450 г замразени (или пресни) вишни
100 мл коняк (или водка)
За блата:
120 г масло, на стайна температура
90 г захар
2 големи яйца
40 г брашно
120 г тъмен шоколад за топене
1 ч.л. екстракт ванилия
2 с.л. коняк, по избор
За шоколадов крънч:
80 г тъмен шоколад за топене
60 г шоколадова зърнена закуска топчета
За шоколадовия ганаш:
250 г сметана
250 г тъмен шоколад за топене
75 г масло
1 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция вишна или череша
За конфи от вишни:
250 г от пияните вишни сока към тях
За шоколадовия крем с маскарпоне:
500 г маскарпоне
200 г тъмен шоколад за топене
200 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция вишна или череша
20 г желатин
40 мл студена вода
За декориране:
свежи лалета, по избор :)
Начин на приготвяне:
На пияните вишни:
В плътно затварящ се съд смесваме вишните и коняка и оставяме за поне 1 ден в хладилника, като от време на време разклащаме.
Преди да започнем да сглобяваме тортата, отделяме около 200 г само плод.
Останалите около 250 г сок и плод оставяме за конфи.
На блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да се охлади.
В купа разбиваме с миксер на средна скорост маслото, захарта и ванилията.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме след всяко добавяне.
Към сместа добавяме пресятото брашно и разбъркваме.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме.
Прехвърляме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30 – 35 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.
На шоколадов крънч:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и разбъркваме.
Добавяме зърнената закуска и разбъркваме, докато всички топчета се покрият с шоколад.
Изсипваме в подготвената ворма, заравняваме и оставяме в хладилника да стегне.
На шоколадовия ганаш:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме шоколада да се разтопи за 2-3 минути и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и есенциите и разбиваме с пасатор, като изтегляме сместа нагоре.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника за поне 6 часа.
След това разбиваме с тел за съвсем кратко и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме заделените за конфи сок и вишни.
Пасираме до дребни парченца плод.
Нанасяме конфитюра от вишни по средата и заравняваме.
Покриваме с останалия шоколадов крем с маскарпоне и заравняваме.
No comments:
Post a Comment