30 секунди.
Прибавяме брашното и блендираме, докато се събере, като не прекаляваме с обработката, за да не стане жилаво тестото.
Ако тестото изглежда прекалено сухо, добавяме 1 с.л. студена вода.
Замесваме за кратко върху набрашнена повърхност и завиваме в свежо фолио.
Охлаждаме за 30 минути, преди да оформим корите на пая.
На пълнежа:
В купа смесваме захарта, канелата и индийското орехче
Обелваме и почистваме ябълките и нарязваме на едри кубчета.
Поръсваме нарязаните ябълки с подправената захар и разбъркваме, докато се покрият.
В тиган с незалепващо покритие разтопяваме половината масло, добавяме половината ябълки и готвим на силен огън, докато започнат да се карамелизират по крайщата, за около 5-6 минути.
Прехвърляме в голяма купа и повтаряме с останалото масло и ябълки, след което оставяме напълно да се охладят.
На пая:
Загряваме фурната до 190С или 180С с вентилатор.
Разточваме около 300 г от тестото на кора с дебелина около 1/2 см и диаметър около 30 см.
Покриваме формата с тестото, като леко притискаме, за да премахнем въздушни джобчета.
Разточваме останалите около 200 г от тестото на втора кора с дебелина около 1/2 см и диаметър около 25 см.
С лъжица прехвърляме охладените ябълки в покритата с тесто форма, заравняваме и леко намазваме с вода ръба на тестото..
Покриваме с втората кора, притискаме леко, за да се запечата тестото и навиваме навътре на руло слепените кори, с идеята да образуват нещо като ръбче по периферията на пая :)
Нагъваме с пръсти ръба, намазваме с разбития с 2 ч.л. вода жълтък и с остър нож правим няколко малки разреза, за да може да излиза парата по време на печенето.
Поръсваме с малко захар и печем в предварително загрята до 190С или 180С с вентилатор фурна 35-40 минути.
Оставяме да постои 15-20 минути преди да разрежем и сервираме :)
Хрупкава коричка, ябълки с вкус на карамел и дъх на масло и ванилия - какво повече му трябва на човек ;)
А на следващия ден, ако оцелее, е отново абсолютно божествен!!
No comments:
Post a Comment